Kandidata sta odgovarjala na vprašanja o gradnji cest, razvoju turizma in o gradnji doma za starejše občane. Foto: RTV SLO
Kandidata sta odgovarjala na vprašanja o gradnji cest, razvoju turizma in o gradnji doma za starejše občane. Foto: RTV SLO
Matjaž Zanoškar
Trenutnega župana Matjaža Zanoškarja je predlagala skupina volivcev, podpirajo pa ga vse parlamentarne stranke, razen NSi-ja ter demokratska stranka in Aktivna Slovenija. Foto: RTV SLO
Stanislav Marhat
Stanislav Marhat, svetnik v mestnem svetu Slovenj Gradca je kandidat Nove Slovenije. Foto: RTV SLO

Eden večjih problemov občine Slovenj Gradec so zagotovo ceste, zato meščane zanima, kdaj bo dokončana cesta v Podgorje. Matjaž Zanoškar je povedal, da gre za regionalno cesto, ki sodi pod ureditev ministrstva za promet, obnova pa se vleče že preveč časa.

Marhat pa se je pošalil, da bi bila cesta gotovo obnovljena že pred volitvami, če bi sodila pod občinsko ureditev. Strinjal se je s protikandidatom, da obnova traja predolgo, dodal pa, da dela izvaja preveč cestnih podjetji. Opravljati bi jih moral le eden, ki bi ga občina lahko tudi lažje nadzorovala. Glede začetka gradnje t. i. tretje osi je Marhat povedal, da je pomembno, da se že pred začetkom gradnje župani koroških občin dogovorijo, o trasi, po kateri bo potekala cesta, saj se ne sme zgoditi, da bi se začetek gradnje, ki je predviden za leto 2008, premaknil zaradi neusklajenosti županov.

Zanoškar je poudaril, da o gradnji ceste med koroškimi župani obstaja soglasje, strinja pa se, da bodo morali vsi župani soglašati s traso ceste. Občina Slovenj Gradec je veliko pripomogla k začetku gradnje, saj je določila tri trase, po katerih bi lahko tekla cesta.

Razvoj turizma v občini
Glede razvoja turizma je Zanoškar povedal, da je občina že sprejela strategijo razvoja turizma, ki stavi na že znane turistične destinacije v občini, na podlagi tega pa načrtujejo tudi povečanje delovnih mest. Opozoril je še, da bi za povečanje števila turistilnih kmetij potrebovali vladni denar, vsekakor pa so ljudje ugotovili, da turizem prinaša denar.

Stanislav Marhat meni, da mora občina zagotoviti pogoje, ki bodo pritegnili morebitne investitorje v turizem. Vse napore bo treba vložiti v nakup zemlje, potem pa bi prišli tudi investitorji. Venadr pa je opozoril, da na to občina ne sme predolgo čakati, sicer bodo investotorji izgubili zanimanje. Dodal je, da bo razvoj turizma na kmetijah kmalu postal nemogoč, saj se poseljenost, zlasti na visokogorskih kmetijah, zmanjšuje, zato njihovo delovanje kmalu ne bo več mogoče.

Še o gradnji doma za starejše občane
Stanislav Marhat meni, da je občina pri ustanovitvi družbe, ki bo gradila dom, malo zamudila, strinja pa se, da je bilo to dejanje občine nujno, saj države gradnja doma za starejše občane ni zanimala. Opozoril je, da se je občina predolgo zanašala na državo in da bo čim prej treba izpolniti zahteve za vložitev prošnje za pridobitev koncesije za opravljanje te dejavnosti.

Matjaž Zanoškar pa je potrdil navedbe, da je občina za gradnjo doma najela 750 milijonov tolarjev posojila. Občina je namreč morala ustanoviti družbo, ki je najela posojilo za gradnjo doma za starejše občane. Ko bo dom zgrajen, ga bo občina dala v najem ministrstvu za delo, družino in socilane zadeve, naložba pa naj bi se povrnila v dvajsetih letih, po preteku katerih bo lastnik doma postala občina.