Foto:
Foto:
Franci Koncilja
Jani Kramar
Alojz Muhič
Janez Pezelj

Dular se v zvezi z neurejenimi parkirnimi površinami v središču mesta najprej zavzema za razjasnitev pravic vseh meščanov, ki plačujejo letni prispevek za parkiranje, a jim je to onemogočeno, delno rešitev problema pa vidi tudi v gradnji parkirne hiše na Novem trgu pod t. i. Novo občino, kar naj bi sprostilo koncentracijo prometa v središču mesta. Kar zadeva reševanje romske problematike, meni, da občina, ki nima širokih pristojnosti, tudi ne more prevzeti celotnega bremena. Zato pričakuje aktivnejšo vlogo države, kar vključuje tudi konkretno finančno podporo. V okviru prihodnje novomeške univerze se zavzema za specializirane programe, ki ustrezajo potrebam regije.

Franci Koncilja
(NSi)

Koncilja bi v okviru svojega županovanja ustanovil poseben proračunski sklad, ki bi omogočil tekoče financiranje dejavnosti v krajevnih skupnostih, namenjen pa bi bil vzdrževanju infrastrukture v mestu in na podeželju. Zavzemal bi se za nemoteno oskrbo z energijo, spodbujal pa bi tudi rabo alternativnih virov energije. V programu izpostavlja zagotavljanje cenovno ugodnejših stanovanjskih enot za socialno ogrožene. Kot poseben projekt si je zastavil tudi ustanovitev novomeške univerze, ki naj bi ponujala perspektivne in konkurenčne programe za lokalno gospodarstvo. Občinska uprava pa bi morala zagotavljati strokovnost in večjo transparentnost ter nuditi cenejše storitve.

Jani Kramar
(AS)

Kramar na prvo mesto svojega programa postavlja pregledne in jasne finance. Trudil bi se v večji meri črpati sredstva iz evropskih strukturnih skladov, stabilnost javnih financ bi skušal doseči z dokončanjem že začetih projektov pred začetkom novih. Pomembno se mu zdi ustvarjanje pogojev za razvoj novih študijskih programov. S pomočjo visoko izobraženih kadrov iz najuspešnejših novomeških podjetij in v skladu z obstoječimi načrti bi si prizadeval za čimprejšnjo ustanovitev samostojne univerze s sedežem v Novem mestu. Kot župan bi skušal Novo mesto hitreje infrastrukturno povezati s preostalo Slovenijo, s tesnim sodelovanjem s turističnim uradom pa bi spodbujal razvoj turizma.

Alojz Muhič
(Zveza za Dolenjsko, SD)

Muhič izpostavlja ustvarjanje ustreznih pogojev za gospodarski razvoj občine, z zagotavljanjem komunalno opremljenih površin, pa tudi s finančnimi spodbudami (naložbe v malo gospodarstvo, štipendije). Novo mesto naj bi z istočasno izgradnjo obvoznic ustrezno povezali z avtocestnim omrežjem, postopoma pa naj bi obnovili še regionalne in lokalne ceste. Poudarja pomen tvornega sodelovanja s krajevnimi skupnostmi in učinkovite organizacije občinske uprave. Na začetku reševanja romske problematike vidi strpnost in načelo enakosti pred zakonom. Meni, da bi bilo treba postopoma urediti tako stanovanjske razmere kot tudi izobraževanje Romov, jim ponuditi delovna mesta v okviru javnih del ter sodelovati z romskim zaposlitvenim centrom.

Janez Pezelj
(LDS)

Pezelj v svojem programu izpostavlja skrb za zdravje, delo in družino, ker ocenjuje, da so ta področja za občanke in občane najpomembnejša. V skrbi za omenjene dobrine vidi vzvod za celovit razvoj občine. Za razvoj družin poleg zdravja in zaposlitve v ospredje postavlja tudi dobro vzgojo, izobraževanje, urejeno stanovanjsko okolje in ustrezno socialno politiko. Prav tako se posveča skrbi za ustrezen prostorski razvoj mesta, ustvarjanju podjetniške miselnosti, spodbujanju naložb ter previdnemu določanju davčnih obremenitev. Posebno mesto namenja razvoju inventivnega razmišljanja in tvorbi inovacij. Zastavljene cilje ocenjuje kot zahtevne, na poti k napredku pa si želi tvornega dialoga s podobno mislečimi.