Danes je tudi zadnji dan, ko je še mogoče zahtevati popravek volilnega imenika. Foto: RTV SLO
Danes je tudi zadnji dan, ko je še mogoče zahtevati popravek volilnega imenika. Foto: RTV SLO
Lokalne volitve
Kandidati se bodo za županske stolčke potegovali v 210 občinah, mest v občinskih svetih pa je skupaj 3.382. Foto: RTV SLO

Občine so namreč v soboto, po izteku zakonskega roka, javno objavile seznam potrjenih kandidatur in list kandidatov, s tem pa je znano tudi končno število kandidatov za 210 županskih in skoraj 3.400 svetniških mest. Za županski stolček se skupaj poteguje 776 kandidatov, od tega 82 žensk, za mestne in občinske svete pa skupaj 23.965 kandidatov, od tega 7.886 žensk. Najstarejši kandidat za župana je star 77 let, najmlajši pa 21 let.

V Ljubljani in Mariboru več kandidatov

V dveh največjih mestnih občinah, Ljubljani in Mariboru, se je število kandidatur glede na prejšnje lokalne volitve močno povečalo. Tako je v prestolnici v županskem delu volitev 16 kandidatov, kar je štiri več kot leta 2002, povečalo pa se je tudi število strankarskih in neodvisnih list za mestne svetnike, ki jih je 30. Pri mariborski mestni volilni komisiji je do izteka roka kandidature vložilo 14 županskih kandidatov, štiri več kot leta 2002, štajerska prestolnica pa je po številu kandidatnih list prehitela tudi Ljubljano, saj jih je 12 več kot v Ljubljani oziroma 42 (leta 2002 jih je bilo 27).

Novosti pri volilni kampanji
Novela zakona o volilni kampanji, ki je začela veljati danes, ureja plakatiranje zunaj plakatnih mest, ki jih določi občina. Plakatiranje je dovoljeno s soglasjem lastnika oziroma upravljavca reklamnih tabel, stavb, drugih objektov ali zemljišč, pri čemer se ne sme zaračunavati nobenih komunalnih taks ali drugih pristojbin. Zakon ima sicer le dva člena.