Za magnetno resonanco skeleta je treba povprečno v Sloveniji čakati 103,8 dneva, na preiskavo skupno čaka 6.912 bolnikov, nad dopustno čakalno dobo pa čaka 114 bolnikov. Foto: Science Daily
Za magnetno resonanco skeleta je treba povprečno v Sloveniji čakati 103,8 dneva, na preiskavo skupno čaka 6.912 bolnikov, nad dopustno čakalno dobo pa čaka 114 bolnikov. Foto: Science Daily

Evropska direktiva o čezmejnem zdravstvenem varstvu, ki je bila v slovenski pravni red vnešena novembra lani, omogoča, da se bolnik na podlagi napotnice svojega zdravnika zdravi ali gre na pregled v tujino, tudi če bi lahko v Sloveniji prišel do iste storitve v zakonsko določenem roku.

V takem primeru mora bolnik sam kriti stroške zdravstvene storitve v tujini, nato pa od zdravstvenih zavarovalnic terjati denar nazaj. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je takemu bolniku povrnil le znesek v vrednosti, ki bi jo za takšno storitev krilo obvezno zdravstveno zavarovanje oz. dejanski znesek, če je v tujini storitev cenejša. Potnih in drugih stroškov pa v takih primerih zdravstvena zavarovalnica ni krila.

Doslej je bilo koriščenje takšnih storitev brez omejitev, a se je ministrstvo za zdravje odločilo, da določi tiste storitve oz. preglede, za katere bodo morali bolniki od ZZZS-ja dobiti predhodno soglasje za povračilo stroškov, če bodo te storitve želeli uveljaviti v tujini.

Poleg magnetne resonance in računalniške tomografije bodo morali bolniki predhodno soglasje dobiti tudi za preiskave s scintilacijsko in pozitronsko kamero, s pozitronsko emisijsko tomografijo in s hiperbarično komoro.

Na magnetno resonanco vratu in glave čaka 3.500 bolnikov
Na magnetno resonanco vratu in glave je v Sloveniji treba povprečno čakati 112 dni, skupaj na ta pregled čaka 3.500 bolnikov, od tega jih 238 čaka nad dopustno mejo, kaže poročilo o decembrskih čakalnih dobah Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Za magnetno resonanco skeleta je treba povprečno v Sloveniji čakati 103,8 dneva, na preiskavo skupno čaka 6.912 bolnikov, nad dopustno čakalno dobo pa čaka 114 bolnikov.

Za CT skeleta se povprečno čaka 85 dni, na to preiskavo čaka skupaj 1.053 bolnikov, nihče nad dopustno čakalno dobo. Za CT glave in vratu čaka skupaj 1.735 bolnikov, povprečno čakajo 53,4 dneva.

ZZZS za povrnitev stroškov namenil slabih 47.000 evrov
Na ZZZS-ju so pojasnili, da so na podlagi evropskega pravnega reda in omenjene evropske direktive lani povrnili stroške za 346 specialističnih ambulantnih zdravstvenih storitev, ki so jih Slovenci uveljavljali v drugih državah EU-ja. Vrednost teh storitev je bila 46.756 evrov.

Od tega so po prenosu direktive v slovenski pravni red (pa do konca leta 2013) vrnili stroške za 188 takšnih storitev v tujini, katerih vrednost je bila 24.619 evrov. Največ povračil tega zdravljenja v tujini so opravili v območni enoti Murska Sobota (41 odstotkov vseh povračil stroškov), najmanj pa v območni enoti Novo mesto.

Zavarovane osebe so v večini primerov uveljavljale povračilo stroškov za storitve elektromiografije (42 odstotkov vseh opravljenih povračil) in magnetne resonance (28 odstotkov vseh povračil).