Mogoče je, da bodo našli še kakšno novo mino. Foto: Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi
Mogoče je, da bodo našli še kakšno novo mino. Foto: Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi
Morske mine
Ker ima morje tukaj manjšo globino, bi eksplozija imela hude posledice. Foto: Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi
Prestavljajo mine v morju

Tovrstni posegi so nevarni in dragi. Vse poteze morajo biti dobro premišljene in načrtovane, da ne bi bilo morebitnih tragičnih posledic. V tokratni tridnevni akciji poleg civilne zaščite sodelujejo še državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, enota za tehnično potapljanje, uprava za pomorstvo ter policija.

Na varno lokacijo bodo prestavili tri 700 kilogramske morske mine iz druge svetovne vojne. Nemci so namreč v strahu pred izkrcanjem zaveznikov na Jadranu z minami posejali tudi slovensko morje.

Premik zaradi večjega školjčišča
Regijski poveljnik civilne zaščite Zvezdan Božič je pojasnil: "Osnovni namen je premeščanje neeksplodiranih ubojnih sredstev iz obdobja druge svetovne vojne. Namreč, na območju, kjer se ta neeksplodirana ubojna sredstva zdaj nahajajo, se je povečalo območje školjčišča. To je bila ovira za nadaljnje postavljanje vrst in pri sidranju teh vrst. Tako smo bili nekako primorani, da ta neeksplodirana ubojna sredstva tudi odstranimo."

Odstranjevanje in uničevanje neeksplodiranih sredstev je, poleg tega, da je izredno nevarno, tudi drago. Tokratna tridnevna akcija bo stala okoli 20.000 evrov. Za prestavitev in ne za odstranitev so se odločili zaradi spremenjenih predpisov in ekonomičnosti.

Novo območje mora biti dovolj prostorno
Novo odlagališče je od trenutnega oddaljeno okoli pol milje, je na globini od 19 do 21 metrov in je odmaknjeno od plovnih poti večjih ladij. Prav tako je ustrezno veliko, da bo med minami razmik in v primeru, da katera eksplodira, ne bo verižne reakcije.

Sicer je v našem morju - po podatkih katastra neeksplodiranih ubojnih sredstev - še sedem morskih min in letalska bomba.

Več na spletni strani Radia Koper.

Lado Bandelj, Radio Koper

Prestavljajo mine v morju