Štajerska
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
Površina stanovanj znaša od 47 do 61 kvadratnih metrov, arhitekturno pa so jih prilagodili za gibalno o Foto: Nepremičninski sklad PIZ

Dodaj v

V Brežicah 12 novih oskrbovanih stanovanj nepremičninskega sklada

Izgradnja je stala 1,1 milijona evrov
23. september 2017 ob 12:19
Brežice - MMC RTV SLO, STA

V novozgrajeni stavbi v Brežicah so pred nekaj dnevi odprli 12 oskrbovanih stanovanj, ki so namenjena stanovalcem, starejšim od 65 let, ki jim zdravstveno stanje omogoča samostojno bivanje.

Po podatkih Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki ima v 16 krajih po državi v lasti skupaj nekaj več kot 360 oskrbovanih najemnih stanovanj, ima novozgrajena stavba na Prešernovi cesti ob Domu starejših Brežice pritličje, nadstropje in mansardo, tamkajšnja stanovanja pa se uvrščajo v energetski razred B2. Njihova površina znaša od 47 do 61 kvadratnih metrov, arhitekturno pa so jih prilagodili za gibalno ovirane in opremili z dvigalom, držali, s širšimi prehodi in drugim. Primerna so za bivanje enega ali dveh stanovalcev.

Vsa imajo predprostor, kuhinjo z dnevno sobo, spalnico, kopalnico, balkon in shrambo. Kuhinja je opremljena z lesenim delom, s hladilnikom z zamrzovalnikom in električno kuhalno ploščo, arhitekturno prilagojena kopalnica pa s prho in z držali.

1,1 milijona evrov težka investicija
V pritličju so ob opremljenem skupnem prostoru za sestajanje stanovalcev še sanitarije, pralnica in kolesarnica. Za stanovalce je na voljo 14 parkirnih mest, od teh tri za invalide. Stanovalci bodo morali hkrati z najemnino poravnavati še obratovalne in druge stroške. Kot je ob gradnji omenjenih stanovanj dejal direktor sklada Florijan Bulovec, so za gradnjo objekta brez opreme in razsvetljave namenili približno 1,1 milijona evrov.

Omenjeni nepremičninski sklad je sicer lastnik več kot 2.800 namenskih najemnih stanovanj za upokojence in druge starostnike v skoraj 120 krajih po državi. Sklad je hkrati lastnik nekaj več kot 400 oskrbovanih najemnih stanovanj.

Oskrbovana najemna stanovanja imajo v Celju, Kopru, Kranju, Krškem, Litiji, Ljubljani oz. na Brdu, v Ljutomeru, Logatcu, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Trebnjem, Trzinu, Škofljici, Izoli in Brežicah. Prvi objekt z oskrbovanimi stanovanji so ob domu starejših v Logatcu zgradili leta 2001.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
nonparel
# 23.09.2017 ob 17:18
Pa tudi najemnine bi bile nižje in dostopne tudi tistim z nižjimi pokojninami. Tako pa se zdi, da bodo zdaj ta stanovanja namenjena samo tistim z višjimi pokojninami.
nonparel
# 23.09.2017 ob 17:13
A ne bi bilo bolj pametno graditi manjša enosobna ali garsonjere, saj so ta stanovanja namenjena eni ali največ dvema osebama. Tako bi lahko prišlo več starostnikov do varovanih stanovanj.
zapravico
# 24.09.2017 ob 12:27
In koliko pride najem na mesec?
krena
# 24.09.2017 ob 08:16
Ah, spet nekaj za zaslužne...naše
henodarling
# 24.09.2017 ob 09:25
Najboljša, oziroma najbolj humana oblika pomoči starim je pomoč na domu: prinašanje kosil, osebna nega, čiščenje stanovanj, prinašanje iz trgovine in malodane vse , kar potrebuje človek za vsakdanje življenje.
S tako obliko lahko stari ostanejo doma, dokler so pokretni in relativno dobrega zdravja. Te oblike pomoči pa so pri nas k sreči, že skoraj v vsaki občini, delujejo tudi v okolici, na deželi.
Da o večjih krajih ne govorimo, kjer delujejo take službe že 20 let in več. Veliko ceneje kot domska oskrba !!!
Enkratno na primer v Novi Gorici, naši starši so ostali srečni in zadovoljni v svojem domu do zadnjega dne. Enako je na Krasu, pomoč je dostopna tudi ljudem v odročnejših vaseh. Bravo!!!
Sicer pa tudi oblika življenja opisana v prispevku prav tako super, pač stvar odločitve posameznika, ki ima zdaj več možnosti.
Kazalo