Motoristi so se lahko preizkusili na poligonu varne vožnje. Foto: Goran Rovan
Motoristi so se lahko preizkusili na poligonu varne vožnje. Foto: Goran Rovan
Predstavljena je bila tudi uporabnost zračne blazine za motoriste in njena trpežnost. Foto: Goran Rovan
V akciji Motorist so sodelovali tudi policisti. Foto: Goran Rovan
Akcija za varnost motoristov

V Sloveniji je po nekaterih ocenah kar 120 tisoč motoristov, ki so ena najbolj ogroženih skupin v prometu. Lani je bilo na slovenskih cestah med motoristi 17 smrtnih žrtev. Da bi to število zmanjšali in poskrbeli za njihovo večjo varnost v Posavju Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin Brežice, Krško, Sevnica, Kostanjevica na Krki in Škocjan skupaj s Policijsko upravo Novo mesto in Centrom varne vožnje Raceland že več let zapovrstjo pred začetkom motoristične sezone pripravljajo preventivno akcijo, imenovano Motorist.

Motoristi so namreč najranljivejši udeleženci v prometu. Med vzroki za njihove nesreče so najpogosteje prevelika hitrost, marsikdaj pa tudi precenijo svoje sposobnosti. Srečko Falkner, s Postaje prometne policije Novo mesto o tem pravi: "Mnogi motoristi včasih precenjujejo svoje sposobnosti. Predvsem tam, kjer poznajo ceste in potem tam radi pretiravajo. Če cesto poznaš, hitro pride tisti trenutek, ko si šel prek svojih zmožnosti in te motor ne uboga več, tako kot bi moral. In takrat niti ne razmišljaš razsodno, ker se pelješ že na pamet. In v takih primerih se pogosto zgodi nesreča, padec."

Akcija Motorist, ki jo v Racelandu pripravljajo že vrsto let, je namenjena tudi temu, da se vozniki motociklov, teh je vsako let več, pripravijo, da v kočljivih okoliščinah pravilno reagirajo. Marjan Selko, trener varne vožnje v Centru varne vožnje Raceland na njih sodeluje že vse od začetka in ugotavlja: "S takšnimi vajami oziroma treningi se tudi motoristi vsako leto pripravijo na novo sezono. Jaz opažam, da je napredek vsako leto večji, da je ozaveščenost motoristov veliko večja, kot je bila na začetku te akcije. S takimi akcijami, ki jih pripravljajo tudi drugod po Sloveniji, mislim, da bomo lahko bistveno dvignili raven vožnje naših motoristov. In teh je vsako leto več."

Mnogi se nevarnosti, ki so jim izpostavljeni, niti ne zavedajo. Tisti, ki se jih, se takšnih preventivnih akcij redno udeležujejo. Med njimi je tudi Krčan Peter Lovrenčič, ki o njih pravi: "Mislim, da je to ena izmed pametnejših akcij, na kateri se lahko zaveš nevarnosti, ki prežijo na nas v cestnem prometu vsak dan, ko si z motorjem. Takrat ko voziš, si mogoče pod adrenalinom in vedno ne razmišljaš razsodno. In takšne akcije so v bistvu zelo dobre, da se potem v podobnih situacijah zaveš, kaj vse preži nate in kako pravilno ukrepati, da ne pride do padca in nesreče."

K večji varnost lahko pripomorejo tudi zračne blazine, ki so zdaj na voljo tudi za motoriste. Janez Cvelf, zastopnik Helite air bag technology expert iz Pliberka je danes predstavil, kako te blazine delujejo in kar s kovinsko palico prikazal njihovo učinkovitost. Ob tem je še povedal: "Ta air bag deluje mehanično, zelo enostavno. Je povezan z motorjem, ko padeš, se varnostna blazina sproži v desetinki sekunde. Njena prednost je tudi v tem, da se lahko v dveh minutah spet sama reaktivira, ko ji zamenjamo bombico s plinom, ki stane zgolj 22 evrov." Organizatorji upajo, da bo tudi zaradi takšnih akcij v prihodnje kaj manj prometnih nesreč, v katerih bodo udeleženi motoristi. Je pa res, da so med krivci za takšne nesreče največkrat kar avtomobilisti.

Goran Rovan, TV Slovenija

Akcija za varnost motoristov