Foto:
Foto:

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS sporočilom in na spletni strani Vala 202.

false
Ciril Zlobec. Foto: BoBo
Mehmedalija Alić
Mehmedalija Alić. Foto: BoBo
Mina Markovič
Mina Markovič. Foto: MMC RTV SLO
Dragan Mihailović
Dragan Mihailović. Foto: STA

Na Valu 202 vsak ponedeljek izbiramo Ime tedna, vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu ter prvim glasovanjem neposredno v program Vala 202 že v petek, pa med vsemi tedenskimi Imeni izberemo še Ime meseca.

Ekipi jamskih potapljačev in jamarjev na čelu z Igorjem Vrhovcem je na začetku poletja uspel izjemen podvig. V Postojnski jami so v ekstremnih razmerah odkrili nov, 3,5 kilometra dolg podvodni rov, tako da ena najbolj znanih jam na svetu po novem meri natanko 24.120 metrov. Naš najuspešnejši veslač Iztok Čop je letošnji dobitnik veslaškega oskarja, prestižne nagrade Mednarodne veslaške zveze, poimenovane po nekdanjem predsedniku Thomasu Kellerju. Prvo julijsko ime tedna pa je postal Ciril Zlobec, pesnik, ki je ob svoji 90-letnici izdal pesniško zbirko Ljubezen – sadež duše in telesa. 90 pesmi, razdeljenih v več ciklov, je posvetil svoji ženi, zbirko pa zasnoval kot ljubezensko življenjsko zgodbo. Z ženo letos praznujeta 65. obletnico poroke, nam je povedal: "Ljubezen je dvoedina – sta dva in hkrati ena sama ljubezen. To je kot sizifova skala – je ambicija in gre skozi vsa stanja človeškega čutenja v življenju."

Še en potapljaško-arheološki podvig poletja je uspel Mateju Drakslerju, arheologu z Zavoda za podvodno arheologijo, in strokovnjakom iz Slovenije in Hrvaške, ki so iz Ljubljanice potegnili dele do zdaj največjega deblaka na naših tleh. Na mednarodnem gledališkem festivalu Igralec Evrope v Makedoniji je istoimensko nagrado za to leto dobila naša velika igralka Milena Zupančič. Ime tedna pa je postal Mehmedalija Alić, ki v vasi Grujičići blizu Srebrenice s svojimi sredstvi gradi nogometno igrišče, da bi ljudem vrnil upanje; gradi pa tudi spominsko znamenje za približno 50 vaščanov. Podviga se je lotil izključno s svojimi sredstvi: "V vasi se vsi zelo veselijo igrišča. Niso verjeli, da se da kaj zgraditi na takem prostoru. Ves denar je iz moje pokojnine."

Dve inštalaciji sta popestrili dogajanje vročega tretjega tedna v juliju: v Vitanju so Tina Čerpnjak in udeleženci mednarodne arhitekturne šole poskrbeli za osvežitev satelitskih posnetkov kraja z majhnim dodatkom – na hribu ob robu naselja so ustvarili ogromen napis Don't panic, viden iz vesolja. Slikar Zmago Modic pa je sredi ljubljanskega Prešernovega trga priskrbel drugačno osvežitev: znova je postavil "instalacijo", sestavljeno iz gumijaste cevi in škropilnice, ki v vročih dneh pričara umeten dež tako za meščane kot za obiskovalce našega glavnega mesta. Tako naziv ime tedna kot naziv evropske prvakinje v težavnostnem plezanju pa je osvojila plezalka Mina Markovič, ki je v Chamonixu pometla s konkurenco in osvojila prvi evropski naslov v težavnostnem plezanju za Slovenijo. "Če želiš izkoristiti potenciale, moraš vložiti vse v šport in biti nepopustljiv. Če bi vsi v službah toliko vlagali v kariere, kot to počnemo mi, bi bilo stanje drugačno."

Po 20 letih igranja je končal svojo bogato športno pot Sani Bečirović, eden najuspešnejših slovenskih košarkarjev. Zdaj se seli v trenerske vode in bo pri slovitem Panathinaikosu, s katerim je osvojil tudi naslov evropskega prvaka, pomočnik trenerja. Avtoličar Alojz Potočnik se je s svojo ekipo za Park vojaške zgodovine v Pivki lotil dolgotrajne in zahtevne obnove več kot 80 vojaških vozil in eksponatov, med njimi podmornice JLA in znamenitega MIG-21, ki bodo kmalu predstavljeni na razstavi na temo osamosvojitvene vojne iz leta '91. Zadnje julijsko ime tedna pa je postal znanstvenik dr. Dragan Mihailović – skupaj z raziskovalci Odseka za kompleksne snovi Instituta Jožefa Stefana je namreč odkril izboljšave za povečanje zmogljivosti računalnikov, da bi lahko delovali celo tisočkrat hitreje. Objava ima v mednarodni strokovni javnosti velik odmev: "Največje priznanje je, da so se s problemom začeli ukvarjati po vsem svetu. Če bi kaj takšnega objavili na primer raziskovalci z ameriškega Stanforda, bi bilo zanimanje industrije zagotovo večje."

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in ter v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202.

Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-a, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah.

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS sporočilom in na spletni strani Vala 202.