MMC Analiza
Slavko jerič in Mladen Dabanović
Mladen Dabanović je ocenil Špance kot prebrano knjigo, Messi pa je bržkone res predal nasledstvo Mbappeju. Foto: MMC RTV SLO
       Če smo bili skeptični, tudi sam sem dvomil, a mislim, da se je VAR lepo prijel. Bomo pa zelo težko to preslikali in uporabili na primer čez mesec dni v slovenski prvi ligi.       
 Dabanović o VAR-u

Dodaj v

MMCanaliza: Veliko slabo izvedenih enajstmetrovk po sredini

MMCanaliza z Mladenom Dabanovićem
4. julij 2018 ob 07:07,
zadnji poseg: 4. julij 2018 ob 11:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na svetovnem prvenstvu v nogometu so znani vsi udeleženci četrtfinala, dosedanji del tekmovanja je v MMCanalizi komentiral Mladen Dabanović.

Nekdanji vrhunski vratar je v času svetovnega prvenstva v Rusiji dvakrat že gostoval v rubriki, tokrat pa je pod črto vzel tekme osmine finala, komentiral dosedanjo kakovost prvenstva in se zazrl v četrtfinalne pare.

Nekdanji dolgoletni reprezentančni vratar se je najprej dotaknil enajstmetrovk: "Veliko je enajstmetrovk, a jih je tudi veliko slabo izvedenih. Če igralec dobro ustreli, to pomeni tik ob vratnici ali visoko pod prečko, in če je pravilno in natančno izvedeno, ima vratar ne glede na velikost zelo malo možnosti za obrambo. Zelo malo igralcev se odloči za tvegano izvedbo. Težko je zadeti kvadratni meter polja pod tem pritiskom. Na splošno so slabo izvedene, veliko je poskusov po sredini. Malo vratarjev se odloči, da počakajo na sredini, nekateri puščajo nogo, zato je prišlo do teh obramb, zlasti Igorja Akinfejeva. Veliko kritik je sicer bilo, da vratarji zapuščajo golovo črto."

O neuravnoteženosti tabele izločilnih bojev: "Nobenega privrženca nogometa ni, ki se ne bi strinjal, da je spodnja polovica tabele manj zveneča, manj kakovostna kot zgornja. A to niti malo ne pomeni, da bo finalistu od zgoraj kaj lažje na koncu."

Ali učiti otroke, da padejo prej?
Dabanović se je dotaknil ferpleja in vprašanja vedenja brazilskega superzvezdnika Neymarja. "Ali lahko za doseganje cilja uporabimo vsa sredstva? Grdo je gledati tekmo, kot je bila Belgija - Anglija. Glede ferpleja noben ne ve, kdo je bil prvi po ferpleju v Prvi ligi, vsi pa vedo, kdo je prvak. Pri Neymarju in pretiravanju ob prekrških si sam postavljam vprašanje, ker delam z mladinskim nogometom. Otroci so tako pošteni, da ne padejo, tudi ko so pod prekrškom, in želiš si, da padejo pri ali v kazenskem prostoru. Potem pogledaš Neymarja, ki je vrhunski nogometaš, in si postaviš vprašanje: Ali učiti otroke, da padejo prej?

Hrvaška favorit proti Rusiji, a je bila Danska dober opomin
Veliko vprašanj uporabnikov je bilo vezanih na uspeh Hrvaške in njene možnosti, da pride še dlje na prvenstvu, mogoče vse do finala. "Imajo individualno kakovost, zelo resno ekipo, ne bomo rekli, da so favoriti v finalu, lahko pa mogoče res pridejo vse do finala. Do tja morajo premagati še dve reprezentanci, kar so vsekakor sposobni. Proti Rusiji so še večji favoriti kot proti Danski, za katero mislim, da je bil dober opomin. Rusi so presenetili vse, tudi sebe. Iz tekme v tekmo so rasli. Samozavestni so, evforija vlada okoli njih."

Za na konec se je Dabanović dotaknil tudi napovedi in kateri četrtfinale si velja zagotovo ogledati: "Najbolj se veselim tekme Brazilija - Belgija, čeprav sem v polfinale nekako že postavil par Francija - Brazilija."

S. J.
Prijavi napako
Komentarji
super_balotelli
# 04.07.2018 ob 10:22
To pa bo super strokovna analiza.
Monopattern
# 04.07.2018 ob 22:36
Ne vidim smisla v različnem številu točk za remi z 0:0 in druge remije, sploh ker letos v skupini mislim, da je bil samo en tak remi.
Ghurka
# 04.07.2018 ob 18:55
če daš gol,to ni slabo,ampak vrhunsko.levo,desno,po sredini ni važno.gol je gol
robi111
# 04.07.2018 ob 14:57
Vrhunski vratar????? Nikoli ne bom pozabil eura 2000 in njegovih bravuroznih tekem ki so nas stale odlične uvrstitve
akcijaaa
# 04.07.2018 ob 23:34
Sta v analizu ugotovila tudi, če je kak golman dobil smšen gol med nogami ali na pol iz mrtvega kota?
marialorca
# 04.07.2018 ob 22:06
Bomo pa zelo težko to preslikali in uporabili na primer čez mesec dni v slovenski prvi ligi.

Če TV SLO postavi kamere na vseh pet tekem istega kola .... mala malica za SLO VAR .... vprašanje je, če si Olimpija in še kdo upajo to podpisati.
one_
# 04.07.2018 ob 11:30
Super debata! Je mogoče nekako zvišati jakost ker se dokaj slabo sliši?
Bivši uporabnik
# 04.07.2018 ob 11:21
he,he...nogomet je res čudovita igra...ali kot akter ali kot opazovalec se z njim lahko
ukvarjaš...
in prav nobeden ne more UGOTOVITI 'kako' ga '(po)gledati iz optimalnega zornega kota...
in neglede na to NEIZPODBITNO dejstvo ima naš planet par miljard 'strokovnjakov'...
še posebej 'po bitki',ko so vsi 'generali pametni'...
shadyman
# 05.07.2018 ob 11:29
@robi111

Sam se spomnim tudi prijateljske tekme proti Franciji (mislim, da pred SP 2002), ko smo vodili 2:0 sredi Francije, potem pa izgubili, med drugim tudi po zaslugi ene neumne napake omenjenega vratarja.
softdream
# 04.07.2018 ob 13:36
Žal se takrat Oblaku ni izšlo proti Realu
svetovnipopotnik
# 04.07.2018 ob 20:40
Polovico 11-metrovk bi vratarji ubranili, òe bi par sotink sekunde dlje počakali na mestu. Za mojstra je otroško lahko poslati žogo na nasprotno stran od tiste, kamor se je vratar pognal.In dodatno bi vratar s svojim čakanjem odvzel strelcu nekaj >moči<, ker bi moral ta več pozornosti posvetiti natančnosti. Obstajajo sploh video datototeke o tehniki izvajanja 11-metrovk? V Italiji je Handanović mojster prav zato, ker se ne na slepo vrže na eno stran.
jakosol
# 04.07.2018 ob 11:11
Vprašanje:
Kaj meni glede spremenjenega načina točkovanja v skupinskem delu (če bi obstajal), ki bi ekipe spodbudil k bolj napadalni igri?
remi brez golov = 0 točk za obe ekipi,
vsak drug remi = 1 točka za obe ekipi,
zmaga za 1 gol = 2 točki za zmagovalca
zmaga za 2 gola ali več = 3 točke za zmagovalca
Tak sistem bi se uporabljal le na velikih tekmovanjih v skupinskem delu. Ko bodo od leta 2026 skupine z le 3 ekipami, bi tak sistem tudi otežil dogovarjanje ekip, ki bi igrale zadnjo tekmo v skupini.
Kazalo