Večina kandidatov stavi na povrnitev oziroma zvišanje strateške veljave gorenjske prestolnice. Foto: EPA
Večina kandidatov stavi na povrnitev oziroma zvišanje strateške veljave gorenjske prestolnice. Foto: EPA

Kot najpomembnejše v Kranju vidi razvoj gospodarstva. Meni, da je potrebno na občino gledati kot na podjetje, ki je sklop segmentov. Pri tem je potrebno opredeliti kritične točke in jih sanirati, saj če posamezni deli niso uspešni, tudi celota ne more biti, je prepričan Ankerst, ki kot samostojni podjetnik vodi kranjsko podjetje TIM44. Ankerst, ki je pripravljen na sodelovanje, meni, da bi lahko v Kranju vzpostavil učinkovito občinsko upravo, v kateri bi sodelovali strokovnjaki za posamezna področja.


Andraž Šulc,
stranka Akacije

Poleg javno objavljenega programa stranke, ki obsega nenasilno razstavitev neoliberalnega kapitalizma na planetu Zemlja, izstop Slovenije iz vojaškega pakta NATO, volilno pravico v Sloveniji in v Evropski uniji za vse starejše od 12 let ter nevladnicam in nevladnikom , v prvi vrsti pa tistim, ki delujejo na mladinskem polju nevladnega sektorja, omogočiti nastop na lokalnih volitvah, Andraž Šulc meni, da je potrebno Kranjčanom pokazati, da je tudi v današnjem času mogoče živeti v drugačni družbeno-sistemski ureditvi, kot je siceršnja.


Damijan Perne,
neodvisni kandidat (s podporo list Mladi za Kranj in Mladi za razvoj Kranja)

Program neodvisnega kandidata za župana gorenjske prestolnice Damijana Perneta je sledeč: zavzema se za učinkovitejše delo župana in občinske uprave, za gospodarski razvoj in podjetniško rast , za razvitejšo in urejeno infrastrukturo, za ekološki razvoj, za ustreznejšo stanovanjsko politiko, za pestrejše družabno življenje, za boljši položaj mladih ter za oživitev mestnega jedra.


Franc Košir,
neodvisni kandidat (s podporo LDS)

Meni, da bi moral Kranj postati pravo gospodarsko, kulturno, izobraževalno in športno središče Gorenjske. V Kranju je potrebno izkoristiti vse potenciale, a se hkrati zavedati vseh nevarnosti, ki prežijo," je poudaril Košir. Na prvo mesto svoje programske usmeritve je postavil gospodarski razvoj, zato je obljubil, da se bo zavzemal za ustanavljanje industrijskih, obrtnih in podjetniških con. Pomembna pa se mu zdita tudi izgradnja stanovanj in ureditev komunalne infrastrukture, tako v mestu kot na podeželju.


Irena Oman,
SDS - Slovenska demokratska stranka

Prepričana je, da mora mestna občina Kranj ob ustanovitvi pokrajin prevzeti vlogo povezovalca gorenjskih občin. Meni tudi, da je staremu mestnemu jedru Kranja potrebno vrniti srce in dušo. Ob tem je nujna obnovitev Prešernovega gledališča, zavzemala pa se tudi za novo koncertno dvorano. Meni, da bi tudi občinske dajatve lahko postale funkcija razvoja Kranja, če bi občina kranjska podjetja za pet let opravičila plačevanja takse. Za spodbujanje gospodarstva se ji hkrati zdi pomembna tudi ustanovitev obrtno-podjetniške cone. Ob vseh nujnih projektih, ki jih Kranj potrebuje, pa je prepričana, da ne potrebuje popolnoma nove osrednje avtobusne postaje saj je vse manj ljudi, ki se vozijo z avtobusi, zato sedanja postaja zadostuje potrebam, je pa potrebna obnove.


Janez Jereb,
NSi - Nova Slovenija, Krščanska ljudska stranka

Družina je temeljna celica družbe. V stranki N.Si si prizadevajo, tako Jereb, za družinsko politiko, ki bo Slovence vzpodbujala k večji rodnosti, obenem pa bo prijazna tudi do starejše generacije. Temu trendu želijo slediti tudi v Mestni občini Kranj. V zadnjem obdobju se vse več denarja usmerja le za športne objekte in dejavnosti - kot da je to edina kvaliteta življenja, ki je v tej skupnosti potrebna! Kaj pa avtobusna postaja, knjižnica, koncertna dvorana, se sprašuje kandidat NSi-ja. Za razvoj gospodarstva in spodbujanje novih področij dela je potreben zadosten prostor, večji kompleks, združevanje drobnega, razvojno usmerjenega podjetništva. Le ustrezna odprtost in široko, dolgoročno zastavljena vizija lahko ponudi trajne rešitve. Mladim izobražencem želi zagotoviti pogoje, da ostanejo v Kranju. Z ureditvijo potrebne infrastrukture pa v največje gorenjsko mesto želi privabiti več turistov.


Mohor Bogataj,
neodvisni kandidat (s podporo SD, DeSUS, SLS, Glas žensk Slovenije, SMS)

Strateška usmeritev gorenjske prestolnice predvsem na področjih podjetništva, turizma, športa in rekreacije ter kulture. Naravna pozicija Kranja z obstoječo infrastrukturo, cestno povezavo, športnimi objekti in kulturno zgodovino omogoča v pogojih nove Evrope izvedbo razvojnih projektov, ki bodo prinesli nova delovna mesta in boljše pogoje bivanja. Možnost izvedbe novih projektov predstavlja predvsem načrten pristop h koriščenju namenskih sredstev iz strukturnih skladov evropske unije. Kranj v razvojni perspektivi 2007 - 2013 mora popraviti gospodarsko krvno sliko: svetovanje in pomoč pri zagonu malih in srednje velikih gospodarskih podjetjih, ki so nosilci razvoja mora postati gonilo razvoja mesta in oživitve starega mestnega jedra. Za uspešno izvedbo projektov je pomembno hitro usmeriti podjetnike do pridobivanja nepovratnih sredstev, jim omogočiti hitrejše pridobivanje soglasij in ustreznih dovoljenj, med prioritetami omenja sedanji kranjski župan. Ostali projekti: youth hostel, mreža turističnih vodičev, program pomoči starejšim osebam.