Volilna komisija je pošti priskrbela dodatno delo. Foto: RTV SLO
Volilna komisija je pošti priskrbela dodatno delo. Foto: RTV SLO

Vendar pa to ne bo pogoj za glasovanje. Volivci bodo prejeli glasovnico, tudi če ne bodo želeli ali mogli podpisati, vendar bo volilni odbor to zabeležil.

Državna volilna komisija (DVK) je tudi odločila, da bodo lahko pripadniki Slovenske vojske ali policije, ki bodo med volitvami službeno v tujini, glasovali po pošti. DVR je o tem odločal na prošnjo Slovenske vojske, katere pripadniki bodo oktobra na pripravah na Madžarskem. Zakon o lokalnih volitvah možnost glasovanja po pošti iz tujine ali na konzularnih predstavništvih izključuje, so pa zato v DVK-ju kot dopustno opredelili možnost, da se glasovi vojakov in policistov iz tujine ne pošljejo na slovensko predstavništvo v tujini, temveč na naslov vojaške oz. policijske enote v Sloveniji.

Poveljstvo 1. brigade SV, ki se je obrnilo na volilno komisijo, se je že zavezalo, da bo poskrbelo za dostavo pošiljk naslovnikom in jih pozneje tudi vrnilo z naslova ene izmed slovenskih pošt. Na ta način bo veljalo, kot da je bilo glasovanje opravljeno v Sloveniji.

Na spletu bo DVK objavil primere veljavnih in neveljavnih glasovnic in pojasnilo o preferenčnih glasovih, tako da volivci pri glasovanju ne bi smeli imeti težav.