V oddajo se boste s svojimi vprašanji in zgodbami lahko vključili tudi gledalci, in sicer po telefonu 01 475 20 20 in 01 475 20 21. Lahko tudi pišete na elektronski naslov posebna.ponudba@rtvslo.si, oddajo pa najdete tudi na Facebooku. Foto:
V oddajo se boste s svojimi vprašanji in zgodbami lahko vključili tudi gledalci, in sicer po telefonu 01 475 20 20 in 01 475 20 21. Lahko tudi pišete na elektronski naslov posebna.ponudba@rtvslo.si, oddajo pa najdete tudi na Facebooku. Foto:
Posebna ponudba

Na spletu je pred časom zaokrožila informacija, da se pri nas pod enako fotografijo avtomobila kot na nemških spletnih straneh, za višjo ceno prodaja isto vozilo. Do tu vse lepo in prav, če vozilo ne bi imelo kar 300.000 km manj kot v Nemčiji in za 10 tisoč evrov višjo ceno. Vpleteni so krivdo zanikali, Zveza potrošnikov Slovenije pa je opozorila, da je šlo za zavajajoč oglas, saj bi pod fotografijo morali opozoriti, da je šlo za drugo vozilo oziroma da je fotografija simbolična.

Goljufija s kilometri
Slovenski potrošniki so postali pozorni na to pomembno »podrobnost«. Tako je gledalka iz okolice Ljubljane, ki je prodala 10 let star družinski avto renault tingo, čez nekaj tednov opazila, da 'njen' avto prodajajo naprej, vendar je preprodajalec v oglasu navedel, da ima dobrih 80 tisoč manj prevoženih kilometrov. Preprodajalec, ki je medtem vozilo prodal v Srbijo, zanika vsakršno krivdo in odgovornost zvrača na družino, ki je avto prodala. Ta njegove trditve seveda odločno zavrača in opozarja, da gre za goljufijo.

Dovolj je 30 sekund
Na AMZS in tržnem inšpektoratu pravijo, da število primerov, ko prodajalci vozil prevrtijo števec prevoženih kilometrov, narašča. Žal je dejanje težko dokazati, saj kršitelji obvladujejo sistem s posebnimi računalniškimi programi. V tujini se, denimo, z manipulacijami števcev ukvarjajo specializirana podjetja, ponudnikov ne manjka niti pri nas. Tako imenovani 'specialisti' za tovrstna dejanja naj bi potrebovali s sodobno opremo zgolj 30 sekund za poseg v vozilo. Za »storitev« pa naj bi zaračunali do 100 evrov.

Preverite kilometre
Tržna inšpekcija in policija opozarjata na previdnost pri nakupu rabljenih vozil, ker ogoljufanim kupcem velikokrat ostane na voljo le dolgotrajen civilnopravni postopek. Kupec naj ob nakupu rabljenega vozila zahteva vso dokumentacijo o vozilu in opravi preventivni pregled pri pooblaščenem serviserju.

Kako se je razpletla zgodba twinga s prevrtenimi kilometri, boste izvedeli ob 17.25 v oddaji Posebna ponudba na 1. Programu TV Slovenija.

V Posebni ponudbi še o ...
V oddaji bomo govoriti tudi o sevanju različnih gospodinjskih aparatov, ki jih uporabljamo vsak dan. Izvedeli pa boste še, kaj je pokazal test sadnih sokov za otroke.

Posebna ponudba