Kandidatov za župana občine Koper je devet. Foto: RTV SLO
Kandidatov za župana občine Koper je devet. Foto: RTV SLO
Kandidati bi kot župani skušali preseliti ali zapreti kemično tovarno Kemiplas. Foto: RTV SLO
Kandidati so poleg terminalov in Kemiplasa opozorili tudi na druga ekološka vprašanja Kopra. Foto: RTV SLO

Jadran Bajec iz SD-ja, Marko Brecelj s stranke Akacije, Breda Krašna iz LDS-a, Franc Malečkar iz Zelenih Slovenije, Viktor Markezič iz Oljke, Ivan Matoš iz NSi-ja, Boris Popovič iz stranke Koper je naš, Anton Sagadin iz DeSUS-a, Janko Sever iz AS-a in Mojca Hilj Trivič iz SNS-a so se strinjali, da je treba kemično tovarno Kemiplas iz Dekanov zapreti ali preseliti.

Glede razvoja turizma pa si kandidati niso bili edini, nekateri so se zavzemali za kongresni turizem, drugi za podeželskega.

Jadran Bajec je dejal, da je turizem treba obravnavati kot izvorno priložnost prebivalstva. Turizem predstavljajo ljudje s svojo željo in tako se lahko prodajajo vsi proizvodi. Glede ekoloških težav je Bajec povedal, da ima Slovenija eno najboljših in najbolj strogih zakonodaj na področju varstva okolja v Evropi, ki pa bi jo bilo treba bolj upoštevati. Opozoril pa je še na to, da občinska komunala v Bonifiki odlaga gradbeni material.

Marko Brecelj ni bil zadovoljen s televizijskim prenosom, voditeljici pa je očital provokacijo. Namesto odgovora, kako si predstavlja razvoj turizma v Kopru, je raje zrecitiral pesem. Glede ekološke problematike se ni želel ponavljati, dodal pa je, da je želja po kulturnem centru slovenske Istre onesnaževanje prve vrste.

Breda Krašna bi kot županja Kopra poskrbela za čisto, prijetno obalo in uredila obalno sprehajalno pot od Sv. Katarine do Lazareta. Turizem bi po njenem mnenju morali razvijati na podeželju, turistom pa bi morali predstaviti pohodništvo, kolesarstvo, plezalne stene. Opozorila je, da mesta ne bo mogoče oblikovati v hotelsko naselje, treba bo misliti na individualno in aktivno preživljanje prostega časa. Glede plinskih terminalov je dejala, da je LDS občini predlagal, da se izreče proti terminaloma, izpostavila pa je še nedokončano čistilno napravo in onesnaževanje Luke Koper.

Franc Malečkar je opozoril, da je v Kopru najprej treba ozdraviti okolje, obalo in izkoristiti prednosti občine, prostor in lego ter naravne danosti, potem pa lahko Koper začne k sebi vabiti turiste. Kot župan bi na področju varstva okolja deloval po željah občanov, pri tem pa je opozoril, da se občina Koper ni izrekla proti plinskim terminalom, izrekla se je le proti morskemu terminalu v Tržaškem zalivu. Proti terminalu v Žavljah, ki je za Slovenijo mnogo bolj nevaren, pa ne.

Viktor Markežič je dejal, da lahko občino turistom ponudijo le kot integralni turistični produkt, predstavljajo pa lahko koprsko kulturno dediščino. Dodal je, da sta za razvoj turizma pomembni predvsem infrastruktura in urejena kanalizacija. Markežič je absolutno proti terminalom, ki pa niso edini problem. Ekološke težave Kopra so tudi kamnolomi in Luka Koper.

Ivan Matoš se bo še naprej zavzemal za enakopraven razvoj vseh krajevnih skupnosti Kopra, želi pa si, da bi tovarno Kemiplas v Dekanih zaprli. V stranki bodo nasprotovali postavitvi terminalov, poiskali pa bodo možnost ureditve kozjanskega dotoka.

Boris Popovič bi turiste pritegnil z odprtjem nekaj novih gostiln, saj naj bi v Kopru svoje restavracije odprlo nekaj priznanih slovenskih in primorskih gostincev. Popovič je prepričan, da bo občini uspelo pri selitvi Kemiplasa, dodal pa je, da je bila občina do zdaj uspešna pri preprečevanju širitve te tovarne in da ima dovolj moči, da ji bo uspelo zapreti Kemiplas.

Anton Sagadin je ugotavljal, da bi bila nova marina velika pridobitev za občino, na podlagi tega pa bi se razvil tudi turizem. Poleg tega Koper potrebuje več hotelskih storitev. V stranki se zavzemajo za odstranitev Kemiplasa iz občine Koper, na tem mestu pa bi bilo treba urediti park.

Janko Sever je ugotavljal, da je turizem pomembna dejavnost v koprski občini, glede razvoja nogometa v občini pa je predlagal, da bi morali vzgajati vrhunske športnike v vseh panogah, saj bi se sam težko odločil za samo eno panogo. Šport zanj pomeni vzgojo mladih. Glede kazenskih ovadb glede ekoloških težav Kopra pa meni, da bi se morali z njimi ukvarjati pristojni, politika pa naj se v to ne vmešava.

Mojca Hilj Trivič je razložila, da je velika moč turizma v podeželju, klasičnem turizmu, kongresnem turizmu, pomembno pa je tudi čim prejšnje odprtje potniškega terminala, Koper pa potrebuje še en hotel. Stranka se bo zavzemala za preselitev Kemiplasa, za kar ima največ pristojnosti ministrstvo za okolje, ki pa je do zdaj naredilo najmanj. Povedala je, da je lastnik Kemiplasa na selitev pripravljen, a za to potrebuje določena sredstva.