Foto:
Foto:
Ernest Novak
Brigita Perhavec
Suzana Szabo Pahič
Anton Štihec
Slavko Švenda

Andrej Gerenčer, nekdanji veleposlanik v Budimpešti, je v svoj predvolilni program uvrstil skrb za dobro počutje in zdravje, ter za kvaliteto življenja in dela. V največjo prekmursko lokalno skupnost bi rad prenesel izkušnje iz večjih mest, ki jih je imel priložnost spoznati. Gerenčer meni, da je sredstva potrebno vlagati v dejavnosti, ki odpirajo nova delovna mesta. Kandidat LDS-a je prepričan, da bi bilo potrebno ohraniti skrb za vse generacije, ki živijo v mestu. Gerenčer poudarja, da je so njegovi predlogi jasna alternativa obstoječi lokalni politiki.

Ernest Novak
Zeleni Slovenije

Ernest Novak se bo kot župan zavzemal predvsem za zeleno in družbeno enakopravno občino, za zagotavljanje neoporečne pitne vode, zamenjavo obstoječih vodovodnih salonitnih cevi ter za razširitev vodovarstvenih območij. Poleg tega bi rad uredil prometni režim in kolesarske poti v mestu in okolici, oživil mestno središče in povečal turistični obisk v njem, mladim pa ponudil več štipendij in zaposlitev v domačem kraju. Novak bi kot župan zagotovil drugi obvozni tir za tovorni železniški promet in zgradil tovorno postajo. Kandidat Zelenih Slovenije poudarja, da bi morala primestna naselja dobiti večjo samostojnost in enakopravno obravnavo, da bi moralo biti kmetovanje naravi prijazno, prebivalci brezplačno izobraženi o naravovarstvu.

Brigita Perhavec
SD

Brigita Perhavec trdi, da ni prav, da poteka skozi središče mesta promet tranzitne narave, zato se bo v svojem mandatu zavzemala za čimprejšnjo zgraditev jugovzhodne obvoznice. Brigita Perhavec želi ohraniti javno zdravstvo, zato bi za dodatna sredstva lobirala pri državnih institucijah. V Murski Soboti bi vzpostavila prijetno, domače počutje v katerem bi se meščani dobro počutili. Prepričana je, da bi bilo potrebno obogatiti turistično ponudbo v centru mesta. Kandidatka Socialnih demokratov je nasprotovala uničenju platan na Slovenski cesti.

Suzana Szabo Pahič
EU demokrati Slovenije

Szabo Pahičeva bi se kot županja zavzemala za to, da bi mesto pridobilo več sredstev od države in evropskih institucij, s tem denarjem pa bi podprla javno zdravstvo, šolstvo ter socialo. Prepričana je, da bi bilo potrebno vlagati v znanje in v ljudi, saj je družbene institucije mogoče učinkovito voditi le s kvalitetnim kadrom. Szabo Pahičeva meni, da bi k razvoju kraja lahko prispevala 'valilnica idej', kjer bi lahko vsakdo izoblikoval vizijo lastnega razvoja, sprostil svojo ustvarjalnost in uresničil svoje sanje. Meni še, da bi moral kraj pridobiti svojo lastno in jasno identiteto, ter da bi morala oblast pomagati premagovati tudi težave posameznikov.

Anton Štihec
SDS, NSi, SLS, DeSUS in AS

Anton Štihec, aktualni župan Mestne občine Murska Sobota, bo volivce poskušal prepričati z vzpostavitvijo pogojev za izboljšanje konkurenčnosti podjetij, razvojem, temelječem na znanju, okrepljeno povezavo med raziskovalno sfero in podjetništvom, postavitvijo razvojno-logističnega središča, razvojem turizma in športne infrastrukture. Štihec bi izboljšal komunikacijo med občino in občani. Ključne točke njegovega programa so še aktivna stanovanjska politika, ustvarjanje novih delovnih mest, dvigovanje izobrazbene ravni in kakovostno življenje meščanov. Štihec bi se zavzemal za to, da Murska Sobota dobi lastno univerzo. Štihec bi ustvaril pogoje za zdravo in okolju prijazno življenje v mestu.

Slavko Švenda
Stranka ekoloških gibanj

Slavko Švenda meni, da bi morali železnici pripisovati večji pomen, ob tem pa je ponovno izpostavil svoj slogan "tovornjake na vlake". Kandidat stranke ekoloških gibanj nasprotuje privatizaciji zdravstva, na predvolilnem soočenju pa je dejal, da je bilo "zdravstvo bolj zgledno v komunizmu". Obljubil je tudi, da bo zaščitil javni interes pred interesi posameznikov in kapitala. Švenda nasprotuje obstoječi politiki uveljavljanja moči, ki se je v Murski Soboti pokazala na primeru posekanja platan. Njegovo predvolilno geslo je "Švenda ne mlati prazne slame". Švenda nasprotuje gradnji elektrarn na Muri, kot župan pa bi se zavzel za neoporečno pitno vodo.