Zaprtje lahko odpravite tako, da pred zajtrkom spijete na prazen želodec kozarec bezgovega ali slivovega soka, razredčenega jabolčnega kisa ali toplo vodo z medom. Foto:
Zaprtje lahko odpravite tako, da pred zajtrkom spijete na prazen želodec kozarec bezgovega ali slivovega soka, razredčenega jabolčnega kisa ali toplo vodo z medom. Foto:

Jabolčni kis in zelje za boljšo prebavo
Eden od načinov, kako si lahko pomagate, če se spopadate z zaprtjem je, da pred zajtrkom na prazen želodec kozarec bezgovega ali slivovega soka, razredčenega jabolčnega kisa ali toplo vodo z medom. Ravno tako lahko v topli vodi raztopite žličko soli, pripravite zeljni sok ali si za kosilo ali malico privoščite surovo kislo zelje. V skrajnem primeru si lahko pomagate še z ricinusovim oljem ali glaberjevo soljo, vendar upoštevajte navodila, ki jih dobite v lekarni. Na delovanje črevesja dobro vpliva tudi masaža trebuha v smeri urinega kazalca večkrat na dan, in sicer s hladno krpo.

Pijte dovolj tekočine in uživajte vlaknine
Da se izognete težavam v zvezi s prebavo, omejite uživanje maščob in sladkorja, ki obremenijo želodec in črevesje. Predvsem naj bodo pogosto na vašem jedilniku vlaknine, ki uravnavajo prebavo. To so pšenični ali ovseni otrobi in lanena semena, ki jih lahko uporabljate pri peki ali dodate h kosmičem. Poleg prehrane ne smete pozabite na zadostno pitje tekočine. Pri težavah s prebavo se ravno tako izogibajte temni čokoladi, kakavu, črnemu čaju in rdečem vinu, saj ta živila vsebujejo čreslovino, ki slabi mišice v črevesju.

Gibanje vpliva na splošno počutje in tudi na črevesje. Sprehodi, kolesarjenje in tek bodo omilili težave s prebavo. Po opravkih se odpravite peš, če le niste preveč oddaljeni od mestnih središč.