Foto:
Foto:
Dragica Bačani
Kostja Bobnar
Melita Cimerman
Avgust Heričko
Stanislav Holc
Franc Kangler
Jože Kuhar
Milan Kuster
Milan Petek
Franc Piberl
Gregor Pivec
Boris Sovič
Zdenko Vinkov

(Lista za pravičnost in razvoj)

Nekdanji TV voditelj Stojan Auer nastopa s podporo liste, pri kateri najprej pade v oči akcija »Nove KBM ne damo«. Sicer pa tega v programu ni zapisanega. Zapisali so, da je potrebno doseči nekaj več in da je to tisto, za kar se zavzemajo. V programu je zanimivo spisano, da pri tem ne gre za denar, oblast in moč, temveč za zavest. No, ob vložitvi kandidature je Auer izpostavil brezposelnost v Mariboru, ki si jo želi kar najhitreje odpraviti, sicer pa sta on in lista zavrnili podporo strank in to podkrepili s sloganom: »Zamenjajmo ploščo«.

Dragica Bačani
(AS)

Programa nismo prejeli.

Kostja Bobnar
(Demokratska stranka Slovenije)

Bobnar Kostja nastopa v dvojni vlogi, in sicer kot županski kandidat in tudi nosilec liste Demokratske stranke Slovenije, ki je v Mariboru predložila 16-člansko listo. Bobnar je kot v svojem programu izpostavil, da si prizadeva za socialno enakopravnost, pa tudi več zelenih površin. Pravi, da mora mesto služiti meščanom na najboljši možni način, da pa mora to potekati tudi obratno. Poskušal bo vplivati na javnost in jo prepričati, da je Maribor veselo in prijazno mesto, na katerega so lahko upravičeno ponosni. Prepričan je, da ima mesto ima dovolj potencialov in da jih je treba le izkoristiti.

Melita Cimerman
(Zeleni Slovenije)

Aktualna podžupanja v Mariboru je prepričana, da je v tem mestu potrebno narediti korak naprej, zato se je odločila za kandidaturo. V primeru izvolitve se bo zavzemala za pozitivno in konstruktivno razmišljanje v mestu, ko pa se bo kaj politično zakuhalo, pa bo pri iskanju rešitve uporabila strpnost, razumevanje in dialog. Med najpomembnejše naloge je uvrstila trajnostni razvoj, kakovostno prostorsko načrtovanje, pripravo in izvajanje strategij na različnih področjih za naslednje desetletno obdobje, intenzivnejša prizadevanja za pridobivanje sredstev iz evropskih skladov in bolj aktivno vlogo Maribora pri pridobivanju vodilnega mesta v regiji.

Avgust Heričko
(Desus)

V nagovoru na spletni strani pravi, da bi mu bilo županovanje izziv in da bi rad postavil Maribor tja, kamor mu je mesto - eropsko primerljivo regijsko središče. V prvi dve točki svojega programa je zapisal, da bi oblikoval okolje, v katerem bi lažje delovala podjetja in investitorji ter da bi »predihal« urbanistični načrt s poudarkom na prometu. Z razvojom ustrezne infrastrukture bi skušal omogočiti kakovostnejše življenje prebivalvcem vseh generacij. Heričko ne pozablja še na kulturo, za katero meni, da ji je treba nameniti večjo skrb, reorganiziral pa bi tudi občinsko upravo.

Stanko Holc
(Neodvisna štajerska lista)

Pri programu takoj razvidno, da si je med poglavitne točke zapisal socialne pravice, saj te zasedajo prva mesta. Na prvem mestu se kiti zmanjšanje brezposelnosti, na drugo mesto je uvrstil čim manjše obremenjevanje socialno ogroženih. V stranki menijo, da je potrebno spodbujeti inovativnost in nastajanje novih podjetij, obenem pa bi morali zagovotiti tudi dinamičnost trga delovne sile in pomagati težje zaposljivim. Med prioritetami je v programu omenjena tudi pomembnost tesnejšega sodelovanja med šolstvom in gospodarstvom ter spodbujanje zdravega življenja na vseh ravneh – fizični, kulturni in duhovni.

Franc Kangler
(SLS)

Tudi poslanec v DZ-ju, meni da Maribor nima mesta, ki si ga zasluži, kar je eden od razlogov za njegovo kandidaturo. Pravi, da križe in težave mesta dobro pozna. Na vrh postavlja slabo črpanje evropskih sredstev, poleg tega pa meni, da mesto privabi premalo vlagateljev. Kagler pomanjkljivost vidi tudi v organizaciji mestne uprave, ki bi jo zato reorganiziral, racionaliziral pa bi tudi delovanje komunale in javnih zavodov. Podpira tudi širše regijske projekte, kot je logistični center v Hočah, ki zagotavlja okoli 2.000 zaposlitev. Prva naloga župana mesta Maribor pa je po njegovem mnenju odpraviti zaplete z odlagališčem smeti.

Jože Kuhar
(Stranka za skladen razvoj)

Kot prvi dve točki je izpostavil revizijo, ki bi jo izvršil tako v občinski upravi, kot tudi v javnih podjetjih in zavodih. Kot veliko drugih kandidatov bi nadaljeval aktivnosti z urejevanjem problematike odlagališča, po njegovem mnenju pa bi morali urediti tudi azil za male živali. Zavzema se za čim širšo koalicijo v mestnem svetu in sodelovanje s poslanci DZ-ja. Ohranil bi tudi lastništvo v NKBM-u, Maribor pa vidi tudi kot sedež regije in pokrajine. Glede turizma meni, da bi morali oživiti staro mestno jedro in Maribor narediti še bolj prijazen vsem obiskovalcem.

Milan Kuster
(neodvisni)

Milan Kuster na svoji spletni strani ponuja sicer kratek, a zelo konkreten program. Kot je zapisal, nw obljublja čudežev, obljublja pa jasnost, budnost in transparentnost v delovanju. Kar na prvi strani sta izpostavljeni dve točki. Najprej bi vsem občanom zagovotil brezplačen dostop do svetovnega spleta, saj meni, da bi s tem spodbujal hitrost intelektualnega in ekonomskega razvoja mesta. Kot drugo jasno točko pa je zapisal, da bi morale biti vse športne površine v lasti občine starejšim nad 65 na voljo brezplačno, navrgel pa je še brezplačni javni prevoz. Tako bi po njegovem mnenju olajšali socialni položaj starejšim in izboljšali njihovo zdravstveno kondicijo.

Milan Petek
(LDS)

V svojem programu, kot pravi, prepoznava dobro in graja slabo ter obljublja, da bodo, seveda v primeru izvolitve, delovali povezovalno. Pod prvo točko je Petek zapisal nujo po gospodarski okrepitvi mesta. Posodobil bi tudi komunalno infrastrukturo, nekako ohranil pa bi socialno varnost in zdravstveno dostopnost. Zgradil bi nova stanovanja in zagotovil prijetno bivanje. Pomembno se mu zdi vlaganje v znanje in kulturo, sicer pa je kot zadnji dve točki navedel pospešen razvoj turizma in spodbujanje športa in rekreacije. Petek še meni, da bi moral Maribor uporabiti svoje znanje, kar bi posledično odprlo tudi nova delovna mesta, ki jih štajerska prestolnica potrebuje.

Franc Piberl
(Glas žensk Slovenije)

Franc Piberl obljublja skrbno gospodarjenje s proračunskimi sredstvi, obenem pa je obljubil, da se premoženje občine ne bo več razprodajalo za krpanje proračunskih lukenj. Reorganiziral bi sistem javne uprave ter k sodelovanju pritegnil strokovnjake s svežimi idejami, ki jih ne bo delil po politični pripradnosti. Več sredstev bo namenil za gradnjo infrastrukture in cest ter poskrbel za večjo socialno varnost občanov, še posebej tistih, ki so je res potrebni. Zavzema se tudi za racionalno rabo prostora in zaščito okolja, preprečiti pa namerava še nered v coni za pešce in vedno nadležni vandalizem.

Gregor Pivec
(neodvisni s podporo SDS in NSi)

Gregor Pivec je na prvo mesto postavil servisno vlogo občine, saj meni, da mora biti ta najboljši servis v službi občanov. Skupaj z občani hoče ustvariti pogoje za kvalitetno življenje in narediti okolje prijaznejše. Izpostavil je spodbujanje gospodarsko rast in ureditev komunalnih vprašanj, spomnil pa se je tudi obnove prometne infrastrukture in zagate s parkirišči. Zagotavljal bo tudi kvalitetno rast na področju zdravstva, culture, šolstva, turizma, sociale, športa in ljubiteljskih dejavnosti. Pivec verjame, da lahko Maribor postane priznano evropsko primerljivo regijsko središče severovzhodne Slovenije in mesto, ki bo znalo odgovarjati na izzive prihodnosti.

Boris Sovič
(SD)

Sedanji župan Maribora pričakuje, da bo Maribor leta 2010 predstavljal mesto, v katerem bodo še bolj kot zdaj razvite tiste dejavnosti, ki imajo po njegovem mnenu zelo velike razvojne potenciale. Pri tem izpostavlja nadgradnjo izobraževalnega in univerzitetnega kompleksa, finančnih in bančnih ustanov ter razvoj na področju kulture, gospodarstva in sociale. Glede pereče deponije meni, da bo tudi zgrajena do naslednjih volitev, medtem ko je pri cestni infrastrukturi izpostavil zgraditev mostu čez Dravo in kanala ter intenzivnost v gradnji vzhodne avtoceste. Pri sociali je izpostavil gradnjo domov za starejše občane.

Zdenko Vinkov
(Stranka slovenskega naroda)

V stranki so prepričani, da je Maribor zavožen »grunt« ter da zato potrebuje novega gospodarja. Obtožujejo komunalno podjetje Nigrad, da odira občane, za slednje pa pravi, da so brez volje zaradi mizernih plač. Opozarjajo tudi na milijardni dolg občine. Vinkov obljublja pošteno in pregledno vodenje občine. Lotil se bo reorganizacije, v okviru katere bi vsa komunalna podjetja združil v eno, kar bi javna podjetja spravilo v red. V obratovanje bi spravil prazne poslovne lokale v mestu ter se zavzemal za pridobitev tujega kapitala in delo doma. Izpostavljen je tudi projekt vinskega sejma.