Kandidati so se najprej posvetili parkiranju. Foto: RTV SLO
Kandidati so se najprej posvetili parkiranju. Foto: RTV SLO
Povprečna mesečna plača v Novem mestu
Novo mesto spada med gospodarsko najuspešnejše občine v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Soočenje v Novem mestu
Kandidati so se predstavili v prostorih srednje kmetijske šole Grm. Foto: RTV SLO

Miloš Dular (neodvisni kandidat), Franci Koncilija (SDS, NSi, SLS), Janez Kramar (AS), Alojz Muhič (Zveza za Dolenjsko, SD) in Janez Pezelj (LDS) so se strinjali, da je univerza v Novem mestu nujna za razvoj kraja in regije, glede njenih odnosov z visokošolskim centrom pa niso bili enotni.

Vprašanje parkirnih prostorov bi večinoma rešili z novimi garažami, označenimi parkirnimi mesti in strožjim nadzorom. Pri Romih pa si želijo poleg pomoči države tudi sodelovanje lokalnih skupnosti.

V eni gospodarsko najmočnejših občin v Sloveniji med najbolj pereče težave spada ureditev parkiranja. Poleg prebivalcev mestnega središča imajo težave tudi starši, ki svoje otroke prevažajo v šolo, in obiskovalci bolnišnice. Na voljo namreč ni dovolj parkirnih mest, prav tako pa redarji hitro kaznujejo kršenje predpisov.

Neodvisni kandidat Miloš Dular, ki je prej že dvakrat kandidiral na lokalnih volitvah, je izpostavil problem lastništva parkirnih prostorov na Glavnem trgu, kjer predlaga, da bi samo del trga namenili parkiriščem.

Franci Koncilija, kandidat pomladnih strank, parkiranja na Glavnem trgu ne namerava ukiniti, saj ga prebivalci potrebujejo. LDS-ov kandidat Janez Pezelj je poudaril razvojni vidik vprašanja, kjer bi med drugim poleg uporabe vlaka in javnega prometa morali spremeniti tudi način življenja. Predlogom o gradnji parkirnih hiš se je pridružil tudi Alojz Muhič (Zveza za Dolenjsko, SD), ki je predlagal boljši izkoristek obstoječe garažne hiše. Za več pooblastil mestne redarske službe pa se je zavzel Jani Kramar, član NSi-ja, ki sicer kandidira na listi AS-a.

Medtem ko si novomeški Romi v Bučni vasi želijo kanalizacije, gradbenih dovoljenj in urejene ceste, pa kandidati opozarjajo na vlogo države. Mestna občina namreč nima pristojnosti pri policiji in inšpekcijskem nadzoru, je poudaril Dular. Kot skrajni ukrep je predlagal protest pred državnimi organi v Ljubljani, medtem ko je Pezelj predlagal, da naj v mestu reagirajo sami, saj bi bilo čakati preveč dolgotrajno. Kramar je opozoril na dolgoročnost reševanja in socializacije Romov, kjer je poleg države nujno še sodelovanje lokalne skupnosti. Koncilija se je prav tako zavzel za sodelovanje vseh treh strani - Romov, krajevne skupnosti in občine, medtem ko je Muhič menil, da je treba Romom nuditi delo.

Pri razpravi o univerzi v Novem mestu so se kandidati zavzeli za majhno, specializirano univerzo, ki bo ponudila lokanemu gospodarstvu ustrezno izobražene kadre. Kramar je opozoril, da se morajo v občini zavzeti za to, da bo ta visokošolski zavod zagotovo v Novem mestu, saj bi ga zase želeli tudi Posavci. Pezelj se je spraševal, če je dvotirni razvoj strukture visokošolsekga izobraževanja v Novem mestu dober način, medtem ko mu je Muhič zagotovil, da bosta Visokošolsko središče Novo mesto in Zavod univerza lahko soobstajala, po potrebi pa bi slednjega lahko tudi ukinili.