Zbirka First folio (Prvi folio) vsebuje 36 od 38 znanih Shakespearovih dram in je prva zbirka njegovih zbranih del. Foto: EPA
Zbirka First folio (Prvi folio) vsebuje 36 od 38 znanih Shakespearovih dram in je prva zbirka njegovih zbranih del. Foto: EPA
Shakespeare
Odkrita knjiga je eden od dveh do zdaj znanih izvodov, ki sta v Franciji. Foto: EPA
Shakespeare
Leta 2006 so izvod Shakespearovega Prvega folia prodali za 2,5 milijona funtov (3,1 milijona evrov). Foto: EPA

"Kopije Prvega folia se ne pojavljalo zelo pogosto, če pa se že pojavijo, so navadno v slabem stanju in nezanimive. Ampak ta je sijajna," je o najdeni knjigi dejal svetovno znani poznavalec Shakespearovega dela, profesor Eric Rasmussen z univerze v Nevadi. Na profesorja se je obrnil knjižničar iz Saint-Omerja Remi Cordonnier, ki upravlja zbirko redkih knjig.
Na knjigo so naleteli med pripravami na razstavo o zgodovinski povezavi med francosko regijo Nord-Pas-de-Calais in Anglijo, vendar se v prvem hipu niso zavedali, kaj držijo v roki. "Prešinilo me je, da bi to lahko bil izvod Prvega folia z veliko zgodovinsko in intelektualno vrednostjo, za katerega še nismo vedeli," je dejal Cordonnier. Prek elektronske pošte je Rasmussenu poslal nekaj detajlov knjige in ni trajalo dolgo, ko je profesor že sedel na letalu. Pristnost knjige je potrdil v nekaj minutah.
Prvi folio je zbirka skoraj vseh znanih Shakespearovih dram (manjkata samo dve) in prva zbirka njegovih zbranih del. Natisnili so jo leta 1623, sedem let po smrti angleškega barda, uredila pa sta jo njegova prijatelja in igralca John Heminges in Henry Condell, zaradi česar jima literarna zgodovina pripisuje zasluge za ohranitev Shakespearove dediščine. First folio (Prvi folio) je edini vir 18 dramatikovih iger, vključno z Macbethom. Domnevajo, da je zbirka izšla v 800 izvodih, od teh verjamejo, da se jih je ohranilo 233, v Franciji so našli dva. Druga izdaja Shakespearovih del v formatu folio, t. i. Drugi folio je izšel leta 1632.
Zgovorne opombe
Novi izvodi Prvega folia se najdejo približno enkrat na desetletje in strokovnjaki se naglo zaženejo v preverjanje detajlov, ki v vsakem izvodu kaj novega povedo o Shakespearovih namerah. Pravkar najdena izdaja obsega nekaj opomb, za katere upajo, da bi lahko razjasnile, kako so igre izvajali v njegovem času. V enem izmed prizorov Henrika IV. je spremenjenih nekaj besed, kar najverjetneje kaže na to, da so na začetku ženske vloge prevzemali moški.