Pestro dogajanje so popestrili tudi glasbeniki. Foto: Suzana Vahtarič
Pestro dogajanje so popestrili tudi glasbeniki. Foto: Suzana Vahtarič
false
Zvesti udeleženec srečanja je tudi prvi predsednik države Milan Kučan, ki je na Bizeljsko prišel s soprogo Štefko. Na fotografiji sta v družbi znanega gostilničarja in predsednik društva Sotla - Sutla Franca Šekoranje. Foto: Suzana Vahtarič

Pod imenom Sotla - Sutla so leta 2001 ljudje dobre volje ustanovili društvo slovensko-hrvaškega prijateljstva. Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva Sotla - Sutla in Športna zveza Brežice izmenjaje organizirata srečanja v Zaprešiču na Hrvaškem in v Gostilni Šekoranja na Bizeljskem. Rdeča nit vsakoletnih srečanj, na katere so povabljeni predstavniki parlamentov, politiki, kulturniki in znana imena z obeh strani meje, je brisanje političnih pripadnosti, za razvedrilo pa se udeleženci v mešanih slovensko –hrvaških dvojicah pomerijo na teniškem VIP-turnirju.

Predsednik društva znani bizeljski gostilničar Franc Sine Šekoranja poudarja, da je glavni namen vsakoletnega srečanja druženje ljudi dobre volje z obeh strani reke Sotle, ne glede na strankarsko pripadnost in druge razlike. Tako na pobudo žal že pokojnih, brežiškega župana in poslanca Jožeta Avšiča in direktorja hrvaškega radia Duška Radića, kljubujejo vsiljenim mejam in vzdržujejo prijateljstva.

Tokrat med igralci tenisa sicer ni bilo politikov na državni ravni, sta pa bila od Slovencev med drugim prisotna prvi podpredsednik OKS-ja Janez Sodržnik in olimpionik Primož Kozmus. Igrali so Aljaž Jerovšek, Marko Ljubičić, Primož Kozmus, Zdenka Mesić, Slavko Merslavič, Renato Južnič, Janez Sodržnik, Zlatko Ladovič, Duško Ilovar, Ivan Gerjevič, Jura Jurčec, Darko Horvatić, Darko Rem, Milan Novković, Milan Labus in Sanja Brnadić Zoranić. Teniške igralce - zmagala sta Aljaž Jerovšek in Marko Ljubičič - so obdarili z letošnjimi nagrajenimi bizeljskimi vini Društva vinogradnikov Bizeljsko. Udeleženci srečanja, ki niso sodelovali pri igranju tenisa, so se z avtobusom odpeljali na panoramsko vožnjo po bizeljskih vinskih goricah s postanki pri družini Rajterič - Pavlin v Orešju na Bizeljskem in kleti penin Istenič v Stari vasi.

Zvesti udeleženec srečanja je tudi prvi predsednik R Slovenije Milan Kučan, ki je na Bizeljsko prišel s soprogo Štefko, in na hrvaški strani nekdanji predsednik Stjepan Mesić, ki pa je bil letos zadržan. Na slovesnosti ob odprtju, ki jo je začel Pihalni orkester Kapele, so sledili nagovori, gostitelja Franca Šekoranje, zbrane so pozdravili brežiški župan Ivan Molan in namestnik župana Zaprešića Damir Benčević, pa tudi zvesta udeleženca srečanja Jura Jurčec in nekdanji predsednik Milan Kučan.