V oddaji Dobra ura bodo govorili o vplivu vesolja na Zemljo. Foto: Nasa
V oddaji Dobra ura bodo govorili o vplivu vesolja na Zemljo. Foto: Nasa

Magnetno polje Zemlje je nevidni plašč, ki omogoča orientacijo živalim, navigacijo, telekomunikacijo, energetiko … Ščiti nas pred nevarnimi kozmičnimi žarki in Sončevim vetrom, ki bi lahko poškodovali naš DNK in povzročili številna rakava obolenja. V zadnjih 150 letih pa je magnetno polje izgubilo kar 15 % svoje moči in vsako leto je izgubi še malce več. Zaradi tega je Zemlja ranljivejša, s tem pa tudi življenje na njej.

V zgodovini Zemlje se je zgodilo že več kot tristokrat, da sta se magnetna pola Zemlje zamenjala – sever je postal jug in obratno. To se zgodi zaradi nestabilnosti v zemeljskem jedru, ko se magnetno polje precej zmanjša, pojavijo se dodatni poli, nato pa se, zaradi vrtenja Zemlje, spet vse stabilizira – vendar sta pola lahko obrnjena. S tem se spremenijo tudi razmere v ozračju – delci Sonca lahko pridejo globlje v ozračje, kar je lahko nevarno za organizme na Zemlji. Nazadnje se je to zgodilo pred 780.000 leti.

V zadnjih 180 letih se je severni magnetni pol premaknil za dva tisoč kilometrov. Najprej se je premikal s hitrostjo 10 km/leto, zdaj pa že 50 km/leto. Od Severne Kanade, kjer so ga l. 1831 prvič določili, bo l. 2040 že dosegel Sibirijo, če se bo še naprej premikal s tako hitrostjo.

Kaj vse to pomeni – ali smo res tik pred naslednjim obratom magnetnih polov? Kdaj bi se to lahko zgodilo? Kako bi to vplivalo na človeka? Ali se številna rakava obolenja, ki smo jim priča, dogajajo zaradi tega? Vse to in še več v današnji Dobri uri z Boštjanom ob 16.45 na Prvem.

V oddaji bomo govorili o vplivu vesolja na Zemljo. Gostili bomo predstavnika slovenskih skeptikov in ustanovitelja spletne strani www.skeptik.si Nejca Žorgo Dulmina ter učiteljico vedske astrologije yjotish Matejo Kunc z Inštituta za kakovostno življenje. Pogovarjali se bomo o temah: - Ali ima Luna res tak vpliv na nas, kot si mislimo? Kaj pa pravi statistika?
- Ozvezdje, v katerem naj bi bili rojeni, se vsakih 2.500 let spremeni – astrologi pa tega ne upoštevajo, pravijo znanstveniki.
- Zakaj ljudje verjamemo v horoskope?
- Katera je tista energija, zaradi katere astrologi pravijo, da smo vsi eno – če ni gravitacijska, ne jedrska in ne elektromagnetna, katera potem je?

V rubriki Znanstvene novice pa se bomo pogovarjali o evtanaziji in gostili dr. Alojza Ihana z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo na Medicinski fakulteti.

Se vidimo danes ob 16:45 na Prvem!

Erika Pečnik, Dobra ura