Med kandidati za župana ni niti ene ženske. Foto: RTV SLO
Med kandidati za župana ni niti ene ženske. Foto: RTV SLO
Nova Gorica
Mestna občina Nova Gorica se je v zadnjih letih precej zmanjšala, saj se je od nje odcepilo veliko novonastalih, manjših občin. Foto: RTV SLO
Kandidati za župana
Glavna predvolilna tema je bilo igralništvo. Foto: RTV SLO
Nova Gorica
Prav vsi kandidati se strinjajo, da bi bilo treba poskrbeti za več delovnih mest za mlade. Foto: RTV SLO

Osem županskih kandidatov, vseh moškega spola, je po večini naklonjenih igralniški dejavnosti, saj prinaša dobiček v občino in zagotavlja delovna mesta. Negativno so ocenili težavo zasvojenosti z igralništvom, lokacijo igralnic sredi mesta in neodgovoren odnos oblasti do problematike.

Kandidati za župana so opozorili, da bi Nova Gorica morala imeti sodobno čistilno napravo, vendar pa so se njihova mnenja o njeni lokaciji razlikovala. Zgradili bi jo lahko z denarjem iz EU-ja, jih je menila večina. Poglejmo podrobneje.

Aktualni župan Mirko Brulc (SD) je poudaril, da je mesto do zdaj dobro gospodarilo. Sam nasprotuje 'kakršnemu koli' širjenju igralniške dejavnosti v mestu, saj se boji slabih posledic za družbo, kljub temu pa priznava, da prinaša ta dejavnost v mesto precej denarja. Brulc je naklonjen celoviti analizi učinkov igralništva. Aktualni župan je poudaril, da je mesto v njegovem mandatu zgradilo dve čistilni napravi, a so ga protikandidati ostro napadli, češ da zavaja javnost. Zavzemal bi se za gradnjo naprave z denarjem iz Bruslja. Brulc bi vzpostavil vzpenjačo na Lijak za potrebe padalcev.

Rajko Harej (SLS), ki sicer poudarja pomen ekologije, meni, da o vprašanju igralništva ne bi smeli odločati samo funkcionarji, ampak tudi ljudje. Igralništvo je zanj kompleksna in zahtevna panoga, družbi Hit pa priznava, da je močno prispevala k dvigu življenjskega standarda v mestu. Harej je opozoril, da bo mesto, če ne bo zgradilo čistilne naprave do leta 2010, začelo plačevati kazni EU-ju. Meni, da je za športno letališče najprimernejša lokacija Miren.

Aljoša Humar iz stranke Kresnica meni, da bi morali pozitivne in negativne učinke igralništva izmeriti strokovnjaki. O morebitnem partnerstvu z ameriško družbo je dejal, da je tudi v interesu države, da pride v Novo Gorico svež kapital, vendar pa ni vseeno, kdo bo vodil igralniški konglomerat. Sam je naklonjen večinskemu deležu Hita. Čistilno napravo bi zgradil tudi s kapitalom 'od zunaj'. Mestnega grba ne bi spreminjal.

Tomaž Lisjak iz NSi-ja meni, da je igralništvo pomembna panoga, ki pa mora biti, tako kot jedrska dejavnost, pod nadzorom države. Izpostavil je predvsem vprašanje dovolj velikega nadzora oblasti nad 'megazabaviščem'. Lisjak bi se zavzemal za čimprejšnjo gradno čistilne naprave. Privatizacija zdravstva - da, ko bodo vsi ljudje sposobni plačevati zdravstvene storitve.

Oto Mozetič, predsednik Krajevne skupnosti Nova Gorica, se ne bo zavzemal za širitev igralništva, saj meni, da je že do zdaj prineslo preveč negativnih posledic. Meni, da ima država več koristi od igralnice kot sama občina in da igralništvo slabša kakovost življenja v občini. Zavzemal bi se za bolj pestro gospodarsko dejavnost. Glede gradnje čistilne naprave je opozoril, da do zdaj še nihče ni "niti načrtoval gradnje".

Miran Müllner iz SNS-a opozarja na pasti tujega kapitala pri igralništvu in se sklicuje na zakon, ki tujim podjetjem ne dovoli večinskega deleža družb. Kljub vsemu meni, da je Nova Gorica primeren kraj tudi za takšno dejavnost. Sicer pa bi se zavzemal za naložbe v turizem in gostinstvo. Pri gradnji čistilne naprave bi se zavzemal za pridobitev sredstev iz Bruslja. Trg med Gorico in Novo Gorico bi poimenoval po Edvardu Rusjanu.

Rudolf Šimac iz AS-ja je izpostavil stik s sosednjimi občinami. Želi si, da bi bila Nova Gorica mirno, kulturno in varno mesto. Poudaril je, da imajo občina, država in velekapital včasih drugačen pogled na igralniško dejavnost. Zavzemal bi se za večjo samoiniciativo občine, kot župan pa bi poskrbel za revne, nemočne, bolne in invalide. Čistilno napravo bi morali že zdavnaj zgraditi - na stari lokaciji, skupaj s Šempetrom.

Črtomir Špacapan (LDS) meni, da ima igralniška dejavnost potencial za širitev, vendar pa bi sam raje videl udeležbo slovenskega kapitala pri ustvarjanju nove ponudbe. Meni, da bi bilo bolje, če bi bile igralnice zunaj mesta, opozoril pa je tudi na pomen odpravljanja negativnih posledic. Špacapan meni, da bi morala pri gradnji čistilne naprave pomagati država. Špacapan bi se zavzel za povečanje števila študentskih postelj v mestu.