Dvajsetega novembra so predstavniki japonske oblasti opazili, da je tisoč kilometrov južno od Tokija pod morjem izbruhnil vulkan, ki je metal lavo nad gladino. Iz nje se je začel oblikovati otok, vse to pa so posnele kamere. Foto: EPA
Dvajsetega novembra so predstavniki japonske oblasti opazili, da je tisoč kilometrov južno od Tokija pod morjem izbruhnil vulkan, ki je metal lavo nad gladino. Iz nje se je začel oblikovati otok, vse to pa so posnele kamere. Foto: EPA

Dvajsetega novembra so predstavniki japonske oblasti opazili, da je tisoč kilometrov južno od Tokia pod morjem izbruhnil vulkan, ki je metal lavo nad gladino. Iz nje se je začel oblikovati otok, vse to pa so posnele kamere. Štirinajst dni za tem pa je po svetu zaokrožil nov posnetek še vedno bruhajočega vulkana in otoka, ki je zdaj že mnogo večji. V tem času so našli tudi že tri kraterje, iz katerih 600 m visoko bruhajo pepel, dim in lava. O poimenovanju novega otoka japonska vlada še ne razmišlja. Počakali bodo, da vidijo, ali bo otok sploh obstal.

Novi otok bo le še eden od šest tisoč japonskih otokov in nov v verigi tridesetih tropskih otokov Bonin, prav tako nastalih z izbruhom vulkana pod morjem. Nazadnje se je to zgodilo pred štiridesetimi leti. Najbližji naseljeni otok je od izbruha oddaljen 130 km. Sicer pa otočje Bonin velja za Galapagos Orienta – otoki namreč nikoli niso bili povezani s celino, zato so živali in rastline tam prestale edinstvene evolucijske procese.

Posnetek nastajajočega otoka si oglejte v današnji Dobri uri z Boštjanom ob 16.45, ko bomo gostili tudi vulkanologinjo dr. Polono Kralj z Geološkega zavoda.

V rubriki Znanstvene novice boste izvedeli še: Etiopija bo v vesolje poslala prvi satelit, Španci so odkrili 400.000 let star človeški DNK, Unesco pa je na seznam zaščitene kulturne dediščine uvrstil najstarejši računalnik na svetu.

Rdeča nit tokratne oddaje pa bo sladkor:
- Ali je res, da smo po zaužitju sladkorja pametnejši, lažje računamo in si hitreje zapomnimo? Ali pa, da sladkor povzroča hiperaktivnost in agresijo?
- Umetna sladila imajo v primerjavi z belim sladkorjem tudi do 20-tisočkrat bolj intenzivno sladilno moč, hkrati pa manjšo energijsko vrednost.
- V rubriki Ugriznimo znanost bomo govorili o soli. Odrasel človek naj bi je zaužil žličko na dan, Slovenci pa je zaužijemo kar trikrat toliko.
- V rubriki Otroci sprašujejo bo našega najmlajšega novinarja zanimalo, kaj se dogaja v našem telesu, če imamo sladkorno bolezen.

Se vidimo ob 16.46 na Prvem!

Erika Pečnik, TV Slovenija