Poslanska stanovanja bodo v teh dneh dobila nove uporabnike. Foto: BoBo
Poslanska stanovanja bodo v teh dneh dobila nove uporabnike. Foto: BoBo
Dva poslanca stanovanj še nista vrnila

Kot zagotavljata, ju bosta vrnila v prihodnjih dneh. Za službena stanovanja se bodo lahko potegovali tudi novoizvoljeni poslanci. Razpis zanje je parlamentarna mandatno-volilna komisija že objavila.

Nekdanji poslanec mora izpraznjeno službeno stanovanje državnemu zboru vrniti v petnajstih dneh po prenehanju mandata. Ivan Vogrin in Darko Jazbec, ki od prvega avgusta nista več poslanca, pa se - kot rečeno - tega roka nista držala. Vogrin trdi, da je bil v tujini, in zagotavlja, da bo stanovanje vrnil do konca meseca. Nekdanji poslanec Zavezništva Alenke Bratušek Darko Jazbec pa pravi, da stanovanja ne uporablja več in ga bo vrnil v kratkem. Jazbec še dodaja, da si je moral ob nastopu poslanskega mandata tri mesece sam plačevati hotele, saj službenega stanovanja ni takoj dobil. Iz DZ-ja so pojasnili: "Glede na izjave nekdanjega poslanca Darka Jazbeca, da si je v začetku mandata, ko še ni imel zagotovljenega službenega stanovanja državnega zbora, tri mesece sam plačeval stroške hotela, državni zbor pojasnjuje, da je nekdanji poslanec stanovanje prevzel 7. 2. 2012, mandat pa je nastopil 21. 12. 2011. Državnemu zboru za čas pred vselitvijo v službeno stanovanje ni predložil nobenega računa za bivanje."

Poslanci imajo sicer na voljo 49 stanovanj. So večinoma v središču prestolnice. Velika so od približno 20 do 70 kvadratnih metrov, večina jih ima tudi urejen parkirni prostor. Mesečna najemnina in obrabnina za opremljena stanovanja skupno znaša od 92 do 300 evrov. Do njih so upravičeni poslanci, ki bivajo najmanj 60 kilometrov od državnega zbora. Pri dodeljevanju se upoštevajo oddaljenost prebivališča, prometne povezave in obseg delovnih obveznosti. Koliko novoizvoljenih poslancev se bo potegovalo za službena stanovanja, za zdaj ni znano, saj razpis še poteka. Doslej zanje ni bilo veliko zanimanja. Državni zbor tako v prejšnjem sklicu vseh prostih kapacitet sploh ni oddal.

Lucija Dimnik Rikić, Radio Slovenija

Dva poslanca stanovanj še nista vrnila