Letos je Pipec izšel v približno 20 tisoč izvodih, pod uredniškim odborom pa se podpisuje dolgoletni odgovorni urednik Franček Kramer. Foto: Duška Lah, TV Slovenija
Letos je Pipec izšel v približno 20 tisoč izvodih, pod uredniškim odborom pa se podpisuje dolgoletni odgovorni urednik Franček Kramer. Foto: Duška Lah, TV Slovenija

Letošnjo izdajo z velikim spoštovanjem posvečajo letos preminulemu soustanovitelju, dolgoletnemu uredniku in avtorju Pipca Dragu Hribarju. Objavljen je izbor nekaterih njegovih ustvarjalnih biserov od leta 1963 do lani in dokazuje, da je kakovostna satira večno aktualna, tako kot so večne tudi neumnost, sla po oblasti in pokvarjenost tistih, ki so tarča satirikovega posmeha.

Sicer pa je letošnji Pipec tudi aktualen in zbadljiv. "Blagor Sizifu, ki ima delo za nedoločen čas," ugotavlja, sicer tudi sam svojevrsten "prekarec", ki piči samo enkrat na leto, vendar ima takrat veliko dela, da nabode vse, ki si zaslužijo njegovo kritično ost.

Med drugim naznanja, da bo novi ameriški predsedniški par uresničil mokre sanje Slovencev in bo obiskal domovino prve dame. Kaj vse bosta počela v Savinjski regiji, prvi razkriva Pipec, ki tudi poroča, da v Šaleški dolini ustanavljajo Cerkev za hitro cesto, v Laškem pa namesto tretje razvojne osi zahtevajo tretji železniški tir. Medtem ko spodnji Savinjčani sami uničujejo rodovitno zemljo pred F2-2, zdravje Celjanov najbolj ogroža MP3.

Pipec poroča tudi o senzacionalnem odkritju arheologov, da so mestni patriciji že v rimski Celei sekirali takratnega župana, ker si je omislil preveč razkošno konjsko vprego. Prav tako piše tudi o zgodovinski knežji spravi Hermana Drugega z nezaželeno snaho Veroniko, razkriva resnično ozadje prisluškovalne afere v šmarskem vrtcu in ugotavlja, da je nova zdraviliška ploščad v Rogaški Slatini v resnici izstrelišče za polete v vesolje, zaprti zadrečki hotel Natura pa je priljubljen velnes za nočne tiče.

"Danes najlažje obdržijo službo tisti, ki imajo šolan glas in torej vedo, kdaj je bolje biti tiho", še ugotavlja celjski satirični brezplačnik, ki pa noče molčati ter se na 32 straneh na humoren in zbadljiv način loteva tudi drugih lokalnih in širših družbenih tem.