Ob potrditvi 12 novih občin bi imela Slovenija 205 občin. Foto: RTV SLO
Ob potrditvi 12 novih občin bi imela Slovenija 205 občin. Foto: RTV SLO
Ivan Žagar
Minister za lokalno samoupravo meni, da morajo biti občine geografsko zaokrožena celota. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin, predsendik LDS-a.
Kacin dvomi, da bodo lahko akterji razbijanja občin v prihodnje sodelovali na skupnih projektih. Foto: RTV SLO

Izidi kažejo, da so večinsko nasprotovali le ustanovitvi občin Ankaran - Hrvatini in Bizeljsko. Zavrnjeni sta bili izločitev naselja Zagorica iz občine Litija in priključitev v Šmartno pri Litiji.

Dve neznanki, odločil bo DZ
Delitev občine Dobrova - Polhov Gradec je še nejasna, saj so v Dobrovi volivci podprli delitev zdajšnje občine, v Polhovem Gradcu pa ne. O delitvi bo zdaj odločil DZ. Prav tako ni jasna usoda Rimskih Toplic in Zidanega Mostu. Prvi so glasovali za odcepitev od skupne občine Laško, drugi pa želijo ostati v skupni občini. Tudi tu bo moral odločiti DZ.

Glede odločitve v Zidanem Mostu in Rimskih Toplicah je minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar dejal, da bodo poslanci upoštevali voljo ljudi."Res pa je, da bi morale biti občine tudi v prihodnje geografsko zaokrožene. Takšno je bilo tudi mnenje vlade takrat v postopku. Odločitve v državnem zboru bodo šle tudi v tej smeri," je dilemo komentiral minister.

Nove občine, če se bo s tem strinjal državni zbor, bodo tako postale Apače, Cirkulane, Kostanjevica na Krki, Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, Središče ob Dravi, Makole, Poljčane, Mokronog - Trebelno, Renče - Vogrsko, Sveti Tomaž, Straža in Šmarješke Toplice.

Pristojne službe so poročale o štirih prijavah kršitev volilnega molka.

Neuradni izidi:
Volilna udeležba: 60,69-odstotna
Glasovalo je 51.070 volilnih upravičencev.

Spremljate lahko tudi neuradne izide.

NSi zadovoljen z rezultati


Vodja poslanske skupine koalicijske NSi-ja Alojz Sok je povedal, da zadovoljstvo potrjujejo izidi referendumov, na katerih so nove občine ponekod dobile nad 70-odstotno podporo. Čeprav niso presenečeni nad zavrnitvijo ustanovitve občine Ankaran - Hrvatini, pa jih čudi odločitev proti občini Bizeljsko. Opozorili so tudi na dva ali tri mejne primere. Glede teh primerov bo potrebno pogledati volilno udeležbo in rezultate ter se pogovoriti s predstavniki krajevnih skupnosti, meni Sok. V stranki nameravajo sicer spoštovati referendumsko voljo občanov.

Ostre kritike iz LDS-a
Predsednik največje opozicijske stranke LDS Jelko Kacin je dejal, da so v stranki veseli, ker se v primeru Kopra ni posrečil poskus razbijanja urbanega okolja, čeprav bi morebitna občina Ankaran-Hrvatini zadostila zakonskim pogojem.

Opozoril pa je na odgovornost, ki so jo sprejeli predlagatelji sprememb lokalne zakonodaje in pobudniki referendumov, saj se bodo marsikje nasprotja med prebivalci naseljenih območij le še poglobila, prav tako pa nove občine pomenijo tudi nove obremenitve za proračun. Izrazil je še dvom, da bodo lahko akterji razbijanja občin lahko stopili skupaj in sodelovali pri pripavi skupnih projektov za črpanje evropskih sredstev.

V stranki tako kot doslej niti v prihodnje ne nameravajo sodelovati pri nenačelnem projektu, med katerega glavne pomanjkljivosti po njihovem spadajo tudi nikoli dorečene izjeme za ustanovitev občin z manj kot 5.000 prebivalci.