Pestro dogajanje v znamenju grozdja in drugih jesenskih pridelkov, pa tudi rujne kapljice, se bo odvijalo vse do množičnega martinovanja na Trgu Leona Štuklja. Foto: MP Produkcija
Pestro dogajanje v znamenju grozdja in drugih jesenskih pridelkov, pa tudi rujne kapljice, se bo odvijalo vse do množičnega martinovanja na Trgu Leona Štuklja. Foto: MP Produkcija
Prvega dne festivala so se udeležile tudi vinske kraljice iz vseh vinorodnih dežel Slovenije. Foto: MP Produkcija
Trgatev najstarejše trte na svetu

Koncept festivala so letos popolnoma prenovili. Medtem ko se je v prejšnjih letih s trgatvijo Stare trte končal, se je letos s tem dejanjem začel.

V prihajajočem mesecu in pol bo v sklopu Festivala nekaj manj kot 60 dogodkov. Večina dogodkov je osredotočena na konce tedna in pred Hišo Stare trte, kjer bodo letos postavili tudi tribuno z okoli 400 sedišči. Večji dogodki, kot na primer predstavitev kmetij Okusi Štajerske in kuhanje v kotličih Podeželje v mestu, pa bodo še vedno na Trgu Leona Štuklja.

Trta lepo dozorela
Po besedah mestnega viničarja Staneta Kocutarja je na trti letos zraslo 95 grozdov, kar je nekaj manj kot lani: "Trta je zelo lepo dozorela. Glede na lani, ko smo imeli 105 grozdov, računam, da bo letos okoli 50 kilogramov grozdja, kar pomeni okoli 30 litrov vina."

Trta je po njegovih besedah še vedno v dobrem stanju, a ga skrbi to, da se je pretekli mesec zaradi zapore Koroške ceste močno okrepil promet na Lentu in posledično količina škodljivih izpustov in prahu. "To se ne bo poznalo jutri, čez deset let pa morda že. Najbrž ni okolja, ki bi mimo svoje največje naravne, žive znamenitosti povečal promet za kar 65 odstotkov. Tu trkam na razum," je dejal.

Guinnessova rekorderka
Festival poteka v čast najstarejši trti na svetu, ki na Lentu raste že več kot 400 let. Zaščitena je kot naravni spomenik in vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

Žametovka oziroma modra kavčina je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Vino iz tega grozdja v Mariboru vsako leto ustekleničijo v stekleničke umetnika Oskarja Kogoja in jih uporabljajo za protokolarno darilo.

Trgatev najstarejše trte na svetu