Sodeč po mnenju relativne večine, je največja težava prestolnice pomanjkanje stanovanj. Foto: EPA
Sodeč po mnenju relativne večine, je največja težava prestolnice pomanjkanje stanovanj. Foto: EPA
SDS je na ravni države še vedno na čelu, a mu LDS in SD tesno sledita. Foto: RTV SLO

Možnosti udeležbe so pri nadaljnjih 21 odstotkih v telefonski raziskavi sodelujočih bolj verjetne, zagotovo ne bo volilo 7 odstotkov, manj verjetna se volilna udeležba zdi 10 odstotkom, 2 odstotka pa sta še neodločena.

Večina sodelujočih anketirancev meni, da je treba v slovenski prestolnici najprej rešiti vprašanje pomanjkanja stanovanj (36 odstotkov) in mirujočega prometa (29 odstotkov), nekaj manj jih kot prednostno nalogo vidi stadion (10 odstotkov), najmanj, 5 odstotkov, pa je kot prioritetno označilo ureditev islamskega verskega in kulturnega središča.

Največ podpore ima SDS
V primeru parlamentarnih volitev bi 14 odstotkov anketiranih volilo SDS, ki tako ohranja rahlo prednost pred opozicijskima LDS-om in SD-jem (oba 11 odstotkov). Sledijo jim SNS in NSi (oba 6 odstotkov), SLS (4 odstotki), DeSUS (1 odstotek), 17 odstokov odgovarjajočih pa je neodločenih. 29 odstotkov vprašanih se volitev v DZ, če bi te potekale v nedeljo, zagotovo ne bi udeležilo.

Interpelacije večina ne pozna
Med aktualnimi dogodki je bila izpostavljena interpelacija zoper kulturnega ministra Vaska Simonitija, ki jo je v DZ vložil LDS. Kar 45 odstotkov vprašanih primera ne pozna dovolj, 23 odstotkov jih meni, da je bil klic ministra na odgovornost upravičen, 21 pa jih ima nasprotno mnenje.

Večje zaupanje Drnovšku
Pri polemiki med predsednikom republike Janezom Drnovškom in premierjem Janezom Janšo, za katero se sicer zdi, da je v četrtek dobila epilog, pa 36 odstotkov verjame prvemu, 22 odstotkov drugemu, 4 odstotki zaupajo zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu, četrtina med 330 vprašanimi pa ne verjame nikomur izmed naštetih.