Luko Koper najdemo v programih večih kandidatov za župana Kopra. Foto: RTV SLO
Luko Koper najdemo v programih večih kandidatov za župana Kopra. Foto: RTV SLO
Kandidati v Kopru so se v programih spomnili tudi na turiste in kulturne znamenitosti. Foto: RTV SLO
V Kopru je sedež primorske univerze. Foto: RTV SLO
Luka Koper
Luka Koper se je znašla v programih večih kandidatov za župana. Foto: RTV SLO

(SD)

Bajec v svojem programu poudarja, da želivoditi občino za vse Koprčane in ne le za svoje prijatelje. Kot svoj cilj je navedel dolgoročen razvoj, ki pa se mora čutiti takoj. Poudarja, da ne kandidira sam ampak z ekipo, v kateri je tudi Bruno Korelič. Ta bi ob izvolitvi Bajca za župana poskrbel, da v Koper pridejo tisti potrebni investitorji, ki jih v zadnjih štirih letih ni bilo. Na njegovi listi prioritet najdemo vrtce, šole in ceste. Poudaril je razvoj turizma, družbenih dejavnosti, športa in krajevnih skupnosti.

Marko Brecelj
(Akacije)

Brecelj svoj program zagovarja v štirih točkah. Zavzema se za nenasilno razstavitev neoliberalnega kapitalizma na planetu Zemlja, izstop Slovenije iz vojaškega pakta Nato, volilno pravico v Sloveniji in v Evropski uniji bo razširil na vse starejše od 12 let, nevladnicam in nevladnikom, v prvi vrsti tistim, ki delujejo na mladinskem polju nevladnega sektorja, bi omogočil nastop na lokalnih volitvah.

Breda Krašna
(LDS)

Krašna bi o porabi proračunskih sredstev odločala skupaj z občani. Več pozornosti bi namenila mlajšim in starejšim občanom ter čistemu, zdravemu in boljšemu življenskemu okolju. Poskrbela bi za mlade družine in sicer tako, da jim ob prvem reševanju stanovanjskega problema ne bi bilo treba plačevati komunalnega prispevka. Znižala bi cene vrtcev. Zavzemala bi se za enakovrednost krajanov in krajevnih skupnosti. Med projekti navaja izgradnjo stadiona in olimpijskega bazena.

Franc Malečkar
(Zeleni Slovenije)

Malečkar bi si prizadeval proti postavitvi nove marine v Kopru, saj zagovarja povečanje privezov v okviru obstoječe. V programu poudarja, da bi 3. pomol morali zgraditi na kopnem in ne v morju. Zavzema se za ohranitev zelene rekreacijske cone in naravnega bogastva ankaranske bonifike. Kot župan si bi prizadeval za potek 2. tira, ki bo ohranil Osapsko dolino, poskrbel pa bo tudi za ohranitev kmetijskih zemljišč. Malečkar se zavzema za prijazno občinsko upravo, ki bi prisluhnila krajanom, ki ne bi razprodajala občinskega premoženja, ki ne bi nagajala drugače mislečim in ki se ne bi udinjala dobičkarjem na račun zdravja občanov in zanemarjanja okolja.

Viktor Markezič
(Oljka)

Markežič je dejal, da lahko občino turistom ponudijo le kot integralni turistični produkt, predstavljajo pa lahko koprsko kulturno dediščino. Meni, da sta za razvoj turizma pomembni predvsem infrastruktura in urejena kanalizacija. Markežič je proti terminalom, ki pa niso edini problem. Ekološke težave Kopra so tudi kamnolomi in Luka Koper. Kot član Oljke se zavzema za zdravje ljudi, uravnoteženost gospodarske rasti in socialnega razvoja, razvoj primorske regije, vseživljenjsko učenje kot dograditev razvoja šolskega, visokošolskega in znanstvenega področja, dvotirno decentralizacijo, pospeševanje gospodarstva na podlagi posebnih davčnih olajšav za zmanjšanje brezposelnosti ter uravnotežen razvoj in poselitev podeželja in mesta.

Ivan Matoš
(NSi)

Programa še nima.

Boris Popovič
(Koper je naš)

Osrednje točke pri kandidatu Borisu Popoviču ostajajo podobne tudi v novem mandatu. Koper vidi kot prepoznavno in razvojno naravnano regijsko središče in srednjeevropsko mesto, prostor kjer bo vsak lahko našel svojo priložnost. Ob izvolitvi si bo prizadeval za kakovost življenja občank in občanov, čisto in zdravo okolje, delovna mesta, za rast univerzitetne sfere, dolgoročno rast in konkurenčnost obalnega gospodarstva, povečanje rodnosti in s tem vrednotenje pomena družine, uresničevanje pravic avtohtone italijanske narodnosti in manjšin ter permanentno in učinkovito sodelovanje med lokalnimi skupnostmi v slovenski Istri. Turiste bi pritegnil z odprtjem nekaj novih gostiln.

Anton Sagadin
(DeSUS)

Program, ki ga predstavlja je sestavljen iz 15. točk. V njem je opredeljena skrb za zdravo okolje, za obstoječe osnovno zdravstvo, ustvarjanje konkurenčnih pogojev za odpiranje novih delovnih mest, izgradnjo infrastrukture, skrb za starejše občane, niz socialnih programov, skrb za otroke in osnovno šolstvo, tesnejše sodelovanje z univerzo, transparenten odnos med občino in krajevno skupnostjo, skrb za mestno jedro, boljše turistične perspektive mesta, demokratična zastopanost v mestnem svetu, športu in rekreaciji, transparentnost poslovanja in iskanje poti do evropskih sredstev.

Janko Sever
(AS)

Sever bi vodil politiko gradnje stanovanj v MOK v tesnem sodelovanju z Univerzo na Primorskem, kajti Univerza je edina strokovna usposobljena ustanova, ki je usmerjena v prihodnost in je sposobna ponuditi rešitve za prihodnost. Pospeševal bi razvoj turističnih destinacij na podeželju (kmečki turizem, vrhunsko urejena kmečka posestva-elitni turizem,...). Oživel bi staro mestjo jedro Kopra z izdajanjem licenc za izvajanje gostinsko-turistične dejavnosti na višjem ali visokem nivoju ponudbe, v povezavi z razvojnimi cilji potniškega terminala v Luki Koper in marine v izgradnji in kasneje. Kot župan bi si prizadeval za kulturni dialog s sosednjimi pokrajinami in občinami v Italiji in Hrvaški in zavaroval ne samo interese Kopra pač pa tudi Slovenije na tem območju.

Mojca Hilj Trivič
(SNS)

Programa nismo prejeli.