Prepoved prodaje alkoholnih pijač v športnih objektih, kjer poteka športna prireditev, eno uro pred začetkom športne prireditve in med njo ni odvrnila mladih od pitja, izgredi na športnih prireditvah niso nič manjši, športne organizacije pa se zaradi te prepovedi spopadajo s pomanjkanjem denarja, so opozorili predlagatelji novele zakona. Foto: BoBo
Prepoved prodaje alkoholnih pijač v športnih objektih, kjer poteka športna prireditev, eno uro pred začetkom športne prireditve in med njo ni odvrnila mladih od pitja, izgredi na športnih prireditvah niso nič manjši, športne organizacije pa se zaradi te prepovedi spopadajo s pomanjkanjem denarja, so opozorili predlagatelji novele zakona. Foto: BoBo

Tak sklep je odbor DZ-ja za zdravstvo sprejel na današnji seji, v razpravi pa je bilo slišati veliko argumentov za in proti noveli.

Predlog zakonske novele o omejitvi porabe alkohola je predstavil vodja poslancev ZaAB-ja in predsednik košarkarskega kluba Union Olimpija Jani Möderndorfer. Ocenil je, da je sedanji zakon v 13 letih prinesel določen rezultat, a se je v tem času po njegovem mnenju izkazalo, da vse prepovedi niso dosegle želenega cilja.

Prepoved prodaje alkoholnih pijač v športnih objektih, kjer poteka športna prireditev, eno uro pred začetkom športne prireditve in med njo po njegovih besedah mladih ni odvrnila od pitja, izgredi na športnih prireditvah niso nič manjši, športne organizacije pa se zaradi te prepovedi spopadajo s pomanjkanjem denarja.

Taka novela, ki bi odpravila prepoved, bi tako lahko za športne klube predstavljala večjo finančno stabilnost, organizatorjem pa večjo odgovornost, kaj se na njihovi prireditvi dogaja, je poudaril Möderndorfer.

Močno nasprotovanje predlogu
Zakonodajno-pravna služba DZ-ja pa je opozorila, da je izhodišče predlaganih rešitev osredotočena na finančno stanje, kar odstopa od temeljne usmeritve zakona, ki je naravnana k omejevanju porabe alkohola in ukrepom za preprečevanje njegovih škodljivih posledic.

Ministrica za zdravstvo Milojka Kolar Celarc je povedala, da vlada ne podpira predlagane novele, ker bi to prispevalo k povečevanju tvegane in škodljive rabe alkohola med Slovenci ter vodilo k povečanju zdravstvenih, družbenih in ekonomskih posledic. To ne odtehta morebitnih koristi povečanja financiranja športnih organizacij, ki pa ne morejo biti odvisne od prodaje alkoholnih pijač, je pojasnila in se zavzela za večjo preventivo na tem področju.

Proti noveli zakona so bile tudi nevladne organizacije s področja zdravstva, ker bodo dejansko korist od te spremembe imeli večji športni klubi z oglaševanjem na velikih športnih prireditvah, je opozoril Matej Košir iz Inštituta za raziskave in razvoj Utrip. Z njim se je strinjal nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber, ki je prepričan, da "gre le za večjo promocijo in finančno rešitev športnih klubov".

SDS se je zavzel za finančno stabilnost klubov
V strankah SMC, SD in DeSUS so se prav tako izrekli proti predlagani noveli zakona o omejevanju porabe alkohola. Iz ZL-ja so sporočili, da zaradi prekrivanja odborov in pomankanja poslancev niso uspeli glasovati, zagotovili pa so, da bi zadevo sicer podprli za nadaljno obravnavo v DZ.

Podprli so jo tudi v SDS-u - strinjali so se, da je poraba alkohola škodljiva, a novela bi po njegovem mnenju pripomogla k finančni stabilnosti športnih klubov.

Möderndorfer je po glasovanju na odboru sicer obljubil, da bo predlog novele tega zakona, ki tokrat ni dobil zelene luči za nadaljno obravnavo, ponovno vložil v parlamentarno proceduro.