Foto:
Foto:

Še vedno pa je odprto vprašanje, kdo bo prekrškovni organ za obravnavo prekrškov po zakonu o volilni kampanji.

Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča

Predsednik Računskega sodišča Slovenije Igor Šoltes kljub izteku roka za oddajo vmesnih poročil ni mogel podati nobene ocene sodišča o dozdajšnjem poteku kampanje. Več bo lahko povedal po pregledu končnih poročil o vseh zbranih sredstvih za volilno kampanjo, kar pa bo mogoče šele 60 dni po volitvah.

Po njegovih izkušnjah so se kršitve do zdaj na splošno nanašale na spoštovanje rokov in zneskov, dovoljenih za financiranje posameznega kandidata, prekoračitve rokov za zaprtje posebnega računa organizatorja volilne kampanje, nejasen prikaz pridobljenih in porabljenih sredstev, nekatera poročila niso vsebovala vseh zahtevanih sestavin ... Zaradi kršitev predpisov v zvezi z volitvami je računsko sodišče doslej vložilo 16 predlogov za uvedbo postopka o prekršku. Noben od navedenih predlogov pa se ne nanaša na lokalne volitve.

Velika razlika med Ljubljano in Slovenj Gradcem
Višina sredstev, ki jih kandidati porabijo, je odvisna od velikosti občine, ne sme pa preseči 40 tolarjev na volivca pri županskih volitvah in 60 tolarjev pri volitvah v občinske svete. Najbolj razsipni so lahko kandidati v Ljubljani, kjer lahko porabijo 8,9 milijona tolarjev, najmanj pa v Slovenj Gradcu, kjer je ta znesek 558.000 tolarjev.

Državni zbor bo zbrana poročila posredoval računskemu sodišču. Predvidena kazen za neoddajo poročila je 1,5 milijona tolarjev globe.

Še vedno pa je odprto vprašanje, kdo bo prekrškovni organ za obravnavo prekrškov po zakonu o volilni kampanji.

Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča