Bezeg so zaradi številnih zdravilnih učinkov v preteklosti imenovali zdravilna skrinjica kmečkih ljudi. Foto:
Bezeg so zaradi številnih zdravilnih učinkov v preteklosti imenovali zdravilna skrinjica kmečkih ljudi. Foto:

Bezgovo cvetje se uporablja za čaj, v prehrani, za pripravo šabese in sirupa, ki ga lahko pripravimo tudi iz zrelih jagod. Tudi cvete lepo, tako da ga imamo lahko tudi kot grmovnico na vrtu, ki služi kot senca.

Zdravilna uporaba
Iz posušenih cvetov, ki jih nabiramo junija, ter nato posušimo in spravimo v papirnate vrečke, pripravimo čaj, ki pospešuje potenje, znižuje temperaturo in preprečuje prehlad. V zimskih dneh, ko naokrog razsajajo virusi in imunski sistem oslabi, si pripravite skodelico bezgovega časa in dodajte čajno žličko medu. Ljudsko zdravilstvo pravi, da čaj iz cvetov čisti kri in kožo ter odpravlja neprijeten telesni vonj. Pri uporabi listov in lubja bodite previdni, saj lahko ob nepravilni uporabi izzovete negativne učinke. Nabirate jih lahko od pozne zime do sredine jeseni. Čaj pa lajša težave ob zadrževanju urina, slabi prebavi, revmatizmu in naj bi bil učinkovit proti vodenici.

Raba v kulinariki
Za zajtrk si privoščite ocvrte bezgove cvetove, ki jih umešamo med jajca in pripravimo kot cvrtje. Ravno tako se cvetovi dobro prilegajo v palačinkah, in sicer v maso za palačinke dodamo še nekaj cvetov in spečemo ter postrežemo. V vročih poletnih mesecih pa se osvežite z bezgovim sirupom ali šabeso, ki se pripravlja na različne načine. Skupno je le to, da namočimo cvetove v vodo, dodamo sladkor in citronsko kislino ali limono ter na koncu spravimo v steklenice. Pogosteje uporabljamo cvetove, medtem ko na jagode po navadi pozabimo. Vendar lahko iz njih naredimo odličen sirup ali marmelado ter razne džeme.

Bezeg uživamo skozi vse leto v obliki čajev, sirupov, sokov, v času cvetenja pa tudi za zajtrk ali malico. Vendar pa ne pretiravajte z njegovo uporabo. Že olimpionik Leon Štukelj je večkrat poudaril, da je ravno v zmernosti ključ do dolgega in zdravega življenja. Pa naj bo to pri hrani, gibanju ali popoldanskem počitku.