V boj za županski stolček se na Ptuju podaja sedem kandidatov. Foto: www.ptuj-tourism.si
V boj za županski stolček se na Ptuju podaja sedem kandidatov. Foto: www.ptuj-tourism.si
Ob omembi Ptuja se večina spomni zlasti na kurentovanje, kandidati pa bi želeli razvijati turistično ponudbo širše. Foto: RTV SLO
Po mnenju nekaterih bi bilo treba razširiti turistično-rekreativno ponudbo v okolici ptujskega jezera. Foto: www.uvi.si
Glede na število kandidatur bo za dokončno odločitev o vodenju mesta v spodnjem Podravju verjetno treba počakati na drugi krog volitev. Foto: www.midem-drustvo.si

Lojze Arko
(neodvisni kandidat s podporo SLS-a)

Arko v svojem programu postavlja Ptuj pred osebne, politične ali ideološke interese. Kot glavni cilj si je zastavil izboljšanje kakovosti življenja vseh občanov. Zavzema se za znižanje prispevka za plačilo vrtcev in za brezplačni internet za vse Ptujčane. Na področju novih gradenj bi želel zagotoviti cenejša stanovanja in cenejše zazidalne površine. Pomembna se mu zdi tudi izgradnja varovanih stanovanj in ureditev medgeneracijskega družabnega centra. Posebno pozornost bi namenjal spodbujanju turizma in izboljšanju kakovosti cestne infrastrukture. Nova podjetja bi spodbujal z zagonom podjetniškega inkubatorja. V okviru svojih načrtov za razvoj občine bi si prizadeval za oblikovanje javno-zasebnih partnerstev.

Rajko Brglez
(Zeleni Slovenije)

Brglez tako kot stranka Zelenih Slovenije zagovarja enakomeren razvoj celotne države, kjer bi moralo biti po njegovem mnenju v ospredju družbeno, socialno in politično zdravje ljudi. Nasprotuje zlasti možnosti prevlade kapitalskih interesov nad ekološkimi standardi zaradi vpliva na vsa živa bitja, ne le ljudi. Če bo izvoljen, namerava predlagati ponovno uvedbo javnega prevoza, mladim pa v središču mesta ponuditi več priložnosti za ustvarjanje na različnih področjih. Trenutno se mu zdi najbolj sporno, da je večina občinskega proračuna že razdeljena in vezana za več let vnaprej. Brglez bi si tako prizadeval, da bi proračun v prihodnje dobil večjo naložbeno moč.

Štefan Čelan
(LDS s podporo DeSUS-a, SMS-a in Liste krajevnih skupnosti)

Aktualni župan bi v novem mandatu poskušal končati začete projekte. Izpostavil je prenovitev nekdanje vojašnice za potrebe različnih institucij in dokončanje infrastrukturnih objektov, še posebej Puhovega mostu in obvoznice, pa tudi obnovo mestnega gledališča in nadaljevanje gradnje hotela v Termah Ptuj. Med njegovimi novimi načrti pa ima posebno mesto preureditev okolice ptujskega jezera za uporabo v rekreacijske in turistične namene in izgradnja etnološkega in arheološkega parka na področju Panorame. Starejšim sta namenjeni izgradnja varovanih stanovanj in dograditev doma starejših občanov, najmlajšim pa izgradnja novega vrtca in prenova vrtca Zvonček. Spodbujal bi razvoj študija turizma in živilstva prve bolonjske stopnje.

Rajko Fajt
(SDS)

Fajt se zavzema za vzpostavitev sodelovanja med lokalno in državno ravnjo, ki je po njegovem mnenju nujna za optimalen razvoj občine. Kot župan bi si prizadeval, da bi Ptuj postal slovenska prestolnica kulture, podpiral bi predloge, ki bi prispevali k privlačnosti mesta med mladimi, posebno pozornost pa bi namenil tudi starejšim, da bi bili dejavno vključeni v življenje mesta. Mladim bi želel zagotoviti delovna mesta, za ta namen pa bi bilo treba podpreti razvoj gospodarstva. Zavzema se za zaščito starega mestnega jedra, poudarja pa, da bi morala biti sodobna infrastruktura zasnovana skladno z lokalno kulturo in zgodovino.

Jože Glazer
(SD)

Glazer bi se kot župan posvetil aktivni politiki zaposlovanja za mlade, v strokovnem svetu župana bi zagotovil mesto svetovalca za mlade. V občini bi želel ustvariti pogoje za razvoj malega podjetništva, predvsem s področja novih tehnologij. Starejšim prebivalcem občine bi med drugim namenil podporo v okviru projekta Varovana stanovanja. Projekt Ptuja kot kulturne prestolnice Evrope vidi kot poslovno priložnost za gospodarstvo, obrt, kulturo in turizem. Za samo mesto Ptuj bi pripravil načrt dolgoročne prostorske ureditve, ki naj bi zagotavljala identiteto starega mestnega jedra. Zavzema se za regijsko povezovanje z vsemi občinami spodnjega Podravja in za okrepitev mednarodnega sodelovanja znotraj EU-ja in širše.

Peter Pribožič
(NSi)

Pribožič najbolj izpostavlja enakomerno komunalno ureditev občine na vseh območjih. Pomembna se mu zdi rešitev prometnega kaosa z ureditvijo ptujskih vpadnic, kot župan pa bi se posvetil tudi ureditvi lokalnih cest, kolesarskih stez in potniškega prometa ter obnovi avtobusne postaje. Na področju izobraževanja bi podprl razvoj novih visokošolskih programov, povezanih z gospodarstvom v okviru širšega ptujskega območja. Turizem vidi kot bistveno dejavnost, ki turistične ponudnike v mestu in okolici poveže z gospodarstvom, kulturo in kmetijstvom. Posebno skrb bi posvetil mladim družinam z izgradnjo neprofitnih stanovanj in zagotavljanjem vzgojno-varstvene dejavnosti.

Stojan Žižek
(SSN)

Žižek je prepričan, da gre na ravni občine za svojevoljno vodenje, zato bi kot župan želel zagotoviti več pristojnosti mestnim četrtim. Po njegovi viziji naj bi te tvorno sodelovale pri sestavi in porabi občinskega proračuna. V občini predstavlja problem, tako trdi Žižek, neustrezna registracija zaposlenih. Zavzema se za razvoj turističnih dejavnosti – prenočitvenih zmogljivosti in gostinske ponudbe. Lokalna turistična organizacija bo po njegovem mnenju prinašala izgubo, dokler bo ostala javni servis, sam si bi zato prizadeval vpeljati več zasebnega kapitala. Ptujski grad ostaja odločno preveč v ozadju, na prvem mestu bi bila gradnja ustreznih parkirnih površin za obiskovalce, meni Žižek.