Številki za prijave kršitve referendumskega molka, ki nastopi opolnoči. Foto: RTV SLO
Številki za prijave kršitve referendumskega molka, ki nastopi opolnoči. Foto: RTV SLO
Pavel Rupar
Bodo afere Pavlu Ruparju odnesle nov mandat? Foto: RTV SLO
Breda Pečan
Tudi v Izoli so se v času pred drugim krogom volitev vzajemne obtožbe med Pečanovo in Klokočovnikom naravnost vrstile. Foto: RTV SLO
Zadnja predvolilna dejanja

Najbolj pestro je bilo dogajanje pred volitvami v Mariboru, kot največji mestni občini, kjer bo potekal drugi krog lokalnih volitev.

Tesno je bilo tudi v Novi Gorici, drugi krog pa bo potekal še v mestnih občinah Novo mesto, Velenje in Kranj.

V Kranju se zdajšnji župan Mohor Bogataj poteguje že za tretji mandat, na poti do katerega pa mu stoji Damijan Perne. V Novem mestu si nasproti stojita Alojz Muhič in Janez Pezelj, v Novi Gorici pa Črtomir Špacapan in Mirko Brulc. V Velenju Srečko Meh išče podporo za že četrti mandat, ki mu ga bo poskušal odvzeti Franc Sever.

Ducatu že uspelo, ducat poskuša ponovno
Kangler je edini izmed županskih kandidatov v mestnih občinah, ki je hkrati tudi poslanec. V drugem krogu lokalnih volitev sicer nastopa 12 poslancev, 12 njihovih kolegov pa je županske stole že osvojilo.

Še en razvpit župan in zdaj že nekdanji poslanec Pavle Rupar se bo za nov mandat v Tržiču pomeril z Borutom Sajovicem. Vse pa zanima, ali so mu afere, ki so na dan prišle v predvolilnem obdobju, odvzele zaupanje volivcev ali ne.

Podobnik pred zaprtimi vrati
Zadnji predvolilni dan je postregel z zanimivim dogodkom v Pomurju. Dozdajšnji župan, ki se je uvrstil tudi v drugi krog volitev v občini Rogašovci na Goričkem, Janko Halb, je skupaj s koalicijo strank, ki ga podpirajo, in okolijskim ministrom Janezom Podobnikom ostal pred vrati gasilskega doma v Sotini. V njem naj bi potekala javna razprava z občani, vendar je bila na vratih gasilskega doma zamenjana ključavnica in zato niso mogli vstopiti. Ključavnico naj bi zamenjal LDS-ov občinski svetnik Simon Kranjec.

Stopnjevanje napetosti v Izoli
Kandidat za izolskega župana Tomislav Klokočovnik pa bo zaradi domnev o vpogledu v volilne imenike prvega kroga vložil kazenske ovadbe.

Kandidat stranke Izola je naša naj bi v zadnjih dneh prejel opozorila Izolčanov o prejetih pismih, v katerih naj bi kandidatka SD-ja Breda Pečan k udeležbi v drugem krogu lokalnih volitev pozivala le upravičence, ki glasu v prvem krogu niso oddali. Klokočovnik napoveduje, da bo zaradi utemeljenega suma zlorabe položaja uradne osebe zoper neznanega storilca ter za napeljevanje in sostorilstvo zoper Pečanovo vložil kazensko ovadbo. Klokočovnik meni, da se lahko zgodi tudi ponarejanje glasovnic.

A. J.

Zadnja predvolilna dejanja