Predsednik LDS-a Jelko Kacin meni, da se močna stranka dodatno krepi. Foto: RTV SLO
Predsednik LDS-a Jelko Kacin meni, da se močna stranka dodatno krepi. Foto: RTV SLO
Na kongresu pred letom dni so za predsednika LDS-a kandidirali Ivo Vajgl, Jelko Kacin in Jožef Školč. Foto: RTV SLO
Po parlamentarnih volitvah leta 2004 je imel LDS nemalo težav z utrditvijo svojih vrst. Foto: RTV SLO

Po njegovih besedah mora LDS združevati kritično opozicijo in kritično javnost ter opozarjati na trenutno napačno smer Slovenije. Na konvenciji so bili prisotni kandidati stranke za funkcije, razpisane na lokalnih volitvah. Zavezali so se zagotavljanju lokalnih skupnosti, ki bodo temeljile na individualnosti, razvoju, inovacijah, odprtosti, raznolikosti in pravičnosti.

Prvak stranke se seveda ni mogel ogniti kritiki vladajočega SDS-a, ki ga je v zadnjih dneh zaznamoval predvsem odstop poslanca Pavla Ruparja. Afera, v kateri se je znašel aktualni tržiški župan bi lahko koristila prav LDS-su, ki tamkajšnjim volilcem ponuja Boruta Sajovica. Kacin je kljub vsemu opozoril na, po njegovem mnenju, dvoličnost najmočnejše stranke, ki Ruparja še najprej podpira pri vnovični županski kandidaturi ter ga celo predstavlja kot žrtev in pokončnega človeka.

Spomnil je tuidi na primer referendumske odločitve o nedeljskem delu, ko se je SDS, takrat še v vrstah opozicije zavzemal za zaprtje trgovin ob nedeljah, a je po nastopu na oblast z zakonom sprejeto odločitev obšel.

LDS gre na volitve s 155 lastnimi ali podpornimi kandidati za župane in 195 svetniškimi listami. Trenutno ima največja opozicijska stranka župana le v ptujski mestni občini, zato so prepričani, da se bodo 22. oktobra (ali pa v drugem krogu) odrezali bolje kot pred 4 leti.

Leto Kacinovega predsednikovanja
Na konvenciji v ljubljanskem hotelu Domina, kjer je bil pred natankom letom dni Jelko Kacin na strankarskem kongresu izvoljen na mesto predsednika LDS-a, so tudi tokrat manjkali nekateri vidni člani stranke, med njimi Anton Rop, Matej Lahovnik, Milan M. Cvikl, Zdenka Cerar, Majda Širca in drugi.

Lokalne volitve bodo potekale čez natanko en teden, prvi uradni izidi pa naj bi bili znani že dobro uro po zaprtju volišč. Izide vzporednih volitev bo RTV Slovenija objavila takoj po zaprtju volišč, torej 22. oktobra ob 19. uri.