Svoja dela razstavlja pet avtorjev.  Vsi ustvarjajo že vrsto let in so za svoja dela dobili številna priznanja ter pozitivna mnenja likovnih umetnikov in kritikov. Foto: Igor Fabjan
Svoja dela razstavlja pet avtorjev. Vsi ustvarjajo že vrsto let in so za svoja dela dobili številna priznanja ter pozitivna mnenja likovnih umetnikov in kritikov. Foto: Igor Fabjan


Svoja dela so postavili na ogled člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami (VDMFK).

Razstavlja pet avtorjev. Vsem je skupna težka gibalna oviranost, zaradi katere so morali razviti prav poseben dar. Vsi ustvarjajo že vrsto let in so za svoja dela dobili številna priznanja ter pozitivna mnenja likovnih umetnikov in kritikov.
Vojko Gašperut (1949) se v svojih delih pogosto posveča primorski pokrajini. Bil je eden prvih, ki je začel slikati na ta način. Za slikanje je med drugim navdušil tudi najmlajšega razstavljavca Silva Mehleta (1971). Poleg Benjamina Žnidaršiča (1959) svoja dela razstavljata še dva umetnika iz tujine: Italijan Mario Barbujani (1956) in Jicak Adir (1947) iz Izraela.

Združenje VDMFK iz Liechtensteina podpira več kot 800 umetnikov iz 78 držav. Pobudnik za ustanovitev (leta 1957) je bil Nemec Arnulf Erich Stegmann, tudi sam invalid. S somišljeniki je iskal možnosti predstavitve in potrditve svojega dela. Danes nadarjenim slikarjem, ki slikajo z usti ali nogami, pomagajo s štipendiranjem ter tudi pri promociji in prodaji. V Sloveniji združenje zastopa založba UNSU, preko katere umetniki prodajajo različne poslikane izdelke, od voščilnic, koledarjev pa do torbic, denarnic in kavnih skodelic. Njihova prodaja ni mišljena kot čustveni poziv, ampak je potrditev ustvarjalcem, da znajo sami poskrbeti zase in da je njihovo delo cenjeno ter s tem dobivajo prepotrebno samozavest.

Igor Fabjan