Glenn Close, strupena markiza iz Nevarnih razmerij, praznuje 70 let
Ena bolj markantnih filmskih in odrskih igralk
Objavljeno: 19. marec 2017 ob 14:03
Washington - MMC RTV SLO, STA

Glenn Close
Glenn Close kot markiza de Merteuil v filmu Nevarna razmerja iz leta 1988, v katerem je nastopila ob Johnu Malkovichu. Foto: IMDb
Glenn Close
Glenn Close se je rodila 19. marca 1947 v mestu Greenwich v ameriški zvezni državi Connecticut. Tukaj je na posnetku z letošnje podelitve oskarjev. Foto: EPA
Glenn Close
Glenn Close je bila za oskarja nominirana šestkrat, a prestižnega kipca do danes ni prejela. Foto: EPA

Nedavno so krožila ugibanja, ali bo ameriška igralka Glenn Close pri 70 letih postala najstarejše dekle Jamesa Bonda, vendar se to do zdaj ni zgodilo … Nikoli ne reci nikoli.

Glenn Close, ki se je rodila 19. marca 1947 v mestu Greenwich v ameriški zvezni državi Connecticut, je v svetu filma debitirala leta 1982 z vlogo v filmu Garpov svet v režiji Georgea Royja Hilla. Mnogim se je najbolj vtisnila v spomin z markantno vlogo v filmu Nevarna razmerja, v katerem je leta 1988 upodobila markizo de Merteuil, ki se hoče maščevati nekdanjemu ljubimcu Gercourtu, ki jo je zapustil zaradi druge ženske.

Glenn Close velja za eno najbolj priznanih igralk svoje generacije. Z gledališko kariero je začela leta 1974, ko je nastopila v predstavi Love for Love. Do začetka 80. let preteklega stoletja je nastopala tako v gledaliških predstavah kot v muzikalih. Prvo gledališko nagrado tony za igro je prejela leta 1983 za vlogo v broadwajski produkciji The Real Thing.

Po filmu Garpov svet je nastopila še v filmih The Big Chill (1983) in Rojen za bejzbol (1984) ter bila za vse te tri stranske vloge nominirana za oskarja. V drugi polovici 80. let so ji zasluženo začeli namenjati glavne vloge.

Od obsedene ljubimke, spletkarske markize do moškega, ujetega v ženskem telesu
Nominacije za oskarja za glavno žensko vlogo si je prislužila za filme Usodna privlačnost v režiji Adriana Lynea (1987), v katerem je nastopila ob Michaelu Douglasu, Nevarna razmerja režiserja Stephena Frearsa z Johnom Malkovichem in za film Albert Nobbs v režiji Rodriga Garcie iz leta 2011, v katerem je igrala žensko, ki je več kot 30 let živela kot moški.

Glenn Close je med drugim zaigrala tudi v televizijskih produkcijah, kot je Škandal gospe polkovnice (1995) v režiji Jeffa Blecknerja. Prvi zlati globus ji je prinesla vloga v televizijskem filmu iz leta 2003 Lev v zimi v režiji Andreja Končalovskija, drugega pa vloga Patty Hewes v televizijski seriji Nevarna igra. Znana je tudi njena upodobitev Krutele v 101 dalmatincu, nazadnje pa je nastopila v filmu The Girl With All The Gifts v režiji Colma McCarthyja.

Kako kaže razmerju z Bondom?
Producenti franšize filmov o Jamesu Bondu naj bi se jo trudili že večkrat pridobiti, a naj igralka ne bi imela časa zaradi zapolnjenega urnika. Do danes se z nazivom najstarejšega Bondovega dekleta ponaša Monica Bellucci, ki je pri starosti 50 let nastopila v zadnjem filmu Spectre ob Danielu Craigu.

Leta 2014 se je Glenn Close vrnila na Broadway, kjer trenutno kot Norma Desmond igra v predstavi Sunset Boulevard. V 40-letni igralski karieri je nanizala številne velike vloge, od nagrad se torej ponaša z dvema zlatima globusoma in tremi gledališkimi nagradami tony. Manj znano pa je, da vse od leta 1995 posoja glas Homerjevi materi Moni v animirani seriji Simpsonovi avtorja Matta Groeninga.

P. G.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
severna zvezda
# 19.03.2017 ob 17:14
Z bolj konvencionalnim videzom bi bilo uspehov in pomembnih vlog še več, tako pa...

...tako pa ni tipična spimpana princseka s skoraj umetnim videzom. Odlična je!
Snežinkica
# 19.03.2017 ob 15:50
Do danes se z nazivom najstarejšega Bondovega dekleta ponaša

Resnično bizarno, da takšni nazivi sploh obstajajo in da se zrele ženske označuje za "dekleta". Pokazatelj seksizma in dvojnih standardov Hollywooda.

Sicer pa vse najboljše Glenn. Sem videla večino njenih filmov in je res dobra igralka. Z bolj konvencionalnim videzom bi bilo uspehov in pomembnih vlog še več, tako pa...
ZRC
# 20.03.2017 ob 06:35
Izjemna igralka. Sam bi jo postavil ob bok Meryl Streep. Iskreno upam, da se ji ne bo zgodil t.i. Peter O'Toole sindrom - veliko nominacij za oskarja, zmage pa seveda nobene, razen častnega, ki je vreden toliko kot pol plesnivega falafla. Glenn, še na mnogo let in veliko dobrih filmov.
equivox
# 19.03.2017 ob 18:03
Velika igralka.
Bivši ljubimec markize de Merteuil iz Nevarnih razmerij pa ni Gercourt, ampak Valmont.
severna zvezda
# 19.03.2017 ob 15:09
Briljantna igralka. Nekaj skeširanih vlog, a v Nobbsu, Usodni privlačnosti in Nevarnih razmerjih težko "nadigrana"........Drugačna, za "drugačne" vloge , čeprav je svojo ženstveno plat dobro upodobila tudi v filmu Meeting Venus......
anny22
# 21.03.2017 ob 14:31
Od kdaj se zrele ženske označuje kot dekleta - slabšalno!? Mene strese, ko mi kdo reče punčka. Nismo vsi voljni udeleženci v dirki za večno mladost.
oziris.va
# 19.03.2017 ob 18:19
Ne pozabimo na Krutelo De Vile.
seven7
# 19.03.2017 ob 17:35
GILF