Dnevno bodo razdelili okrog 50 toplih obrokov. Foto: MMC RTV SLO
Dnevno bodo razdelili okrog 50 toplih obrokov. Foto: MMC RTV SLO
Murska Sobota
Pomurcem brez urejenega zdravstvenega zavarovanja bo v Lazarjevem domu dvakrat na teden popoldne na razpolago zdravnik. Prvi se je za to obliko pomoči odločil zasebni zdravnik Dean Köveš. Foto: MMC RTV SLO

Za socialno najbolj ranljive bodo zdaj poskrbeli v Lazarjevem domu, ki so ga danes odprli v Murski Soboti. Dnevno bodo razdelili približno 50 toplih obrokov, dvakrat na teden pa bo na razpolago tudi zdravnik.
Kriza, ki je globoko zarezala v pokrajino ob Muri, je številne pahnila v prepad revščine. Čeprav v ustavi piše, da je Slovenija pravna in socialna država, je dejansko tako, da v stiski številnim ne preostane drugega kot upanje na pomoč dobrih ljudi. Na pobudo škofijskega Karitasa, murskosoboške občine in centra za socialno delo je več kot 50 prostovoljcev v nekdanjih prostorih vrtca Lavra v Murski Soboti uredilo ljudsko kuhinjo (Lazarjev dom), kjer bo od zdaj vsak dan ob 11. uri na voljo topli obrok za približno 50 ljudi. Generalni tajnik škofijskega Karitasa Murska Sobota Jožef Kociper je ob odprtju povedal, da je ureditev Lazarjevega doma stala približno 50 tisoč evrov. Pretežni del so prispevali škofijski karitas in Slovenska Karitas ter Mestna občina Murska Sobota. '"Tople obroke bodo kuhali v vrtcu Lavra, ki je gostoval v teh prostorih, zdaj pa je le streljaj od tukaj. Vrata doma so odprta socialno najbolj ranljivim, in upam, da jim bo toplo kosilo vsaj malo olajšalo vsakdanjo stisko," je dodal Kociper.

In če so Pomurci do zdaj ljudske kuhinje poznali bolje kot ne iz medijev, bo takšna oblika pomoči zdaj realnost za številne, zlasti v teh časih, ko tudi paketov s hrano na Rdečem križu ni več. Samo na območju Murske Sobote okrog 4.000 pomoči potrebnih letos še ni dobilo paketa. Na murskosoboškem centru za socialno delo pravijo, da je bil že skrajni čas za ureditev ljudske kuhinje. Ob odprtju je direktorica centra za socialno delo v Murski Soboti, Nataša Meolic, dejala: "Naše uporabnike bomo vsekakor napotili v Lazarjev dom, če bodo pomoč sprejeli ali ne, pa je odvisno od njih. Od nas ne potrebujejo posebnega obrazca ali kar koli podobnega, da bi lahko šli tja na topli obrok."

Tisti, ki najbolj potrebujejo tovrstno pomoč, o svoji stiski, razumljivo, težko govorijo, pa čeprav niso po svoji krivdi pristali na robu revščine. "Težko mi je o tem javno govoriti, ampak ni me sram, da bom sem prihajal jest. Tiste, ki so državo pripeljali do tega, da moramo imeti javne kuhinje, bi moralo biti sram. Če pred leti nisem niti razmišljal o tem, da bi se lahko znašel v takšni stiski, danes srečujem mnoge znance in prijatelje, ki so v podobni stiski. Pa so pošteno delali in skromno živeli. Na žalost," pravi gospod v poznih šestdesetih iz okolice Murske Sobote. Upokojenec Jože, ki je dovolil objavo imena, pa nadaljuje: "Vesel sem te kuhinje. Veste, s 390 evri pokojnine se ne da preživeti. Ko plačaš položnice, kupiš kakšen nujni kos obleke ali obutve, ne ostane več za hrano. Zato mi bo ta topli obrok veliko pomagal in sem hvaležen vsem, da so to odprli."
Pomurcem brez urejenega zdravstvenega zavarovanja bo v Lazarjevem domu dvakrat na teden popoldne na razpolago zdravnik. Prvi se je za to obliko pomoči odločil zasebni zdravnik Dean Köveš, ki pravi, da je bil vesel pobude škofije, in dodaja: "Prvič bom začel delati prvi torek v juniju, in sicer popoldne, po 16. uri, nato pa odvisno od potreb. Najverjetneje dvakrat na teden v popoldanskem času. Najverjetneje ob torkih in četrtkih. Kot kaže, pa se mi bodo pri delu pridružili tudi mlajši kolegi, česar sem vesel. Zaželeno je, da se bolniki predhodno najavijo v Lazarjevem domu, ne bo pa nič narobe, če pridejo brez tega."

Sicer so v domu uredili tudi umivalnico, kjer bo poleg osnovne higienske oskrbe mogoče tudi oprati perilo. Lazarjev dom bo za zdaj odprt vsak dan med sedmo in 15. uro.

Cirila Sever, foto: Jože Herman