Arheologi so pri osnovni šoli v Dobovi odkrili ostanke prazgodovinska naselja iz bronaste dobe. Foto: Goran Rovan
Arheologi so pri osnovni šoli v Dobovi odkrili ostanke prazgodovinska naselja iz bronaste dobe. Foto: Goran Rovan
Izkopavanja bodo potekala do sredine septembra. Foto: Goran Rovan
Našli ostanke naselja iz bronaste dobe

Pri osnovni šoli v Dobovi so letos začeli graditi zunanja športna igrišča. Ta, kot kaže, do začetka šolskega leta ne bodo dokončana, saj so na tem območju arheologi odkrili ostanke naselja iz pozne bronaste dobe, zato so gradbena dela prekinili. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je namreč odredil, da se arheološke raziskave nadaljujejo in razširijo, tako da bodo predvidoma potekale do sredine septembra.

Arheološka izkopavanja imajo v Dobovi že dolgo tradicijo, saj so že pred drugo svetovno vojno odkrili grobišče s 420 grobovi iz tega obdobja zgodovine. Najdeni ostanki prazgodovinskega naselja predstavljajo po mnenju arheologov pomembno najdbo, ki sodi v čas kulture žarnih grobišč. Ohranjenih naselbin iz tega obdobja pri nas skorajda ni. Tamara Leskovar, arheologinja iz družbe Arhej, o naselbini pravi: "Za zdaj jo lahko, ko najdbe še niso obdelane, datiramo nekje v čas med 1300 in 900 pred našim štetjem. Zanimiva je zato, ker je bilo tukaj v tej okolici narejenih že nekaj raziskav, imamo tudi najdbe iz tega časa, vendar gre zgolj za grobišča. Časovno je to ena redkejših naselbin, ki se šele v zadnjem času pojavljajo. Predvsem je ta pomembna za ta prostor, ker naselbine iz tega časa še ne poznamo."

Arheologi so v okolici tega najdišča na dveh lokacijah že pred drugo svetovno vojno odkrili več grobov. Tokrat gre za naselbino, v kateri so našli tudi ožgane živalske kosti in druge predmete. Leskovarjeva upa, da bo teh še več, in dodaja: "Zdaj gre večinoma za keramične predmete, za različne posode, za kake vičke, ki so jih imeli za žganje keramike. Za zdaj nimamo še nobenih kovinskih niti kamnitih najdb, našli smo le še kose oglja."

Ta najdba je zanimiva tudi po tem, ker gre za gručasto nametane stavbe, tako da domnevajo, da je bilo to večje ruralno naselje, ki se razprostira kar na dobrem hektaru zemljišč. Izkopavanja potekajo že od konca julija in doslej so odkrili ostanke lesenih konstrukcij in več jam, morda so bile skladiščne ali pa odpadne. Zgornji deli stavb niso ohranjeni, saj so bili verjetno narejeni iz lesa ali šibja.

Arheološka izkopavanja so opravljali že v letu 2013, ko je bilo raziskane skoraj 500 kvadratnih metrov površine. Takrat so našli 88 odlomkov prazgodovinske lončenine, 49 kosov stavbnega ometa in nekaj ostankov kamnitega orodja. Arheologi bodo v Dobovi ostali do konca septembra in upajo, da jim bo uspelo najti tudi ostanke iz železne dobe, iz osmega in sedmega stoletja pred našim štetjem.

Za MMC Goran Rovan

Našli ostanke naselja iz bronaste dobe