V primerih, ko pes zaužije strup, je nujno takojšnje ukrepanje. Foto: Urška Živulović/BoBo
V primerih, ko pes zaužije strup, je nujno takojšnje ukrepanje. Foto: Urška Živulović/BoBo
Vse več zastrupitev psov v okolici Maribora

Prvi znaki zastrupitve se pokažejo kmalu po zaužitju. Pri živčnih strupih, kot so pesticidi in herbicidi, se pes začne sliniti in ga sili na bruhanje. Bolj zahrbtni pa so strupi za glodavce, ki povzročijo notranje krvavitve, posledice pa se pojavijo šele po nekaj dneh. Poleg onemoglosti psa se v njegovih izločkih pojavi kri.

Znak zastrupitve je tudi barva dlesni pri psu, ki mora biti rožnata, in ne sivkasta, pove veterinarka Natalija Hercog Gerbec in dodaja, da je v vseh primerih zaužitja strupa nujno takojšnje ukrepanje. Pomoč veterinarja v prvih dveh urah zastrupitve znatno poveča možnost preživetja živali in zmanjša stroške nadaljnjega zdravljenja.

Nepridipravi so v zadnjem obdobju največ vab nastavili na Kalvariji, v Betnavskem gozdu in v blokovskih naseljih. Policija pri odkrivanju nepridipravov za zdaj ni uspešna, zato veterinarji opozarjajo lastnike psov, naj jih imajo na povodcu. Lastniki, ki bi opazili sumljivo vabo, pa naj o tem takoj obvestijo policijo.

Veterinarji obenem svetujejo lastnikom mačk, naj na njih ne uporabljajo ampul proti bolham za pse, saj so te lahko za mačke smrtno nevarne. V zadnjem času so namreč opazili povečanje števila zastrupitev mačk z ampulami za pse.

Vse več zastrupitev psov v okolici Maribora