Komplet družabnih iger za obolele z demenco bo s spodbujanjem miselnih procesov pomagal upočasniti izgubo spomina. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Komplet družabnih iger za obolele z demenco bo s spodbujanjem miselnih procesov pomagal upočasniti izgubo spomina. Foto: freedigitalphotos.net

Spletni forum Nikomur se ne priklanjam bo osebam z artritisom od decembra omogočal, da svoje izkušnje glede spopadanja z boleznijo izmenjajo na sodoben komunikacijski način, bolje spoznajo svojo bolezen in lažje ohranijo samostojnost pri vsakodnevnih opravilih.

Komplet družabnih iger za obolele z demenco pa bo s spodbujanjem miselnih procesov pomagal upočasniti izgubo spomina, prek igre z bližnjimi pa tudi ohraniti odnose s sorodniki in prijatelji. Projekt je nastal s sodelovanjem različnih strokovnjakov (oblikovalci, terapevti, zdravniki) skupaj s Studiem Miklavc, Društvom Pekinpah, domovi starejših občanov Vič in Fužine, zavodom Papilot ter regionalno agencijo in centrom.

V Sloveniji je več kot 30.000 oseb, obolelih za demenco, v desetih letih pa pričakujejo podvojitev obolelih za to boleznijo, medtem ko število obolelih za artritisom ni znano, predvidevajo, da je ogromno, je na predstavitvi dejala direktorica Regionalne razvojne agencije - ljubljanske urbane regije Lilijana Madjar. Projekta sta predstavila Regionalna razvojna agencija - ljubljanske urbane regije in Regionalni center kreativne ekonomije.

Kot je poudarila, je razvoj projektov, kjer je v ospredju oblikovanje za skupnost s pomočjo sodelovanja javnih in zasebnih ustanov, eden ključnih izzivov regionalnega centra. "Pri tem so projekti centra skladno z vizijo agencije in regije usmerjeni v trajnostni oz. regionalni razvoj, ki temelji na znanju, inovativnosti, kreativnosti ter sinergiji raznolikih akterjev in sektorjev," je pojasnila Madjarova in dodala, da je pomemben element tovrstnega razvoja tudi zdravje, ki z demografskimi spremembami postaja osrednja tema tudi na političnih agendah. V programu Zdravje za rast, ki ga je za obdobje 2014-2020 pripravila Evropska komisija, je zdravje denimo prepoznano kot gonilo rasti in inovacij. V razvoj zdravstvenih projektov so poleg javnih in zasebnih ustanov vključili oblikovalce.