Slovenci v sosednjih državah - aktualne informacije o pripadnikih slovenske manjšine v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem. Foto:
Slovenci v sosednjih državah - aktualne informacije o pripadnikih slovenske manjšine v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem. Foto:
Na obisku pri sodelavcih portala v njihovem delovnem okolju v slovenskem programu na Deželnem sedežu ORF v Celovcu. Foto: Barbara Kampos / Davor Lonzarič
Na delovnem obisku pri novinarskih kolegih časopisa Primorski dnevnik v Trstu. Foto: Barbara Kampos / Davor Lonzarič

Ta bo omogočal dostop do pestrega dogajanja med Slovenci v sosednjih državah, vpogled v najrazličnejša področja njihovega življenja, delovanja in ustvarjanja ter bo prispeval k širitvi skupnega kulturnega prostora in vedenju ter zavedanju, da Slovenci v sosednjih državah so. In da živijo ustvarjalno in dejavno.

Kdo ustvarja portal?
Vsebine prispevajo in soustvarjajo Slovenci, ki živijo na Hrvaškem, Madžarskem, v Italiji in Avstriji. Sodelavci Regionalnega RTV-centra Koper - Capodistria so se povezali s tam delujočimi slovenskimi mediji in društvi, ki prispevajo svoje aktualne vsebine. Stalni sodelavci portala so tako kolegi novinarji slovenskih uredništev Deželnega sedeža RAI v Trstu, novinarji časopisa Primorski dnevnik, ustvarjalci slovenskega programa na Deželnem sedežu ORF Celovec, ustvarjalci časopisa Porabje, člani Društva Porabske mladine ter člani slovenskih društev na Hrvaškem.

Na portalu objavljamo tudi vsebine in oddaje o Slovencih v sosednjih državah, ki jih ustvarimo sodelavci RTV Slovenija. Skrbnik portala je Regionalni RTV-center Koper - Capodistria, kjer se v okviru slovenskega radijskega in televizijskega programa s Slovenci v sosednji državi srečujejo ves čas in v okviru katerih o naših rojakih na drugi strani meje poročajo v vseh oddajah.

S prenovo portala smo vsebine še bolj približali uporabnikom, da bi lahko svoje rojake, ki živijo zunaj državnih meja in v svojem specifičnem geografskem okolju ohranjajo slovenski jezik in kulturo, dobro spoznali tudi vsi, ki živimo v Sloveniji. Portal je prilagojen novemu načinu uporabe spleta in vsem mobilnim napravam. Klik kamor koli vodi v nove in nove vsebine. Na Portalu za Slovence v sosednjih državah lahko v živo poslušate kar štiri radijske postaje: Radio Koper, Radio Trst A, Slovenski radio ORF in Radio Monošter.

Portal za Slovence v sosednjih državah je odprta stran. Kdor koli se nam lahko kadar koli na njej pridruži. Veseli bomo novih sodelavcev oziroma obiskovalcev in novih vsebin.

Na predstavitvi prenovljenega portala smo prvič predstavili tudi vse naše sodelavce. Našo osebno izkaznico, v katero boste lahko vpogledali kadar koli, pa smo pripravili na malo drugačen način prek živih posnetkov v delovnih okoljih. Ko smo jo snemali, se je izoblikoval tudi slogan Portala Slovencev v sosednjih državah: "Smo na drugi strani. Smo na vseh straneh. In smo na enem mestu!"

C. R.