Stojan Auer napoveduje, da se bo lotil tudi vprašanja privatizacije Telekoma in Dravskih elektrarn. Foto: RTV SLO
Stojan Auer napoveduje, da se bo lotil tudi vprašanja privatizacije Telekoma in Dravskih elektrarn. Foto: RTV SLO
25 odstotkov in ena delnica bi morali ostati v lasti mesta Maribor, menijo pobudniki akcije Nove KBM ne damo. Foto: RTV SLO

Kandidat za župana Maribora se zavzema, da bi se delež, ki bi po privatizaciji Nove kreditne banke Maribor ostal v državni lasti, prenesel na mestno občino Maribor.

V akciji Nove KBM ne damo, v kateri so zbirali podpise Mariborčanov, so po besedah Stojana Auerja zbrali precej podpisov, zato so se odločili, da akcijo nadaljujejo. S svojo pobudo nameravajo seznaniti predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija, potem pa se bodo odločili ali bodo zbrali 5.000 ali 40.000 podpisov.

S tem se Lista za pravičnost in razvoj ne želi vmešavati v privatizacijo, želijo le, da 25 odstotkov in ena delnica banke pripadejo Mariborčanom. Že pred časom so svojo pobudo poslali finančnemu ministru Andreju Bajuku, a ta nanjo še ni odgovoril. Odgovora pobudniki niso dobili niti od komisije za privatizacijo NKBM-ja ali mariborskih poslancev v državnem zboru.

Pobudi za razpis referenduma pa so se pridružili tudi v Odboru ljudske iniciative. Predstavnik odbora Vlado Kramberger je povedal, da se zavzemajo za ohranitev "družinske srebrnine", kar NKBM zagotovo je. Banka je po njegovih besedah nastala iz mariborskega gospodarstva, prenagljene odločitve pa bi lahko bile usodne za štajersko podjetništvo.