Letos bodo v pristanišču pregledali 15 tisoč ton krompirja samo iz Egipta. Foto: Pixabay
Letos bodo v pristanišču pregledali 15 tisoč ton krompirja samo iz Egipta. Foto: Pixabay

Letos so še posebej zasuti z egiptovskim krompirjem, saj morajo na 25 ton ročno pregledati 200 gomoljev. Cilj je preprečiti vnos bakterije, ki povzroča rjavo gnilobo, pravi vodja enota fitosanitarne inšpekcije v Luki Koper Helena Hrvatin. "Letos imamo strahotno povečane pošiljke krompirja iz Egipta, govorimo o trikratni količini običajne sezone. Letos bomo pregledali 15 tisoč ton krompirja samo iz Egipta."

Pred vrati je še uvoz egiptovskega grozdja. Pri tem so od prvega januarja potrebni dodatni pregledi zaradi možnosti ostankov pesticidov. "Zato je predpisana visoka stopnja vzorčenja, kar 20 odstotkov. Ob prihodu bomo torej vzeli vsak peti vzorec. Pošiljke bodo do konca laboratorijskih analiz zadržane in ne bodo smele na trg," pravi Hrvatinova.

Zamud kljub zahtevni kadrovski situaciji ne sme biti, zato so veseli novih okrepitev. "Trenutno smo v pristanišču zaposleni trije fitosanitarni inšpektorji in en inšpektor za varno hrano. Delamo sedem dni na teden, pošiljke prihajajo vsak dan. Zato se veselimo treh novih sodelavcev – višjih svetovalcev, ki bodo zaposleni za določen čas, in enega inšpektorja, izbor katerega pravkar poteka."

Dodatne zaposlitve je Upravi za varno hrano odobrila vlada.