Elektronsko glasovanje bo potekalo na posebnih napravah na dotik, tako da listki ne bodo več potrebni. Foto: RTV SLO
Elektronsko glasovanje bo potekalo na posebnih napravah na dotik, tako da listki ne bodo več potrebni. Foto: RTV SLO
Ljubljana se bo oskrbela z eno napravo. Foto: RTV SLO

Okrajna volilna komisija mora po zakonu za območje okraja določiti najmanj eno volišče, ki je dostopno invalidom, volivci, ki želijo glasovati na tem volišču, pa morajo to svojo namero sporočiti okrajni volilni komisiji najpozneje tri dni pred dnem glasovanja.

Volilna komisija omogoči glasovanje s posebej prilagojenimi glasovnicami ali glasovalnimi stroji, ki naj bi bili na pogled podobni bankomatom, delovali pa bodo na dotik. Občina se sama odloči, ali bo imela tudi tak način glasovanja, so se pa menda nekatere že odločile za ta korak.

Ena naprava pol milijona brez davka
Tajnik volilne komisije v Ljubljani Matjaž Bregar je za MMC pojasnil, da so eno napravo že naročili, a da natančnih tehničnih podrobnosti o njej še ne ve. Ko bo volivec glasoval, bo naprava natisnila glasovalni listič. V varnost naprave ne dvomi. Cena ene naprave je 500.000 tolarjev brez DDV-ja, naročili pa so jo pri podjetju ISG. Podjetje bo glasovalni stroj predstavilo v četrtek na novinarski konferenci, do takrat pa več podatkov o napravi ni na voljo.

Invalidi zahtevajo več
Nacionalni svet invalidskih organizacij zahteva, da se invalidom zagotovi enake pravice kot vsem ostalim državljanom. Popravljeni zakon, ki omogoča glasovanje prek glasovalnega stroja, pozdravljajo kot korak naprej, vseeno pa niso popolnoma zadovoljni, saj menijo, da bi ti morali biti obvezni v vseh občinah.

Tajnik organizacije Štefan Kušar je dejal, da bodo pozorno spremljali volitve in ukrepali, če za invalide ne bo ustrezno poskrbljeno.