Nachbar je lani pobližje spoznal življenje čadskih otrok in njihovo pomanjkanje. Foto: UNICEF
Nachbar je lani pobližje spoznal življenje čadskih otrok in njihovo pomanjkanje. Foto: UNICEF
Moussa iz Čada
Moussa je s podporo Unicefa vključen v poseben program pomoči sirotam, ki mu zagotavlja zdravstveno oskrbo, šolanje in pomoč pri premagovanju travm. Foto: UNICEF

Čad je eno od kriznih žarišč v afriški pokrajini Sahel, kjer je več kot 650.000 otrok ostalo brez enega ali obeh staršev. Za nekatere sirote skrb prevzamejo sorodniki ali rejniške družine, ki zaradi revščine otrokom ne zagotavljajo primerne hrane in izobraževanja. Številne sirote pristanejo v sirotišnicah, kjer odraščajo v pomanjkljivih razmerah brez ljubezni staršev, veliko pa jih je primoranih živeti tudi na ulicah.

Ena najrevnejših držav v Afriki se že več let spopada s hudo prehransko krizo, otroci pa nimajo dovolj hrane, nimajo pitne vode, nimajo ustrezne zdravstvene oskrbe in odraščajo v hudi revščini. Podhranjenost je v kombinaciji z boleznimi glavni vzrok umrljivosti otrok do petega leta starosti, ki je v Čadu tretja najvišja na svetu. Več kot tretjina otrok je kronično podhranjenih, v nekaterih predelih države celo dve tretjini.

Moussa za pomoč družini opravlja priložnostna dela na tržnici
Čad je lani obiskal slovenski košarkar in Unicefov podpornik Boštjan Nachbar. Takrat je pobližje spoznal življenje čadskih otrok in njihovo pomanjkanje. Poseben vtis nanj je naredil 9-letni deček Moussa. Ker mu je umrl oče, mama sama skrbi za deset otrok, družina pa živi v veliki revščini, nimajo dovolj hrane in se pogosto zgodi, da so lačni. Da bi preživeli, Moussa opravlja priložnostna težja fizična dela na tržnici. Obiskovalcem tržnice pomaga pri prenosu večjih količin nakupljene hrane do njihovega doma, v zameno pa prejme nekaj drobiža.

Da bi se izognili trpljenju otrok in da bi jim pomagali, je Unicef Slovenija s pomočjo Nachbarja začel akcijo zbiranja sredstev za pomoč otrokom sirotam v Čadu, ki so ostali brez enega ali obeh staršev in potrebujejo hrano, zdravstveno oskrbo, šolanje in pomoč pri premagovanju travm.

Pomagate lahko tudi vi:
· z nakazilom na TRR:
Naziv akcije: OTROCI IZ ČADA
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Namen: CHAR
BIC: LJBASI2X
Prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA
Referenca: SI00 41114
· prek spletne strani: http://www.unicef.si/daruj/vec-kot-pol-milijona-otrok-v-cadu-je-brez-starsev
· pošljite SMS s ključno besedo OTROCI5 NA 1919 in prispevajte 5 evrov za pomoč otrokom.