Lokalne novice
Arheologi so pri osnovni šoli v Dobovi odkrili ostanke prazgodovinska naselja iz bronaste dobe. Foto: Goran Rovan
Izkopavanja bodo potekala do sredine septembra. Foto: Goran Rovan
VIDEO
Našli ostanke naselja iz...

Dodaj v

V Dobovi so našli ostanke prazgodovinskega naselja

Arheologi menijo, da sodi v čas kulture žarnih grobišč
21. avgust 2014 ob 13:45,
zadnji poseg: 21. avgust 2014 ob 14:56
Dobova - MMC RTV SLO

Arheologi so ob Osnovni šoli Dobova, kjer bodo gradili zunanja igrišča, odkrili gručasto nametane stavbe iz pozne bronaste dobe. Zato so morali gradbinci dela prekiniti, nadaljevali jih bodo v septembru, ko se bodo arheologi prestavili in omogočili nadaljevanje gradnje.

Pri osnovni šoli v Dobovi so letos začeli graditi zunanja športna igrišča. Ta, kot kaže, do začetka šolskega leta ne bodo dokončana, saj so na tem območju arheologi odkrili ostanke naselja iz pozne bronaste dobe, zato so gradbena dela prekinili. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je namreč odredil, da se arheološke raziskave nadaljujejo in razširijo, tako da bodo predvidoma potekale do sredine septembra.

Arheološka izkopavanja imajo v Dobovi že dolgo tradicijo, saj so že pred drugo svetovno vojno odkrili grobišče s 420 grobovi iz tega obdobja zgodovine. Najdeni ostanki prazgodovinskega naselja predstavljajo po mnenju arheologov pomembno najdbo, ki sodi v čas kulture žarnih grobišč. Ohranjenih naselbin iz tega obdobja pri nas skorajda ni. Tamara Leskovar, arheologinja iz družbe Arhej, o naselbini pravi: "Za zdaj jo lahko, ko najdbe še niso obdelane, datiramo nekje v čas med 1300 in 900 pred našim štetjem. Zanimiva je zato, ker je bilo tukaj v tej okolici narejenih že nekaj raziskav, imamo tudi najdbe iz tega časa, vendar gre zgolj za grobišča. Časovno je to ena redkejših naselbin, ki se šele v zadnjem času pojavljajo. Predvsem je ta pomembna za ta prostor, ker naselbine iz tega časa še ne poznamo."

Arheologi so v okolici tega najdišča na dveh lokacijah že pred drugo svetovno vojno odkrili več grobov. Tokrat gre za naselbino, v kateri so našli tudi ožgane živalske kosti in druge predmete. Leskovarjeva upa, da bo teh še več, in dodaja: "Zdaj gre večinoma za keramične predmete, za različne posode, za kake vičke, ki so jih imeli za žganje keramike. Za zdaj nimamo še nobenih kovinskih niti kamnitih najdb, našli smo le še kose oglja."

Ta najdba je zanimiva tudi po tem, ker gre za gručasto nametane stavbe, tako da domnevajo, da je bilo to večje ruralno naselje, ki se razprostira kar na dobrem hektaru zemljišč. Izkopavanja potekajo že od konca julija in doslej so odkrili ostanke lesenih konstrukcij in več jam, morda so bile skladiščne ali pa odpadne. Zgornji deli stavb niso ohranjeni, saj so bili verjetno narejeni iz lesa ali šibja.

Arheološka izkopavanja so opravljali že v letu 2013, ko je bilo raziskane skoraj 500 kvadratnih metrov površine. Takrat so našli 88 odlomkov prazgodovinske lončenine, 49 kosov stavbnega ometa in nekaj ostankov kamnitega orodja. Arheologi bodo v Dobovi ostali do konca septembra in upajo, da jim bo uspelo najti tudi ostanke iz železne dobe, iz osmega in sedmega stoletja pred našim štetjem.

Za MMC Goran Rovan

Prijavi napako
Komentarji
jales
# 21.08.2014 ob 14:48
Če ne bi bilo radovednih ljudi bi še vedno na drevesih spali in banane jedli....
help
# 21.08.2014 ob 18:26
Nekater zgornji komentarji lepo slikajo zelo razširjenjo in dominantno pojavo moderne dobe, ki jo sam imenujem utilitarno-tehnokratski barbarizem. Za razliko od "klasičnih" barbarov (čeprav tudi teh danes ne manjka), ki so pobesnelo sledili svojim telesnim nagonom (seks, nasilje, pijančevanje), modernim barbarom "opoj" predstavlja materialni napredek. Skupna pa jim je prevelika doza samozavesti, iz tega izhajajoč popolno nezanimanje za zgodovino (niti lastno) ter velika sovražnost do klasične izobrazbe. Torej povezanost s predniki in duhovna bogatitev z branjem književnosti in zgodovine ter zmernost - temelji zahodne civilizacije - so jim neznani in že kar nagravžni, cilj pa je biti kolešček v nekem dobro podmazanem kolesju v avtomatu, ki melje vse pred seboj.
Band3
# 21.08.2014 ob 18:21
Prosim arheologe da se vrnejo spet na delo in ne pritiskajo minuse komentatorjem, ki govorijo resnico!

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je namreč odredil, da se arheološke raziskave nadaljujejo in razširijo, tako da bodo predvidoma potekale do sredine septembra.

Funkcionalna nepismenost ni lepa črednost.
YoZo
# 21.08.2014 ob 15:01
2 arheologa, ostalo so pa študenti. 4€/h :)
Kobalt
# 21.08.2014 ob 17:02
Vsak, ki bi želel investirat v tisto področje ga čaka večletno čakanje na odgovore naših vrlih zgodovinarjev in arheologov, ki niso še ničesar dorekli kaj bo in kaj ne bo s tistim področjem.

Koliko nesmislov v enem samem stavku. Vsevedna brihta, ki ne ve ničesar.
Deimos
# 22.08.2014 ob 09:06
@jani

Tako: n.št. ;)
jan15
# 22.08.2014 ob 20:32
V tuje revije???!!
tihomir
# 21.08.2014 ob 23:20
evo žličkari majo spet delo, posu pa trpi na ta račun

posu je smisu življenja, je rekla spodnja glava.
fudelaster
# 21.08.2014 ob 18:35
help, eno je zanimanje za zgodovino in na določenem območju težnja po postavitvi raznih zbirk, muzejev itd (vsi koprčani bi z veseljem na tistem delu videli kake kipe, muzeje itd.). drugo pa je priti, izkopati in za seboj pustiti izkopano področje sredi mestnega jedra kot je v Kopru, ki se zarašča z robidami in drevesi že več kot 5 let!
jan15
# 22.08.2014 ob 08:23
Zanima me, kako naši znanstveniki arheologi pišejo v znanstvene revije "naše štetje"?

Sem prav radoveden.
svitos
# 22.08.2014 ob 09:46
Kaj, da so našli? Nekaj črepinj, da jih bodo lahko "konzervirali" in postavili na ogled čez približno 25 let,,Recimo! Stran metanja časa. Sicer pa v Sloveniji kamor koli boš zapičil kramp ali pa lopato boš nekaj našel ali pa vsaj "črepinje"!
fudelaster
# 21.08.2014 ob 16:28
Točno tako kot sta komentatorja pred mano dejala, sami študenti + dva vajenca arheologa, davkoplačevalski denar zmetan na vse strani, postopki (kot za vse državne zadeve) bodo trajali večno, na koncu bodo otroci igrišča dobili čez 20+ let!
Podobna zadeva je v Kopru, kjer so vsa nadaljna dela na najdišču ustavili in že 5+ let področje propada in se razvija v pravo džunglo sredi mestnega središča, v mestu ki naj bi imelo turistične ambicije! Vsak, ki bi želel investirat v tisto področje ga čaka večletno čakanje na odgovore naših vrlih zgodovinarjev in arheologov, ki niso še ničesar dorekli kaj bo in kaj ne bo s tistim področjem. Pač ko se gre za urade naše države vse poteka kot v neki drugi dimenziji, s hitrostjo polža, kot da nimajo stika s svetom. Zakaj pa bi, saj davkoplačevalski denar je zagotovljen ne glede na kakšen način mešajo meglo....
fudelaster
# 21.08.2014 ob 18:23
Kobalt ti si verjetno en od naših brihtnežev ki ste na ''tisti'' drugi strani, ane?
fudelaster
# 21.08.2014 ob 16:37
Prosim arheologe da se vrnejo spet na delo in ne pritiskajo minuse komentatorjem, ki govorijo resnico!
čak mal noris
# 21.08.2014 ob 15:59
Adijo zunanje igrišće za par let, z ozirom na predhodne izkušnje z "izkopavanji"!
jan15
# 21.08.2014 ob 14:26
Do kdaj bo po socialistično "naše štetje"?
Omnipotence
# 21.08.2014 ob 14:06
evo žličkari majo spet delo, posu pa trpi na ta račun
Kazalo