Foto:
Foto:

V izobraževanje trenutno priteka povprečno pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) petnajsterice. Najmanj prispeva Grčija (3,6 odstotka BDP-ja), največ pa Danska (8,1 odstotka BDP-ja) in Švedska (7,5 odstotka BDP-ja), rezultate raziskave povzema EurActiv.

Za izobraževanje povprečno 10,4 %
Petnajsterica za izobraževanje porabi povprečno 10,4 odstotka proračuna; največ - prek 12 odstotkov - porabijo Danska, Irska, Portugalska in Švedska, najmanj - pod desetimi odstotki - pa Nemčija, Grčija in Italija. To na šolarja v Uniji pomeni povprečno 5.222 evrov.

Med državami pristopnicami šolarji največ "dobijo" na Cipru (4.266 evrov) ter na Češkem (2.835 evrov), najmanj pa na Poljskem in v Latviji (1.875 oziroma 1.716 evrov na šolarja).

EU zaostaja za ZDA in Japonsko
Predsednik Evropske komisije Romano Prodi opozarja, da Unija sicer napreduje glede na znanju temelječega gospodarstva, vendar še vedno zaostaja za ZDA in Japonsko v naložbah, učinkovitosti in številu raziskovalcev.

Razvoj, ki bi v skladu z lizbonsko strategijo EU do leta 2010 pretvoril v najbolj konkurenčno in dinamično ter na znanju temelječe gospodarstvo, bo zahteval bistveno povečanje naložb v človeške vire, so že leta 2000 ugotovili na vrhu EU-ja v Lizboni.

Še na zasedanju sveta ministrov za izobraževanje maja letos pa se ministrom ni uspelo dogovoriti glede najnižjega deleža BDP-ja, ki bi ga vse članice morale nameniti za izobraževanje, še ugotavlja Eurostat.