Za rakom prostate na leto zboli 1.500 Slovencev
Akcija Movember
Objavljeno: 5. november 2017 ob 15:39,
zadnji poseg: 6. november 2017 ob 17:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

moški
Moški si lahko v znak solidarnosti in ozaveščenosti ne brijejo brkov. Foto: EPA
Prostata, rok na prostati
Rak na prostati. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Tudi v letošnjem novembru bo potekala preventivna akcija z imenom Movember, ki je namenjena ozaveščanju o raku prostate, bolezni, za katero letno v povprečju umre 376 Slovencev.

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji in tudi v Evropi. Po podatkih na spletnih straneh Onkološkega inštituta Ljubljana obolevnost za rakom prostate pri nas in v svetu raste. Nevarnostni dejavniki za nastanek bolezni so starost, rasa in dednost. Petina bolnikov ima družinsko obremenitev.

O raku prostate ter številnih drugih težavah:
serija oddaj Zdravje Slovencev

Medicinska stroka pojasnjuje, da rak prostate raste počasi. Od nastanka bolezni do kliničnih znakov mine od devet do 17 let, do pojava oddaljenih zasevkov po nadaljnjih lokacijah od pet do sedem let. Bolniki so pri začetni obliki raka navadno brez težav. Težave z uriniranjem so pri začetnih tumorjih praviloma posledica povečanja prostate.

Natančna anamneza o bolnikovih težavah in klinični pregled sta osnova diagnostike. Pri kliničnem pregledu ima poseben pomen digitorektalni pregled, ki je najpreprostejši in najcenejši diagnostični pregled za odkrivanje raka prostate. Zdravljenje bolnikov z lokalno omejenim rakom je lahko kirurško (prostatektomija), z obsevanjem, hormonsko ali s kombinacijo naštetih metod.

Zdravnik se lahko odloči tudi samo za spremljanje bolnika in ukrepanje ob spremembah. Le prostatektomija in obsevanje nudita možnost ozdravitve. Zdravljenje bolnikov z razširjeno obliko raka prostate pa je lahko hormonsko, s kemoterapijo ali bisfosfonati.

Po podatkih nacionalnega registra raka za obdobje 2010-2014 v povprečju za rakom prostate umre na leto 376 Slovencev, 1.480 pa jih vsako leto na novo zboli. Ob koncu leta 2014 je imelo v državi rak prostate 11.133 moških.

Čakalne vrste ubijajo
Tako Društvo uroloških bolnikov Slovenije kot medicinska stroka tudi v povezavi z obolevnostjo za rakom prostate opozarjata na nedopustno dolge čakalne vrste v javnem zdravstvu, ki imajo lahko po besedah zdravnika Boruta Gubine katastrofalne posledice zlasti za rakave bolnike.

Skrajševanje čakalnih vrst je zato prvo na seznamu nalog, ki si jih je zadalo društvo. Predstojnik oddelka za urologijo ljubljanske kirurške klinike Tomaž Smrkolj je na nedavni novinarski konferenci izpostavil, da se čakalne vrste za bolnike z malignimi obolenji, kot je rak na prostati, vendarle skrajšujejo.

Predsednik nacionalnega združenja urologov Dejan Bratuš je tedaj pojasnil, da je v Sloveniji urologov še vedno "absolutno premalo", se pa stanje vendarle nekoliko izboljšuje. Ob tem je predsednik društva Franc Hočevar postregel s podatkom, da bi v državi potrebovali najmanj okoli 100 urologov, a jih je le nekaj več kot 50.

Gubina pa je ob najavi letošnjega Movembra še poudaril, da je diagnoza raka izrazita in odločilna prelomnica v življenju posameznika. Po njegovih besedah takšen bolnik potrebuje pozorne sogovornike, med katerimi je tudi zdravnik. Želja bolnika je, da ga celotno zdravljenje obravnava vedno isti zdravnik.

Gibanje Movember je mednarodno gibanje za ozaveščanje moških o zdravju in boleznih, ki prizadenejo predvsem moško populacijo, kot je denimo rak na prostati, je povedal Martin Šala iz slovenskega dela gibanja. Movember se je začel leta 2003 v Avstraliji in je hitro prerasel v svetovno gibanje, saj je v njem registriranih več kot pet milijonov ljudi.

Zdravje Slovencev: Dokumentarna oddaja o raku prostate

Oddaja Dobro jutro: Svetujemo o raku prostate

Al. Ma.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Digitalija
# 05.11.2017 ob 16:03
Za posameznika čisto neuporaben članek. Ali pa je uporabno sporočilo, da si pusti rasti brke v novembru in boš največ naredil za svoje zdravje okoli možnega raka prostate, ali pa sem kaj narobe razumel. ?!?
Breathe
# 05.11.2017 ob 16:19
Nepopoln članek.
Števila žensk obolelih na prostati sploh ne omenjate.
Bivši uporabnik
# 05.11.2017 ob 17:23
Jej, jej.. Če kaj sovražim so pa internet agresivni "strokovnjaki". Še posebno vegan tip takih modrecev zna biti precej nadležen, da ne rečem že kar žaljiv... Osebno sem že dve leti na keto-dieti in v tem času, sem znižal TT, praktično popolnoma "odmasti", jetra, znižal trigliceride in krvni sladkor... Pomeni, da meni pomaga LCHF način prehranjevanja, kar pa ne pomeni, da bom sedaj modroval in majal zizike celotni populaciji, kaj smejo ali kaj ne smejo jesti.. Kaj šele, da bi se šel nekega "strokovnjaka",kaj je bolj ali manj zdravo..
trpotec
# 05.11.2017 ob 17:16
kristjan31 naj uganem: v šoli nisi bil ravno med najboljšimi.
Ribiič
# 05.11.2017 ob 16:17
Če bi bilo takšno kronično pomanjkanje ginekologinj bi bil to nacionalni problem, ker gre pa za pomanjkanje urologov pa ...
zugec
# 05.11.2017 ob 16:20
A res kristjan? Povej prosim več, da ne bomo zboleli. Zdi se mi namreč, da imaš enostavno rešitev, ki so jo strokovnjaki spregledali.
trpotec
# 05.11.2017 ob 17:11
kristjan31, za take trditve boš moral navesti resne recenzirane znanstvene študije, drugače v najboljšem primeru hipoteziraš, v najslabšem pa zavajaš oz. prodajaš anekdote po zgledu vsevednih barskih pijančkov. Tu je ena dejanska raziskava iz leta 2008, ki te demantira in obenem referencira številne druge:https://www.ncbi.nlm.nih
.gov/pmc/articles/PMC2391107/

"Protein derived from all animal or all plant foods was not significantly associated with risk."
"Our results are compatible with the hypothesis that a high intake of dairy protein is associated with increased prostate cancer risk (Gao et al, 2005)."
"Our finding that total meat or red meat intake is not associated with prostate cancer risk is consistent with most previous prospective studies (Snowdon, 1988; Mills et al, 1989; Hsing et al, 1990; Chan et al, 2000; Allen et al, 2004; Cross et al, 2005; Rohrmann et al, 2007), although some found positive associations with red meat (Michaud et al, 2001), hamburgers (Veierod et al, 1997), beef (Le Marchand et al, 1994) or cooked processed meat (Rodriguez et al, 2006) for either total or advanced prostate cancer. For fish, our results, which are based on a wide range of intake, provide no evidence that intake is associated with risk, and is consistent with most previous studies (Severson et al, 1989; Hsing et al, 1990; Le Marchand et al, 1994; Gronberg et al, 1996; Schuurman et al, 1999), although some have reported a negative (Terry et al, 2001; Augustsson et al, 2003) or positive association (Mills et al, 1989; Allen et al, 2004)."

Skratka, je treba biti bolj specifičen, o kakšni vrsti proteinov je govora, ker vse živalske beljakovine niso enake.
raknac navi
# 05.11.2017 ob 19:08
No. Tukaj pa nismo enakopravni. Pregled dojk je sistemsko urejen. Pregled prostate pa ne.
JohnSmith
# 05.11.2017 ob 18:51
@kristijan32, significance v statistični terminologiji pomeni značilnost in če je nekaj statistično značilno, to pomeni, da so pri preverjanju hipoteze rezultati pokazali razliko med dvema spremenljivkama (spremenljivki sta povezani). Če ni statistično značilno, pa ni razlike, ki bi se jo dalo statistično dokazati (ni povezave).
generacija56
# 05.11.2017 ob 17:59
Bolezen je tipična za moderen način življenja.
Še ne daleč nazaj ni človeštvo vedelo za njo.
Vrnite se k koreninam, vendar, če jih ne zaznate več, ni pomoči...
Reden sex?
Kaj je to? Kdo to ima?
Omega maščobe? Kaj je to....?
Ko berem te pamflete, mi je res žal ljudi, ker so se izgubili...
Samo preberite kaj se najde na internetu. Groza!
Samo opisi, niti besedice o zdravem načinu življenja...
Hafis
# 06.11.2017 ob 00:08
treba bo masirat prostato fantje
Love_tigBitties
# 05.11.2017 ob 21:00
Ah seveda, kaj pa drugega pričakovati pod tem člankom kot komentarje zagriženih veganov, ki se jim seveda sanja ne kaj je znanost. To so tisti vegani, ki selektivno in napačno interpretirajo raziskave, se sklicujejo na avtoriteto, čeprav ta avtoriteta ne zmore predstaviti niti enega resnega dokaza za njene/njegove trditve. V primeru, da jim vržeš dokaze, ki se ne skladajo z njihovimi psevdoznanstvenimi prepričanji v obraz, te začnejo agresivno verbalno napadati in kričati, da so vse te raziskave ponarejene ter celo da moraš biti sponzoriran iz strani živalske industrije. Zato @kristjan, prosim če referenciraš randomizirane klinične raziskave, ki kažejo, da uživanje živalske hrane negativno vpliva na zdravje človeka.

Vidim kako veliko so te naučili v šoli ja, mleko je zdravo za kosti, v resnici pa povzroča dekalcifikacijo kalcija in mineralov v koste Tale izjava samo kaže, da nimaš niti najmanjšega pojma o fiziologiji in biokemiji človeka. Temu tudi pritrjujejo vse randomizirane klinične raziskave.
Tako, sedaj pa če ne zmoreš podati niti enega resnega vira (klinične raziskave) je bolje, da prenehaš smetit in stresati bedarij.
Pa preden me kdo označi za kakšnega zagovrnika LCHF. LCHF je samo diametralno nasproten veganstvu (druga stran istega kovanca).
dalton1
# 05.11.2017 ob 18:33
Če te številke držijo je to že epidemija!
agenda21
# 05.11.2017 ob 18:31
Podgane gredo na gnoj.
Razstruplajte se! Dvigajte odpornost-imunski sistem.
Strupov pa je vedno več v okolju.
Hrana, voda, zrak, obleke, specifični virusi,...
Ne vem, če je to ravno naklučje, da je v zadnjem času toliko strupov vsepovsod.
Viruse se ne lovi z nožem.
OneRound
# 05.11.2017 ob 17:58
Vegani v akciji :)

@granadir: s teboj delim mnenje in izkušnje. Seveda pa je treba poudariti, da je pri keto dieti treba tudi vnos beljakovin precej omejiti in tudi ni nobene potrebe po mesu dejansko, če nekdo tega ne želi. Je pa keto dieta ravno po tem znana, da deluje zelo varovalno pred rakom prostate.
trpotec
# 05.11.2017 ob 17:11
Pravilen link za komentar zgoraj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article
s/PMC2391107/
wega
# 07.11.2017 ob 14:09
Hej, za raka prostate gre, ne za vojno med vegani in ostalimi. Prostata pač raste, ljudje nismo bili delani za 100+let. Bi bilo fino, če bi se držali teme.
Mi se gremo Movember (smo ga lokalno poslovenili v Novembrk) zato, da začnemo debato o tem, ker ravno vsevedni zdravoživeči posamezniki bodo prej ali slej v največji nevarnosti: zaverovani v svoje zdravo prehranjevanje, bučna semenčka in zdravo življenje bodo spregledali ali celo zavestno zanikali da se je zgodilo tudi njim.

Gre pa pri novembrku za to, da vas novopečeni brkoti spomnimo na nekaj dejstev: ne, ni treba da jih imaš že krepko čez 50, ja, dobro je obiskati zdravnika takoj ko se pojavijo prvi sumi. Ste že naredili PSA? In ne, če vsako jutro spiješ olivno olje, poješ pest bučnih semen in tako naprej., nisi varen. niti nisi varen s ketonsko ali vegansko dieto.
galoper
# 06.11.2017 ob 16:07
Pogostejše uruniranje zaradi nižje temperature okolja še ne še ne pomeni obolenja in pregled pri urologu.
Nehajte strašiti ljudi in povečevati čakalnih vrst, ne le s prostato ampak tudi z drugimi reklamami za pregled organov in kupovanja zdravil, za katere naj se o stranskih učinkom posvetujejo s farmacevtom in/ali zdravnikom. Verjetno ne pri splošnem zdravniku.
ffffff
# 06.11.2017 ob 15:26
trpotec@ Vse živalske beljakovine so identične, imajo nepopolno verigo aminokislin in so v veliki količini škodljive za zdravje. Tvoja raziskava katere link si podal je pa neverodostojna in lažna ( podprta s strani farmacije ). Med drugim rastlinske in živalske beljakovine niso identične po sestavi aminokislin, samo beljakovine rastlinskega izvora imajo popolno verigo aminokislin.

Ti kar zavajaj ljudi z raziskavami podprtimi s strani farmacevtske industrije ( ostalihg bolj verodostojnih študij si pa niti pogledaš ne ).


Hahah, zakaj bi farmacija forsirala meso? Da jih več zboli al kako? Mogoče je pa raziskavo finacirala mesna družba Anton ali Kras Sežana... Čudo
Love_tigBitties
# 06.11.2017 ob 12:00
@zam No, se ze veselim, da nam bos nalimal te raziskave:)
QUENDI
# 06.11.2017 ob 09:20
.........kje je sedaj tisti.....ko ošpice pridejo na zabavo je le-te konec.........
IsoGrifo
# 05.11.2017 ob 21:36
@Breathe - ti se lahko norčuješ, dokler te ne bo "doletelo", potem te bo minila volja po norčevanju!
agenda21
# 05.11.2017 ob 19:09
Največji problem pa je nevednost:
https://www.youtube.com/watch?v=FXFgsqiw
2s8
gremyus
# 05.11.2017 ob 18:55
Kolega je benigno povečanje (od koder se vse skupaj prične samo slabšati) rešil z bučnim oljem in ščepcem kurkume. Vsak dan !! Šlo je nazaj. Kolega iz Anglije, ki pa je že imel operativni poseg, pa predlaga veliko likopena (ki se nahaja v paradižniku). Gurmani v napad. Problem je, ker so ljudje lahko prepozni. Tisti, ki imajo pa genetsko tveganje, pa lahko samo čakajo, če padejo v tisto režo verjetnostne porazdelitve, ki jim obeta pozitivno diagnozo. Takle mamo moški... Mi po svoje, ženske pa po svoje. Vsi pa imamo skupnega sovražnika: rak.
heristalski166
# 05.11.2017 ob 16:25
kolesarjenje se zelo promovira (in tudi prakticira) kot zdrav šport (za srce) za prostato pa ni tok super, sploh ker niso širše v praksi in dostopni sedeži za prostato
Otoček
# 09.11.2017 ob 17:07
Wega... nimam nic proti temu da se ljudje hodijo redno cekirat ... ampak ko si ze omenil PSA pa ze pticki na veji ( ce ne slisis uradnih podatkov medicinske znanosti) zvizgajo, da je to zelo nezanesljiv test in je ogromno napacnih diagnoz. In ne glede na to kako se boste norca delali iz ljudi, ki se zanimamo za prehrano... je dejstvo, da vecina ljudi bolje pozna svoj pametni telefon kot pa dejstva v zvezi s prehrano. In velika vecina, (preko 90%) kronicnih bolezni povzroci napacna prehrana... zato, raznim herojem, ki se postavljate z neznanjem... ko pride diagnoza... je ponavadi ze prepozno.
Otoček
# 09.11.2017 ob 17:01
Halo Trpotec... a si ti sploh prebral raziskavo, ki jo navajas... do zadnjega stavka? Ta se glasi : "In conclusion, the results from this large prospective study are consistent with the hypothesis that a high intake of protein or calcium from dairy products may increase prostate cancer risk." Ce ne znas Anglesko, pa https://translate.google.com.
Love_tigBitties
# 05.11.2017 ob 21:33
@Unspoken Škoda, da ne znaš prebirati znanstvene literature.
ačistzares
# 05.11.2017 ob 16:58
zanimiv video na tematiko: Tomato Sauce vs. Prostate Cancer: https://www.youtube.com/watch?v=imsMWBXm
d7A&t=99s
Zam
# 06.11.2017 ob 11:01
Sedaj je bilo pa res že tako veliko neodvisnih raziskav narejenih, da je popolnoma jasno, da so eden izmed glavnih povzročiteljev raka živalske beljakovine.
svyatoslav
# 05.11.2017 ob 22:47
Ko gredo študenti farmacije v protinapad...
Marsikomu, ki zavrne kemoterapijo, obsevanje in skalpel, celo uspe.
Seveda mora spremeniti način prehranjevanja in opustiti hedonistične razvade.
Gepard007
# 05.11.2017 ob 16:58
Čakalne vrste ubijajo mi pa tega še kar ne moremo odpraviti, ker naša zdravstvena ministrica še kar pripravlja zdravstveno reformo. Aja odstopit pa noče, Cmerar pa jo ščiti...
Unspoken
# 05.11.2017 ob 17:50
Lahko se dajejo minusi na polno, ampak resnici se ne da pobegnit. Zdaj pa vprašanje je samo, kdo zna brat raziskave in ločit zrno od plevela (plačanih raziskav). Pa naj linkam nekaj nefinanciranih raziskav in metaanaliz, ki kažejo povezavo med živalskimi beljakovinami (predvsem mlečnimi) in rakom prostate.
Prijetno branje.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1520
3374
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1770
4029
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2598
9745
http://ajcn.nutrition.org/content/101/1/
87.full.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2747
9196
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2656
1618
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1840
0281
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2182
3116
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1609
4059
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2685
3923
kristjan31
# 05.11.2017 ob 16:56
@Zugec odličen video za tebe, ki tako veselo trdiš, da ni dokazov o škodljivosti živalskih beljakovin:

Life At Its Best Animal or Plant Protein by Dr Walter Veith
Link:
https://www.youtube.com/watch?v=p2RKuliS
I0s

Prosim, da nehaš zavajati ljudi, dokazi so na papirju.
kristjan31
# 05.11.2017 ob 16:51
@Zugec nobeni strokovnjaki jo niso spregledali, samo ti jo nočeš videti, nešteto je raziskav, že raziskava leta 1995 je pokazala, da beljakovine živalskega izvora povzročajo povečano smrtnost zaradi različnih bolezni ( predvsem razlilčnih vrst raka ), ter povišan nivo holesterola v krvi, ki vodi v srčno-žilne bolezni.

Ti živiš v drugem svetu, tako kot 90% ljudi.
kristjan31
# 05.11.2017 ob 17:14
trpotec@ Vse živalske beljakovine so identične, imajo nepopolno verigo aminokislin in so v veliki količini škodljive za zdravje. Tvoja raziskava katere link si podal je pa neverodostojna in lažna ( podprta s strani farmacije ). Med drugim rastlinske in živalske beljakovine niso identične po sestavi aminokislin, samo beljakovine rastlinskega izvora imajo popolno verigo aminokislin.

Ti kar zavajaj ljudi z raziskavami podprtimi s strani farmacevtske industrije ( ostalihg bolj verodostojnih študij si pa niti pogledaš ne ).
kristjan31
# 05.11.2017 ob 17:04
Tile strokovnjaki v temu članku ne povedo bistva, prevelik vnos živalskih beljakovin poveča možnosti za nastanek rakavih obolenj.

Dokazov o temu je malo morje.
kristjan31
# 05.11.2017 ob 16:01
Temu se reče prevelik vnos živalskih beljakovin.