Velenjski kandidati stavijo na pestrost programov, ki obsegajo vse temeljne segmente: stanovanjsko-rbanistične, gospodarske in socialne. Foto: RTV SLO
Velenjski kandidati stavijo na pestrost programov, ki obsegajo vse temeljne segmente: stanovanjsko-rbanistične, gospodarske in socialne. Foto: RTV SLO

Prioriteta v programu so nova delovna mesta, razvoj podjetništva, inovativnih dejavnosti in intelektualnih storitev, zlasti za mlade. Mladim družinam ustvariti prijazno okolje in izkoristiti vladne ukrepe za višjo nataliteto. Starejšim občanom, katerih število bo v prihodnje hitro naraščalo, zagotoviti socialno varnost in prijazno starost. Izgradnja hitre ceste Koroška - Dolenjska, da bo tretja razvojna os pripomogla tudi k razvoju Velenja, z ustreznim priključkom na cesto pa ločitev lokalnega prometa od tranzitnega ter s tem odprava prometnih zastojev. Primestnim krajevnim skupnostim zagotoviti usklajen razvoj. Dokončanje ekološke sanacije doline ter pospešitev prestrukturiranja gospodarstva. Z dobrimi razvojnimi programi izkoristiti priložnost koriščenja sredstev Evropskega sklada.


Franc Avberšek,
LDS (s podporo SMS)

Nov Dom za starejše občane v Stari vasi. Vlaganja v TRC Jezero - letni bazen, in v območje ob Škalskem jezeru ter izgradnja večnamenskega športnega parka. Rekonstrukcija ceste Klasirnica-TRC Jezero, ureditev hodnika za pešce na cesti Velenje-Kavče in Velenje-Škale. Gradnja stanovanjskih enot ter odkupi zemljišč, predvidenih za blokovno in individualno gradnjo. Pospešitev pristopa k ločenemu odlaganju odpadkov sočasno s procesi predelave. Posodobitev prostorov reševalne in urgentno-dežurne službe. Rekonstrukcija Šaleške ceste z uvedbo 3 krožišč in ukinitev železnice na Cesti talcev. Sanacija ploščadi na Kardeljevem trgu, obnova Starega Velenja ter ureditev mestne tržnice. Ureditev kolesarskih stez in tematskih poti. Ureditev pokopališča Šmartno v spominski park. Izgradnja 4 garažnih hiš. Zaključitev denacionalizacijskih postopkov in odpiranje novih možnosti za gradnjo in razvoj. Obnova osnovnošolskih objektov in igral ob vrtcih.


Franc Sever,
SDS - Slovenska demokratska stranka

Modernizacija prometa za boljšo mobilnost ljudi in gospodarskega prometa: s trajnostnim urejanjem mirujočega prometa, z boljšo kakovostjo povezovalnih ter ločitvijo tranzitnih prometnic od povezovalnih cest občinskega prostora. Tretja razvojna os Dravograd – Krško. Gospodarska rast in zaposlovanje z nadaljevanjem razvoja v energetiki, s prilagoditvijo obdavčitve stavbnih zemljišč za konkurenčnost gospodarstva, z urejanjem stavbnih zemljišč za nove gospodarske dejavnosti, s skladom tveganega kapitala za realizacijo podjetniških pobud ter z raziskovalno dejavnostjo in inovativnostjo do novih tržnih produktov. Izobraževanje z bolj humanim šolskim okoljem, s poudarkom na funkcionalnem znanju ter s fakultetnimi ustanovami. Varovanje okolja z zagotavljanjem trajnosti v kakovosti ter z vzpostavljanjem nove kulturne krajine gospodarskega prostora. Socializacija življenjskega okolja s stanovanjsko izgradnjo za mlade družine, z boljšo skrbjo za ostarele občane, z več dejavnosti za zabavo in sprostitev ter z razvijanjem kreposti za sodobno družbo.


Franc Stropnik,
SEG - Stranka ekoloških gibanj Slovenije

Zmanjšati prašnost deponije premoga, pospešiti večje investiranje v mlade in sposobne kadre, oživiti center mesta s kulturnimi, športnimi in turističnimi prireditvami, zagotoviti čist zrak in zdravo pitno vodo in strogo sankcioniranje tistih, ki to zavirajo ali onesnažujejo naravne vire. Podpora društvom za prodornejši razvoj turizma, negovanje zelenih površin v mestu, zagotoviti pogoje za razvoj gospodarstva, ekološkega kmetijstva in podjetništva, zagotavljanje varnosti občanov s sodobno tehnologijo varovanja, sankcioniranje vandalizma in nasilništva, vzpodbuditi prijaznejše zdravstvo, ki mora slediti potrebam občanov in svetovnim spremembam, pobude za razvoj programov v šolstvu, ki bodo sledili potrebam gospodarstva, ureditev centrov za ostarele, ureditev dostopa do javnih ustanov, ki bodo invalidom prijazne, večja podpora socialno ogroženim družinam, intenzivnejše reševanje stanovanjske problematike za mlade družine in oblikovanje programov za otroke in mlade.


Herman Arlič,
SLS - Slovenska ljudska stranka

Rojen leta 1942 in je upokojeni elektrotehnik. Je član sveta SLS in podpredsednik občinskega odbora stranke v Velenju. Zadnjih 12 let je član velenjskega mestnega sveta, bil je več let tudi predsednik Krajevne skupnosti Škale-Hrastovec, trenutno pa je predsednik Vaške skupnosti Škale. Bil je pobudnik ustanovitve občinske komisije za povračilo škode zaradi rudarjenja in je njen podpredsednik. Je poročen in ima dva otroka. Za župana Velenja kandidira prvič.


Mihael Letonje,
SNS - Slovenska nacionalna stranka

Aktivno podpirati politiko odpiranja Velenja v slehernem pogledu (od kapitala , delovnih mest, nove gradnje itd). Občinsko upravo še bolj približati občanom (odprt uradovalni čas, racionalizirati poslovanje, manj zaposlenih, bolj strokovno delo uradov), boljše vodeno in nadzorovano občinsko investiranje pri mestni občini (ustanoviti komunalno direkcijo kot neodvisno finančno in tehnično-strokovno službo, odgovorno županu in mestnem svetu). Cena posameznih komunalnih storitev in dobrin je še vedno previsoka. Bolj strokovna in fleksibilna politika z stavbnimi zemljišči za sleherno novogradnjo. Pričeti z akcijo za izdelavo novega urbanističnega plana občine. Stanovanjska dejavnost občine mora uvesti bolj učinkovito strokovno delo na področju upravljanja stanovanj. Pričeti akcijo za pridobitev še enega doma za varstvo ostarelih oseb. Angažiranje zasebnega kapitala.


Srečko Meh,
SD - Socialni demokrati (s podporo DeSUS-a)

Sedanji župan Velenja Srečko Meh, ki ga v letošnji predvolilni kampanji poleg SD-ja podpira tudi DeSUS je prepričan, da je Velenje levo opredeljeno mesto in pričakuje, da bo zmagal že v prvem krogu volitev 22. februarja. Obeta si nadaljevanje dosedanjega dela ter začetih projektov, pri čemer bo še več vložil v razvoj komunalne infrastrukture, v mesto pa bi rad pripeljal tudi visoko šolstvo.