Desa Muck praznuje okrogli jubilej. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Desa Muck praznuje okrogli jubilej. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
false
Blazno resno slavni je izšla leta 2013. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Desa Muck v elementu
Na malih ekranih smo jo lahko gledali v različnih komičnih vlogah. Foto: MMC RTV SLO
Desa Muck
Desa Muck se bo prelevila v jezično babico, ki mora imeti vse pod nadzorom. Foto: Zaklop

Desa Muck je v enem izmed intervjujev dejala, da so na njene talente zagotovo vsaj delno vplivali geni, saj se tudi njeni sorodniki ukvarjajo z umetnostjo (Kristjan Muck, Marlenka Stupica). Poleg na začetku naštetega ustvarjanja je pisala tudi kolumne in najboljše objavila v knjigi Pasti življenja. Lotila se je že nešteto različnih vlog, ampak kot zatrjuje sama, je najbolj ponosna na vlogo mame in na svoje tri hčere.

Duhovita in iskrena, predvsem pa brez dlake na jeziku
Ob branju njenih knjig, poslušanju in gledanju skečev na radiu ter televiziji dobi človek občutek, da ji energije in novih idej nikoli ne zmanjka. Prizna, da si pogosto naloži preveč, predvsem pa hoče vsem ustreči, zato je preobremenjenost vplivala tudi na njeno zdravje. Pisanje, nastopi, obiski šol in raznih prireditev so redno na dnevnem redu, tako da ji je v letih ustvarjanja včasih enostavno zmanjkalo časa za družino. Iz številnih radijskih in televizijskih oddaj, kjer je bila gostja, in narejenih intervjujev odseva predvsem njena iskrenost, saj pravi, da jo najbolj razžalostijo laži, predvsem pa zna sogovornika presenetiti z duhovitimi odgovori.

Zbirka Blazno resno je še danes priljubljena tako pri mlajših kot starejših bralcih
Njeno prvo objavljeno besedilo je strip o Desovili – ženskem supermanu, na začetku kariere je pisala tudi ljubezenske zgodbe za revijo Antena ter objavljala v reviji PIL za najstnike. Nato se je posvetila pisanju literature za mladino in na humoren način obravnavala vrsto tem za mladostnike v zbirki Blazno resno … kasneje pa za Lažnivo Suzi prejela nagrado večernico za najboljše slovensko mladinsko delo. Mlajši bralci pa zagotovo radi posežejo po zbirki knjig o Anici, o kateri so posneli tudi televizijsko nanizanko. Za zbirko o Anici je prejela več nagrad, in sicer Levstikovo nagrado, častno plaketo IBBY, delo pa je bilo petkrat izbrano v akciji Moja najljubša knjiga.

Leta 2003 je izšel tudi njen prvi družbeni roman za odrasle Panika, po katerem so lani posneli tudi uspešen istoimenski film, ki so mu sledili Peskovnik Boga otroka in zbirka člankov in kolumn, zbranih v knjigi Pasti življenja. Napisala je tudi nekaj dramskih besedil, in sicer Neskončno ljubljeni moški, Selma in Lojzka ter Jutri začnem.

Raje ima gledališče kot televizijo, ker se tam takoj vidi odziv gledalcev
S televizijskih zaslonov se je spomnimo po sodelovanju v oddaji Zoom z Mariem Galuničem, s katerim sta dobra prijatelja in ga zelo spoštuje. Za oddajo Nedeljsko popoldne je povedal, da pri njej najbolj ceni iskrenost, ki je osnova za dobro prijateljstvo. Kasneje je za oddaje pisala scenarije za skeče in songe. Igrala je tudi v več filmih, in sicer Instalacija ljubezni, v katerem je dobila nagrado vesna za najboljšo stransko vlogo, Veter v mreži, Naš človek idr.

Dolgo je premišljevala, nato se je le odločila in stopila še na odrske deske. Sodeluje z več gledališči, nekatere vloge je odigrala tudi v svojih dramah, in sicer v Selmi in Lojzki ter v igrah, ki so nastale na podlagi njenih knjig Blazno resno … Videli smo jo lahko tudi v monotragikomediji Jutri začnem in monokomediji Končno srečna, lani pa je igrala v mladinski komediji Gledališka vaja. Pravi, da ji je gledališče bližje, saj uživa že v samem procesu nastajanja predstave in s soigralci na vajah, kjer se dobro počuti.

Lani smo jo lahko na malih ekranih gledali ob nedeljah v popoldanski komični oddaji Točno popoldne, kjer je igrala babico, moralno avtoriteto družine, okoli katere so se venomer dogajale različne peripetije.

Srečna s svojimi živalmi v Mokronogu
Desa Muck je ljubiteljica živali, saj jo pomirijo in spravijo v dobro voljo. O živalih pripoveduje tudi Čudežna bolha Megi in podganici Ančka in Katka ter zbirka Radi imamo živali. Ko ima čas, rada pogleda dobre filme in kaj prebere ter se še vedno občasno sprosti ob kakšni računalniški igrici. Njena dela za mladino berejo tako mladostniki kot odrasli, saj je v enem izmed intervjujev dejala, da "smo odrasli samo ljudje z izkušnjami". Čeprav praznuje 60 let, se že veseli prihodnosti in nadaljnjega ustvarjanja.