Foto:
Foto:
Zoran Dernovšek
marko Mitja Feguš
Zoran Janković
Mihael Jarc
Jožef Jarh
Miha Jazbinšek
Jožef Kunič
Karel Lipič
Luka Novak
Marjan Rekar
Franček Rudolf
Danica Simšič
Franci Slak
Janez Sodržnik
Blaž Svetek

Kot župan bi France Arhar največ pozornosti namenil ureditvi statusa Trga republike in ga vrnil Ljubljani, poleg tega pa bi Trg republike in Kongresni trg očistil pločevine, pocenil bi parkiranje v garažnih hišah in podražil parkiranje v središču mesta. S podaljšanjem prog LPP-ja in uvedbo nekaterih novih, bi povezal primestne občine z Ljubljano. Sejmišče bi premestil na rob mesta ob obvoznico, na mestu današnjega sejmišča pa bi zgradil študentsko in poslovno središče, delovni čas vrtcev in šol bi prilagodil evropskemu delovnemu času, preuredil bi Halo Tivoli in povezati park Tivoli z mestnim središčem.

Zoran Dernovšek
Zveza neodvisnih Slovenije

Kot župan Ljubljane namerava Zoran Dernovšek učinkovito urediti mirujoči mestni promet (parkirišča), zagotoviti Ljubljančanom boljšo pitno vodo, urediti infrastrukturo in kanalizacijo, izboljšati financiranje vrtcev in šol in predvsem na najbolj, za zdravje meščanov, občutljivih območjih urediti status mestnih zemljišč, cest in objektov, zagotoviti želi tudi zadostno število brezplačnih parkirišč. Ljubljano želi spremeniti v moderno, napredno in prebivalcem prijazno evropsko prestolnico, na katero bodo prebivalci ponosni. Takšna Ljubljana bo lahko pritegnila tudi mlade družine in jim omogočila dostojno življenje. Dernovšek meni, da je mesto zrelo, da ga začne voditi menedžer, sam pa ima, kot pravi, bogate menedžerske izkušnje.

Marko Mitja Feguš
Socialna liberalna stranka

Marko Mitja feguš si za Ljubljano želi trajnostnega razvoja, ki bi ga načrtoval skupaj z Ljubljančani. Sloveniji pa si želi vrniti evropsko prestolnico, kar je Ljubljana nekoč že bila. Ljubljana ima po Feguševem mnenju vse nastavke, da začne getoizirati določene mestne predele, posledica tega pa bi bila represija in več kriminala, zato bi si kot župan Ljubljane prizadeval, da se spremeni način mišljenja in da se mesto spet vrne prebivalcem. Velik pomen Feguš daje tudi ponovni uveljavitvi četrtnih skupnosti, ki jim je treba podeliti status pravne osebe in jim zagotoviti premoženje.

Zoran Janković
neodvisni kandidat

Zoran Janković bi kot župan mestno jedro zaprl za promet, pod mestno tržnico in Kongresni trg pa namestil novi parkirni hiši, oživil bi promenado med Tivolijem in Ljubljanskim gradom, prizadeval bi si za oživitev programov v Tivoliju, za prenovitev Plečnikovega štadiona za Bežigradom in za izgradnjo novega štadiona ter večnamenske športne dvorane v Stožicah, oživil bi obrežje Ljubljanice, obnovil bi kanalizacijski sistem v središču mesta, postavil bi Mestno negovalno bolnišnico, zgradil bi 3.000 novih stanovanj v Stanržičah, obnovil Rog, zgradil dom za starejše občane, varovana stanovanja, dodatne vrtce in študentske domove ob Vojkovi.

Mihael Jarc
Lista za čisto pitno vodo

Mihael Jarc v svojem programu za župana Ljubljane predvideva sklenitev notranjega mestnega obroča z edinim še manjkajočim členom, mostom ob Cukrarni čez Ljubljanico, pod Grajskim gričem pa bi uredil parkirno hišo za 2.500 avtomobilov z uvozom in izvozom iz obstoječega predora. Zavzemal bi se za ločeno obračunavanje dovedene tople vode za ogrevanje, za oskrbo z vodo iz nadomestnega vira čiste pitne vode iz Krimskega podgorja, vode pa ne bi dražil. Za spodbujanje rodnosti bi namenil 120 hektarov zemljišč v fužinskih toplicah ob Litijski cesti in v Stanežičah za gradnjo 2.400 enodružinskih energetsko varčnih montažnih hiš.

Jožef Jarh
Stranka enakopravnih dežel

Županski program Jožefa Jarha temelji predvsem na dejanski uveljavitvi pravice občanov od informiranja o vsem premoženju in dejavnostih občine, saj samo na ta način lahko občani sodelujejo pri izvrševanju lokalne oblasti. Temelji pa tudi na možnosti odpoklica župana med njegovim mandatom, kar bi Jarh uredil s spremembo statuta Mestne občine Ljubljana in s tednom zaupanja, v katerem bi se občani enkrat na leto na upravnih enotah izrekli o zaupanju županu. Jožef Jarh se bo zavzemal še za oživitev mestnega življenja tako, da se središče mesta spremeni v območje za pešce, v kateri za brezplačen transport potnikov skrbijo minibusi na električni pogon.

Miha Jazbinšek
Zeleni Slovenije

Med prednostne naloge bi Miha Jazbinšek kot župan Ljubjane uvrstil ureditev mreže športnih objektov, promertno ureditev Ljubljane, za promet bi zaprl bi središče mesta, na vpadnicah bi vzpostavil rumene pasove, brez katerih po njegovem mnenju ni dostojnega javnega prometa, poglobil bi železnico in uredil eminentnih lokacij v prestolnici. Zavzemal bi se za gradnjo štadiona v Stožicah, česar pa po njegovem mnenju ni mogoče uresničiti do leta 2008, pravo mesto za džamijo pa je po njegovem mnenju Kurilniška ulica, kjer ima mesto v lasti 10.000 kvadratnih metrov svojega zemljišča in ne Cesta dveh cesarjev.

Jožef Kunič
Liberalna demokracija Slovenije

Če bo Jožef Kunič izvoljen za župana Ljubljane se bo zavzemal za širitev mestnega jedra, nadomestitev Cukrarne, povečanje drame, in pogojno tudi za gradnjo džamije. Med prednostne projekte bi Kunič uvrstil ureditev Trga republike in gradnjo novega Kolizeja ter parkirne prostore pod Kongresnim trgom. Nadaljeval bi tudi z nekaterimi projekti iz prejšnjega mandata kot so Potniški center Ljubljana, Tehnološki park, rekonstrukcija Opere, gradnja Šumija in NUK-a. Zagotovo pa bi nadaljeval s popisom lastnine mesta in urejanjem zemljiške problematike, saj so nekateri pokupili travnike med bloki, kar je problem, ki bi ga Kunič zagotovo rešil.

Karel Lipič
Stranka ekološkh gibanj

Karel Lipič bi se kot župan prestolnice zavzemal za dosledno izvajanje programa varstva okolja, varovanje vodnih virov ter posodobitev mestnega koncepta gospodarjenja in ravnanja z odpadki. Med njegove prednostne naloge sodi tudi ureditev mirujočega in drugega prometa, pri čemer bi se zavzemal za brezplačni javni prevoz za vse, prizadeval bi si za pocenitev energetskih in komunalnih storitev v Ljubljani, oživitev mestnega jedra z znižanjem poslovnih najemnin, izgradnjo objektov za mlade in upokojence, večjo dostopnost socialnih stanovanj in stanovanj za mlade družine ter ureditev mreže prostorov za družabnost v mestu.

Luka Novak
EU Demokrati Slovenije

Luka Novak meni, da noben lokal v Ljubljani ne sme biti praze, zato bi kot župan uvedel mestno takso na neuporabljene lokale, podjetnike pa spodbujal s finančno pomočjo. Ukinil bi plačevanje zadjega leta v vrtcu, mestno redarsko službo pa bi reorganiziral in razširil na lokalne centre. Mestne parke in druge zelene površine bi napolnil z življenjem. Prizadeval bi si za nadaljni razvoj središča mesta in BTC-ja, Ljubljano pa bi povezal v mrežo lokalnih središč. Uvedel bi ugodnješi in ekološki javni prevoz ter dve hitri tramvajski progi, Wolfovo in Stritarjevo ulico ter Ciril-Metodov trg bi zaprl za ves promet.

Marjan Rekar
Slovenska nacionalna stranka

Marjan Rekar bi se kot župan zavzemal za učinkovito mestno upravo, ki bi zagotavljala hitrejši razvoj mesta, oživitev mestnega jedra, oživitev bregov Ljubljanice in Save, celovito pormetno ureditev, učinkovite ter prebivalcem in okolju prijazen javni potniški promet, gradnjo parkirišč in izgradnjo nogometnega štadiona. Prizadeval bi si za piritev javne zdravstvene mreže na primarni ravni s povečanjem obsega 24-urne dežurne službe na področju zobozdravstva, vzpostavitev mestne bolnišnice, ločeno od Kliničnega centra, posodobitev sistema otroškega varstva v vrtcih, pridobitev stanovanj za mlade pod ugodnejšimi pogoji in povečanje števila varovanih stanovanj za starejše občane.

Frančišek Rudolf
Demokratična stranka Slovenije

Franček Rudolf bi se zavzemal za jasno opredelitev funkcije prestolnice. Po njegovem mnenju je treba ločiti in povedati, kdaj je Ljubljana prestolnica, kdaj državni administrativni center in kdaj je to mesto, ki mora imeti lastno kulturo, znanstveno in gospodarsko življenje. Zavzemal bi se za to, da bi Ljubljana pri gradnji stanovanj in parkirnih hiš ter pri gospodarskem sodelovanju ponudila pomoč okoliškim občinam. Prizadeval bi si za vzpostavitev Ljubljane kot čistega in elegantnega evropskega mesta z jasno zunanjo politiko, ki bo prestolnico povezala s sosednjimi državami, Evropo in svetom. Želi si rešiti tudi problematiko aktivnega življenja starejših.

Danica Simšič
Socialni demokrati

V svojem drugen mandatu bi Danica Simšič kot županja Ljubljane uredila brezplačni dostop do interneta za Ljubljančane, začela bi z gradnjo parkirne hiše pod Kongresnim trgom, najverjetneje pa tudi parkirne hiše pod tržnico. Podprla bi gradnjo džamije na loakciji, ki jo opredeljuje že sprejeti prostorski akt. Poskrbela bi še za nov dom starejših občanov v Trnovem z varovanimi stanovanji, za mestno upravo na enem mestu, za dokončanje prve faze tehnološkega parka Ljubljana in začetek druge faze, nadaljevala bi s pospešeno gradnjo stanovanj s posebnim poudarkom na stanovanjih za mlade družine, nadaljevala bi s projektom Potniški center Ljubljana.

Franci Slak
Aktivna Slovenija

Kot župan Ljubljane bi se Franci Slak zavzemal za razvoj Ljubljane kot odprte, dinamične in prijazne evropske metropole, ki ponuja prebivalcem in gostom udobje in videz mesta z bogato kulturno tradicijo in smelim načrtom za prihodnost. Poudarek njegovega delovanja bi bil na novem konceptu mestne migracije in razbremenitvi prometa, urejanju javnih prostorov in površin za potrebe vseh skupin prebivalstva, posodobitvi mestne uprave, zdravstvene, športne in rekreacijske infrastrukture in razvoju sodobnih oblik urbane kulture. Zaščitil bi javni interes pred zasebnim, uredil bi stanovanjsko problematiko, s ciljem cenovno dostopnih stanovanj za mlade družine, uerdil bi kolesarske steze.

Janez Sodržnik
Ljubljana, moje mesto

Janez Sodržnik bi se kot župan Ljubljane zavzemal za dostopen in kakovosten javni servis (zdravstvo, sociala, šolstvo, upravne storitve), delovanje mestnih gospodarskih služb v okviru javno-zasebnega partnerstva, pogoje za obstoječo in novo podjetniško pobudo, pogoje za prihod svežega kapitala in delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, pogoje za razvoj civilne sfere s poudarkom na vključevanju čimvečjega števila mladih in razvoj vrhunskih dejavnosti, partnerski odnos in servis univerzi oz. drugim visokošolskim ustanovam in zagotavljanje študentskega standarda, trajnostni urbanistični razvoj mesta upoštevaje tradicijo mesta, potrebe sodobne evropske prestolnice in ekoloških standardov, odprtost in podporo idejam in projektom mladih.

Blaž Svetek
Naprej Slovenija

Blaž Svetek bi kot župan Ljubljane z novimi oblikami demokracije zborov občanov povečal demokratičnost upravljanja občine, zagotovil bi pravice občanov do civilnega nadzora nad vsemi porabljenimi sredstvi občine, zavzemal bi se za odpravo monopolov v storitvah javnega sektorja, oživil bi delovanje krajevnih skupnosti na temelju civilne družbe. Blaž Svetek si bo prizadeval za znižanje stroškov občinske uprave, denar pa bi namenil gospodarski dejavnosti in gradnji prepotrebnih stanovanj, razrešil pa bi tudi prometne težave v Mestni občini Ljubljana.